pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 5 informații esențiale 2018
pentruprieteni.com

Începători în Linux

Începător sau nu într-ale Linux-ului, recomandăm lecturarea acestui material. Informațiile pe care le vei afla îți vor permite să înțelegi anumite aspecte din zona Linux, sunt șanse mari ca pe unele dintre acestea să le cunoști deja.

Nu există partiția „C”

Pe Windows există un sistem de fișiere care, să ne fie cu iertare, nu prea are logică. În schimb, Linux-ul vine cu un punct de vedere logic și simplu. Utilizatorii Windows trebuie să înțeleagă că nu există partiția „C” pe acest OS. Clipurile video, documentele, muzica, sunt subdirectoare ale /home/utilizator (numele de utilizator este numele lor).

Instalarea aplicațiilor este un proces diferit.

Pe Windows aplicațiile care contează sunt instalate după descărcare de pe site-urile acestora. Pe Linux-ul, pentru a veni în ajutorul utilizatorului, dar și pentru mai multă securitate, ți se oferă posibilitatea de a instala ceea ce ai nevoie prin intermediul unor magazine de soft. Aceasta este rețeta pe care funcționează toate distribuțiile moderne, sunt și excepții, desigur. Practic, într-un singur loc îți sunt expuse toate aplicațiile pe care dezvoltatorul consideră că îți pot fi utile pe respectiva distribuție. Marii dezvoltatori de aplicații vin și pe site-ul lor cu versiuni adaptate pentru Linux, care pot fi descărcate și instalate asemeni softurilor disponibile pentru Windows, adică pe bază de „Next”.

Linia de comandă nu este necesară

Terminalul, pentru cei mai mulți, este o sperietoare. Toți cei care se află în treabă, și sunt destule site-uri și forumuri care induc în eroare potențialii utilizatori de pinguin, încearcă să inducă ideea că vei fi nevoit să folosești linia de comandă, Terminalul, asta dacă vrei să treci pe Linux. Nimic mai fals, totul poate fi setat, rulat, deschis, închis din interfața aplicațiilor sau a sistemului de operare. Poți folosi Linux-ul fără probleme și fără deschizi vreodată linia de comandă.

Nu este Windows

Este posibil să fii nevoit să utilizezi alte aplicații decât cele pe care le cunoșteai sau să faci lucrurile un pic diferit. Sistemul de fișiere este altul, aplicațiile se instalează mai rapid și din două click-uri etc. Acest mic sacrificiu îți oferă câștiguri la care orice utilizator Windows nici nu speră. Siguranță și protecție împotriva softurilor rău intenționate, libertate, rapiditate și stabilitate superioare Windows-ului.

Hardware

La fel precum Windows 10 nu funcționează pe tot ce însemană PC, nici Linux-ul nu este compatibil cu toate configurațiile existente în prezent. Pentru a te asigura că Linux-ul este funcțional pe o anumită configurație, cea mai simplă modalitate constă în arderea unei imagini .iso a unei distribuții pe un stick USB și rularea distribuției în modul Live, fără a fi nevoit să o instalezi.