29.2 C
București
luni, iunie 24, 2024

Tu știi ce versiune de kernel Linux folosești?

Ar trebui să le citești

kernel Linux

Fie că folosești Ubuntu, openSUSE, Arch, Fedora sau oricare altă distribuție GNU/Linux, există un element care le unește pe toate, și anume kernelul Linux. Dacă ai dat click pe link-ul anterior, ai ajuns pe o pagină Wikipedia de unde, dacă ai suficient timp, poți afla o mulțime de lucruri despre această “entitate misterioasă”.

Ce este kernelul Linux

S-a încercat de nenumărate ori să i se dea o definiție cât mai cuprinzătoare și detaliată. Însă, trebuie să recunoaștem, puțini suntem cei care reușim să pricepem o iotă din acele înșiruiri nesfârșite de termeni tehnici. Așa că vom încerca să-i dăm o definiție cât mai scurtă și pe înțelesul tuturor. Kernelul Linux este de fapt „motorul” sistemului de operare, peste care sunt așezate toate cele elemente. L-am numit „motor” pentru că el, de fapt, pune în mișcare sistemul. În plus, gestionează resursele hardware, alocă memorie, permite proceselor să ruleze, să comunice între ele și să execute anumite sarcini.

Este menținut la zi

Sunt lansate periodic versiuni noi de kernel, iar acestea includ lansări majore și lansări minore. Lansările majore vin cu funcții noi, optimizări de performanță și suport hardware. Cele minore țin mai mult de securitate și de înlăturarea bug-urilor.

Bine de știut


Uneori e bine să cunoaștem ce kernel rulează distribuția Linux pe care o folosim. Spre exemplu, în ultima perioadă, vulnerabilități precum Meltdown și Spectre afectează mai mult anumite versiuni de kernel. Bineînțeles, nu doar acesta este motivul pentru care ai vrea să știi ce kernel folosește Linux-ul tău. Suportul hardware poate fi și el un motiv, mai ales dacă ți-ai achiziționat dispozitive mai recente, ai nevoie și de un kernel actual pentru ca ele să funcționeze cât mai bine.

Află versiunea kernelului

Cea mai rapidă modalitate de a afla versiunea kernelului este utilizarea Terminalului. Nu trebuie să vă speriați, nu este nimic complicat. După ce îl deschideți (Ctrl+Alt+T pe Ubuntu), tastați    comanda “uname -r”, apăsați Enter și se va afișa instant versiunea kernelului. Va apărea ceva de genul “4.13.0-32-generic”. Primul număr (4) reprezintă versiunea kernelului, cel de-al doilea (13) este revizia majoră, iar al treilea și al patrulea (0-32) fac referire la o revizie minoră.

Informații mai detaliate

Tot în Terminal, dacă tastăm “uname -a”, vom primi informații mai detaliate, printre care versiunea de kernel, denumirea sistemului de operare, chiar și data la care a fost instalat respectivul kernel.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole