pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Linux wallpaper
pentruprieteni.com

Linux

Pentru cei care nu știu, distribuțiile Linux sunt o alternativă pe care utilizatorul obișnuit o are la Windows 10, 7 și macOS. Acestea pot fi instalate pe computere, beneficiază de mii de aplicații prin intermediul cărora îți faci treaba în condiții excelente. Chiar dacă ai Windows, poți rula câte Linux-uri dorești alături de acesta. Dacă ești curios, dar nu prea convins, poți testa aceste sisteme de operare Linux direct de pe stick-ul USB.

Te schimbă

Utilizarea unor distribuții Linux schimbă modul în care percepi multe aspecte din viața ta. Am început cu Ubuntu, asta acum mai bine de un deceniu, apoi am trecut la openSUSE pentru o perioadă. Aici am povestit despre începuturi. Între noi fie vorba, îmi place să testez și am căutat funcționalitatea care arată bine. Treptat, am realizat că nu m-aș mai putea întoarce la Windows. Motivele mele pot fi lecturate mai jos.

Mai mult timp pentru tine

Linux-ul nu îți impune să îi dai atenție, să-l gâdili și să-l scarpini. Pur si simplu, funcționează. Oare nu asta dorim de la un OS? Se actualizează ori își face upgrade fără mofturi, fapt de admirat. Practic, actualizările nu dau sistemul peste cap, durează câteva zeci de secunde, desigur, în funcție și de puterea PC-ului sau viteza de Internet. De cele mai multe ori, acestea aduc funcții noi și un plus de performanță. Cât privește aplicațiile, ei bine, acestea pot fi instalate din Magazinul de Aplicații printr-un singur click.

Linux-ul este rapid, stabil, interfața este intuitivă și modernă, nu cere scanări antivirus, nu este îngreunat de softuri de întreținere, fapt care îți permite să câștigi timp pentru tine. Acesta este, practic, unul din marile avantaje, dacă nu cel mai important.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Deepin 15.10
 • Save
pentruprieteni.com

Fără stres

Da, recunosc. Windows-ul mi-a făcut mulți nervi în perioada pre-Linux. Problemele le cunoașteți, nu sunt un secret. Nu este deloc ușor să aștepți minute bune, uneori zeci de minute, ca sistemul să se actualizeze. Câteodată o dă în erori de doar o reinstalare sau resetare îl mai ține în viață. Nici teama de a fi cam tot timpul sub amenințarea virușilor, ori tot mai desele și enervantele notificări de pe la fel și fel de aplicații, nu sunt de joacă. În timp, acestea te afectează, te stresează, îți scad productivitatea.

Productiv

Miile de softuri gratuite și pe care le găsești la un loc îți permit să fii productiv. Interfața logică, plăcută și modernă, rapiditatea și funcționarea lină îți creează un confort al utilizării care se reflectă în creșterea productivității. Desigur, un mare avantaj ar fi să deții și un PC din prezent dacă vrei să utilizezi distribuții precum Ubuntu. Stai fără teamă, și un PC vechi își poate regăsi a doua tinerețe sub Linux.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2019, Ubuntu 19.04
 • Save
pentruprieteni.com

Am rămas cu banii în buzunar

Sistemele de operare Linux m-au scutit de cheltuieli inutile, cam toate distribuțiile sunt gratuite. Nu a fost nevoie să cumpăr licențe nici pentru OS, suită office sau antivirus – de antivirus nici nu ai nevoie. Practic, am rămas cu bani în buzunar.

Mai în siguranță

Un cu totul alt respect are Linux-ul față de intimitatea și securitatea utilizatorului. Fără permanenta amenințare a virușilor, rulând distribuții care sunt recunoscute pentru accentul pus pe siguranță și intimitate, te simți mult mai bine.

Stăpân pe situație

Linux-ul m-a făcut să înțeleg că eu sunt stăpân pe situație. Îți pune totul la dispoziție și te lasă să faci alegeri. Prin intermediul setărilor, distribuțiile pot fi configurate după bunul tău plac. Bogăția modificărilor ce pot fi aduse, a aplicațiilor și a informațiilor pe care le găsești pe Internet, toate acestea te ajută să stăpânești mașinăria care rulează Linux.

Libertatea

Nu îți impune nimeni nicio licență, ești liber să utilizezi orice distribuție sau aplicație dorești, nu ia nimeni decizii în locul tău. Este așa de bine să fii liber!

6 COMENTARII

 1. Linux nu este gratis, decât dacă ai prea mult timp liber. Când nu faci altceva decât să stai pe YouTube sau sa navighezi pe internet, Linux este perfect. Dar când folosești PC-ul la adevăratul lui potențial, lucrurile stau complet diferit.
  In primul rând, programele gratuite care sunt incluse sunt dificil de utilizat, interfețele acestora nu sunt intuitive, iar unele funcții pur și simplu lipsesc.
  In al doilea rând, compatibilitatea cu softurile puțin cunoscute sau vechi. Am folosit Windows, macOS, și Linux, și dintre toate 3, doar linux-ul a dat de greu, dependențele de care nevoie un software vechi fiind imposibil de obținut, așadar, aplicația neputând fi instalată.
  In al treilea rând, suportul hardware. Linux are probleme serioase cu driverele, mai ales cu driverele video. In Windows, nu am avut niciodată probleme cu driverele. Fie și cu plăci video incompatibile, cu driverul video de la Microsoft, Windows reușește să booteze, chiar daca la rezoluția jenantă de 1024×768. Cat despre Linux, driverele sunt integrate în kernel, fapt ce duce la înghețarea sistemului la introducerea unui hardware străin. Să nu mai spun că dacă Linux nu are driverele video, serverul X nici nu se obosește să pornească, rămânând doar cu un terminal.
  Așadar, Linux este gratuit, dar nu poate fi considerat o alternativa fiabilă la Windows sau macOS, deoarece nu este compatibil cu programe vechi, programele preinstalate nu se ridică la standardul celor plătite, iar suportul hardware este praf, oamenii căutând un os pentru pc-ul lor, nu un pc pentru linux-ul lor.
  PS: Probabil comentariul meu nu va fi lasat la vederea cititorilor, rămânând ca multe alte opinii la „awaiting moderation”.

 2. Asta înseamnă dreptul la exprimare libera! comentul dvs. nu a ajuns in „awating…”, in ceea ce priveste unele aspecte profesionale exista unele mici neajunsuri in linux. Mult succes în utilizarea sistemului windows…! P.S. fara suparare dar linux merge pe orice rezoluție, suportul hardware (în unele cazuri)este praf datorita politicii corporatiilor! Am incercat sa rulez Windows 10 pe un calculator din 2005 și am ramas surprins ca a bootat, dar nu a mers,am luat un linux si rulează perfect pe un monitor identic prezentat mai sus,lucram mult cu un software pe Windows xp,iar de cand lipsa de suport, am fost nevoit sa migrez pe Windows 7, stupoare…exact ca în cazul tău, nu mergea,dar,am reusit cu aplicația wine de la linux,la fel…am pus pe un calculator nou avea preinstalat windows 10, am instalat Windows 7 (foloseste mai putine resurse decat 10) și într-adevăr am avut problemele cu driverele,exact ca la tine,suportul a fost naspa….ma obligau sa migrez pe windows 10…, prin urmare, prefer linux!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.