miercuri, august 5, 2020

5 informații pe care începătorii trebuie să le cunoască despre Linux

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Începători în Linux

Începător sau nu într-ale Linux-ului, recomandăm lecturarea acestui material. Informațiile pe care le vei afla îți vor permite să înțelegi anumite aspecte din zona Linux, sunt șanse mari ca pe unele dintre acestea să le cunoști deja.

Nu există partiția „C”

Pe Windows există un sistem de fișiere care, să ne fie cu iertare, nu prea are logică. În schimb, Linux-ul vine cu un punct de vedere logic și simplu. Utilizatorii Windows trebuie să înțeleagă că nu există partiția „C” pe acest OS. Clipurile video, documentele, muzica, sunt subdirectoare ale /home/utilizator (numele de utilizator este numele lor).

Instalarea aplicațiilor este un proces diferit.

Pe Windows aplicațiile care contează sunt instalate după descărcare de pe site-urile acestora. Pe Linux-ul, pentru a veni în ajutorul utilizatorului, dar și pentru mai multă securitate, ți se oferă posibilitatea de a instala ceea ce ai nevoie prin intermediul unor magazine de soft. Aceasta este rețeta pe care funcționează toate distribuțiile moderne, sunt și excepții, desigur. Practic, într-un singur loc îți sunt expuse toate aplicațiile pe care dezvoltatorul consideră că îți pot fi utile pe respectiva distribuție. Marii dezvoltatori de aplicații vin și pe site-ul lor cu versiuni adaptate pentru Linux, care pot fi descărcate și instalate asemeni softurilor disponibile pentru Windows, adică pe bază de „Next”.

Linia de comandă nu este necesară

Terminalul, pentru cei mai mulți, este o sperietoare. Toți cei care se află în treabă, și sunt destule site-uri și forumuri care induc în eroare potențialii utilizatori de pinguin, încearcă să inducă ideea că vei fi nevoit să folosești linia de comandă, Terminalul, asta dacă vrei să treci pe Linux. Nimic mai fals, totul poate fi setat, rulat, deschis, închis din interfața aplicațiilor sau a sistemului de operare. Poți folosi Linux-ul fără probleme și fără deschizi vreodată linia de comandă.

Nu este Windows

Este posibil să fii nevoit să utilizezi alte aplicații decât cele pe care le cunoșteai sau să faci lucrurile un pic diferit. Sistemul de fișiere este altul, aplicațiile se instalează mai rapid și din două click-uri etc. Acest mic sacrificiu îți oferă câștiguri la care orice utilizator Windows nici nu speră. Siguranță și protecție împotriva softurilor rău intenționate, libertate, rapiditate și stabilitate superioare Windows-ului.

Hardware

La fel precum Windows 10 nu funcționează pe tot ce însemană PC, nici Linux-ul nu este compatibil cu toate configurațiile existente în prezent. Pentru a te asigura că Linux-ul este funcțional pe o anumită configurație, cea mai simplă modalitate constă în arderea unei imagini .iso a unei distribuții pe un stick USB și rularea distribuției în modul Live, fără a fi nevoit să o instalezi.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Materialele didactice se realizează mai ușor cu aceste 4 aplicații gratuite, intuitive și profesioniste

Realizarea de materiale didactice înseamnă un efort pentru profesori, mai ales atunci când nu au la dispoziție instrumentele cele mai potrivite
2,453FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
43 Shares
Copy link
Powered by Social Snap