vineri, august 7, 2020

Tu știi ce versiune de kernel Linux folosești?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

kernel Linux

Fie că folosești Ubuntu, openSUSE, Arch, Fedora sau oricare altă distribuție GNU/Linux, există un element care le unește pe toate, și anume kernelul Linux. Dacă ai dat click pe link-ul anterior, ai ajuns pe o pagină Wikipedia de unde, dacă ai suficient timp, poți afla o mulțime de lucruri despre această “entitate misterioasă”.

Ce este kernelul Linux

S-a încercat de nenumărate ori să i se dea o definiție cât mai cuprinzătoare și detaliată. Însă, trebuie să recunoaștem, puțini suntem cei care reușim să pricepem o iotă din acele înșiruiri nesfârșite de termeni tehnici. Așa că vom încerca să-i dăm o definiție cât mai scurtă și pe înțelesul tuturor. Kernelul Linux este de fapt “motorul” sistemului de operare, peste care sunt așezate toate cele elemente. L-am numit “motor” pentru că el, de fapt, pune în mișcare sistemul. În plus, gestionează resursele hardware, alocă memorie, permite proceselor să ruleze, să comunice între ele și să execute anumite sarcini.

Este menținut la zi

Sunt lansate periodic versiuni noi de kernel, iar acestea includ lansări majore și lansări minore. Lansările majore vin cu funcții noi, optimizări de performanță și suport hardware. Cele minore țin mai mult de securitate și de înlăturarea bug-urilor.

Bine de știut


Uneori e bine să cunoaștem ce kernel rulează distribuția Linux pe care o folosim. Spre exemplu, în ultima perioadă, vulnerabilități precum Meltdown și Spectre afectează mai mult anumite versiuni de kernel. Bineînțeles, nu doar acesta este motivul pentru care ai vrea să știi ce kernel folosește Linux-ul tău. Suportul hardware poate fi și el un motiv, mai ales dacă ți-ai achiziționat dispozitive mai recente, ai nevoie și de un kernel actual pentru ca ele să funcționeze cât mai bine.

Află versiunea kernelului

Cea mai rapidă modalitate de a afla versiunea kernelului este utilizarea Terminalului. Nu trebuie să vă speriați, nu este nimic complicat. După ce îl deschideți (Ctrl+Alt+T pe Ubuntu), tastați    comanda “uname -r”, apăsați Enter și se va afișa instant versiunea kernelului. Va apărea ceva de genul “4.13.0-32-generic”. Primul număr (4) reprezintă versiunea kernelului, cel de-al doilea (13) este revizia majoră, iar al treilea și al patrulea (0-32) fac referire la o revizie minoră.

Informații mai detaliate

Tot în Terminal, dacă tastăm “uname -a”, vom primi informații mai detaliate, printre care versiunea de kernel, denumirea sistemului de operare, chiar și data la care a fost instalat respectivul kernel.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Teleskop, o aplicație gratuită, creată de un profesor, pentru cadrele didactice. Trebuie încercată

Teleskop Teleskop este o aplicație special concepută pentru cadrele didactice. Softul este realizat de o profesoară de matematică și...
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
45 Shares
Copy link
Powered by Social Snap