kernel Linux
Fie că folosești Ubuntu, openSUSE, Arch, Fedora sau oricare altă distribuție GNU/Linux, există un element care le unește pe toate, și anume kernelul Linux. Dacă ai dat click pe link-ul anterior, ai ajuns pe o pagină Wikipedia de unde, dacă ai suficient timp, poți afla o mulțime de lucruri despre această “entitate misterioasă”.
Ce este kernelul Linux
S-a încercat de nenumărate ori să i se dea o definiție cât mai cuprinzătoare și detaliată. Însă, trebuie să recunoaștem, puțini suntem cei care reușim să pricepem o iotă din acele înșiruiri nesfârșite de termeni tehnici. Așa că vom încerca să-i dăm o definiție cât mai scurtă și pe înțelesul tuturor. Kernelul Linux este de fapt „motorul” sistemului de operare, peste care sunt așezate toate cele elemente. L-am numit „motor” pentru că el, de fapt, pune în mișcare sistemul. În plus, gestionează resursele hardware, alocă memorie, permite proceselor să ruleze, să comunice între ele și să execute anumite sarcini.
Este menținut la zi
Sunt lansate periodic versiuni noi de kernel, iar acestea includ lansări majore și lansări minore. Lansările majore vin cu funcții noi, optimizări de performanță și suport hardware. Cele minore țin mai mult de securitate și de înlăturarea bug-urilor.
Bine de știut
Uneori e bine să cunoaștem ce kernel rulează distribuția Linux pe care o folosim. Spre exemplu, în ultima perioadă, vulnerabilități precum Meltdown și Spectre afectează mai mult anumite versiuni de kernel. Bineînțeles, nu doar acesta este motivul pentru care ai vrea să știi ce kernel folosește Linux-ul tău. Suportul hardware poate fi și el un motiv, mai ales dacă ți-ai achiziționat dispozitive mai recente, ai nevoie și de un kernel actual pentru ca ele să funcționeze cât mai bine.
Află versiunea kernelului
Cea mai rapidă modalitate de a afla versiunea kernelului este utilizarea Terminalului. Nu trebuie să vă speriați, nu este nimic complicat. După ce îl deschideți (Ctrl+Alt+T pe Ubuntu), tastați comanda “uname -r”, apăsați Enter și se va afișa instant versiunea kernelului. Va apărea ceva de genul “4.13.0-32-generic”. Primul număr (4) reprezintă versiunea kernelului, cel de-al doilea (13) este revizia majoră, iar al treilea și al patrulea (0-32) fac referire la o revizie minoră.
Informații mai detaliate
Tot în Terminal, dacă tastăm “uname -a”, vom primi informații mai detaliate, printre care versiunea de kernel, denumirea sistemului de operare, chiar și data la care a fost instalat respectivul kernel.