luni, septembrie 21, 2020

7 lucruri care s-au schimbat după ce am început să utilizez Linux

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Linux

Pentru cei care nu știu, distribuțiile Linux sunt o alternativă pe care utilizatorul obișnuit o are la Windows 10, 7 și macOS. Acestea pot fi instalate pe computere, beneficiază de mii de aplicații prin intermediul cărora îți faci treaba în condiții excelente. Chiar dacă ai Windows, poți rula câte Linux-uri dorești alături de acesta. Dacă ești curios, dar nu prea convins, poți testa aceste sisteme de operare Linux direct de pe stick-ul USB.

Te schimbă

Utilizarea unor distribuții Linux schimbă modul în care percepi multe aspecte din viața ta. Am început cu Ubuntu, asta acum mai bine de un deceniu, apoi am trecut la openSUSE pentru o perioadă. Aici am povestit despre începuturi. Între noi fie vorba, îmi place să testez și am căutat funcționalitatea care arată bine. Treptat, am realizat că nu m-aș mai putea întoarce la Windows. Motivele mele pot fi lecturate mai jos.

Mai mult timp pentru tine

Linux-ul nu îți impune să îi dai atenție, să-l gâdili și să-l scarpini. Pur si simplu, funcționează. Oare nu asta dorim de la un OS? Se actualizează ori își face upgrade fără mofturi, fapt de admirat. Practic, actualizările nu dau sistemul peste cap, durează câteva zeci de secunde, desigur, în funcție și de puterea PC-ului sau viteza de Internet. De cele mai multe ori, acestea aduc funcții noi și un plus de performanță. Cât privește aplicațiile, ei bine, acestea pot fi instalate din Magazinul de Aplicații printr-un singur click.

Linux-ul este rapid, stabil, interfața este intuitivă și modernă, nu cere scanări antivirus, nu este îngreunat de softuri de întreținere, fapt care îți permite să câștigi timp pentru tine. Acesta este, practic, unul din marile avantaje, dacă nu cel mai important.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Deepin 15.10
  • Save
pentruprieteni.com

Fără stres

Da, recunosc. Windows-ul mi-a făcut mulți nervi în perioada pre-Linux. Problemele le cunoașteți, nu sunt un secret. Nu este deloc ușor să aștepți minute bune, uneori zeci de minute, ca sistemul să se actualizeze. Câteodată o dă în erori de doar o reinstalare sau resetare îl mai ține în viață. Nici teama de a fi cam tot timpul sub amenințarea virușilor, ori tot mai desele și enervantele notificări de pe la fel și fel de aplicații, nu sunt de joacă. În timp, acestea te afectează, te stresează, îți scad productivitatea.

Productiv

Miile de softuri gratuite și pe care le găsești la un loc îți permit să fii productiv. Interfața logică, plăcută și modernă, rapiditatea și funcționarea lină îți creează un confort al utilizării care se reflectă în creșterea productivității. Desigur, un mare avantaj ar fi să deții și un PC din prezent dacă vrei să utilizezi distribuții precum Ubuntu. Stai fără teamă, și un PC vechi își poate regăsi a doua tinerețe sub Linux.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Ubuntu 19.04
  • Save
pentruprieteni.com

Am rămas cu banii în buzunar

Sistemele de operare Linux m-au scutit de cheltuieli inutile, cam toate distribuțiile sunt gratuite. Nu a fost nevoie să cumpăr licențe nici pentru OS, suită office sau antivirus – de antivirus nici nu ai nevoie. Practic, am rămas cu bani în buzunar.

Mai în siguranță

Un cu totul alt respect are Linux-ul față de intimitatea și securitatea utilizatorului. Fără permanenta amenințare a virușilor, rulând distribuții care sunt recunoscute pentru accentul pus pe siguranță și intimitate, te simți mult mai bine.

Stăpân pe situație

Linux-ul m-a făcut să înțeleg că eu sunt stăpân pe situație. Îți pune totul la dispoziție și te lasă să faci alegeri. Prin intermediul setărilor, distribuțiile pot fi configurate după bunul tău plac. Bogăția modificărilor ce pot fi aduse, a aplicațiilor și a informațiilor pe care le găsești pe Internet, toate acestea te ajută să stăpânești mașinăria care rulează Linux.

Libertatea

Nu îți impune nimeni nicio licență, ești liber să utilizezi orice distribuție sau aplicație dorești, nu ia nimeni decizii în locul tău. Este așa de bine să fii liber!

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

O aplicație gratuită poate revoluționa orele oricărui profesor

Pentru orice profesor Cum ar arăta o oră de curs în care un profesor, folosindu-se de laptop, proiector, precum și de o aplicație gratuită, despre...
2,458FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,

Un bug din Windows 10 îți poate ucide lent SSD-ul

din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare

Zeci de platforme și resurse educaționale gratuite pentru predarea online

Zeci de platforme și resurse Echipa pentruprieteni.com oferă cadrelor didactice câteva sugestii de platforme și resurse pentru învățământul digital....

Cele mai bune distribuții Linux pentru computere vechi sau pentru configurațiile slabe

Distribuții Linux Sunt numeroase acele distribuții Linux care promit readucerea la viață a unor PC-uri vechi. Despre câte reușesc,...

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.
255 Shares
Copy link
Powered by Social Snap