luni, iulie 6, 2020

De la Windows la Linux, experiența mea personală

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

De la Windows la Linux

Primul contact cu Linux-ul a avut loc în anii de final ai facultății, adică nu de mult. Nu a fost dragoste la prima vedere între mine și Ubuntu sau, putin mai târziu, openSUSE, deoarece arâtau diferit față de modul în care mă dresase Windows-ul, deși făceau cam aceleași lucruri, dar parcă mai rapid și mai bine.
Un imbold mi-a fost dat de un cunoscut, exasperat fiind că nu îmi puteam face treaba în tihnă datorită mult prea deselor probleme cu Windows-ul. Acesta, la întrebarea mea dacă mai există și altceva în afară de Windows, m-a trăznit cu o replica țintită să mă descurajeze „…mai sunt și câțiva proști care folosesc Linux”.

Puterea Linux

Mai târziu, am aflat că acei proşti lucrează cu Linux-ul pe cele mai performante computere, au salarii de invidiat, iar, poate, cel mai important, nu se confruntă cu atâtea probleme cu care se bate un fan Windows. Și tot mai târziu am aflat că Linux-ul rulează pe cele mai tari super computere din lume, că este preferatul hackerilor, al serverelor, serviciilor secrete, că este mai sigur și cu mult mai stabil și rapid decât concurența, și asta chiar dacă este gratuit.
Practic, în primele luni de la descoperirea Linux-ului, eram mai mult contrariat și nu înțelegeam cum putea un sistem de operare ce rula, de cele mai multe ori de pe un CD, să îmi învie computerul, care, fie vorba între noi, nu era chiar slab. Nu puteam înțelege cum de un Windows legal, actualizat, întreținut și alintat, îmi poate scoate peri albi la câteva zile de la reinstalare, mă poate chinui cu lentoarea sa sau poate executa mișelește utilizatorul cu deja celebrele sale ecrane albastre. Nu înțelegeam nici de ce nu am nevoie de antivirus sau de programe de întreținere, de ce se actualizează în jumătate de oră, în timp ce Windows-ului îi trebuie mai mult de o zi și nici atunci nu ești sigur. Desigur, nu înțelegeam de ce Linux-ul meu nu arată precum Windows Seven ori Vista. Acum, peste ani, am ajuns să apreciez originalitatea și detest acele distribuții care copie brutal modul în care Windows-ul arată.

Recunosc

Recunosc, la început făceam totul pentru a-mi transforma Ubuntu sau openSUSE într-un Windows-like. Partea comică consta în faptul că ajunsesem, în final, să reinstalez mai des Linux-ul decât Windows, dar nu din cauză că acesta ar fi făcut probleme ci pentru a testa noi și noi versiuni, distribuții, iar, de câteva ori, din cauza unor cedări ale sistemului de operare în măruntaiele căruia îmi băgasem eu nasul. Adevărul este că, la câte medii grafice instalam pe Ubuntu sau pe openSUSE, mă mir că mai funcționau.
Perioada experimentului nu s-a încheiat nici acum, doar că testele au loc în mașina virtuală sau pe live DVD/USB și mai puțin prin instalare directă. Adevărul este că, atunci când, din greșeala mea, Manjaro sau openSUSE îmi mai formatează câte o partiție sau hardul, mă simt ca în anii facultății.

Nu mai pun Windows pe PC

Pentru o vreme, feluritele distribuții Linux au rulat în sistem dual boot alături de Windows. De trei ani încoace, computerul meu nu a mai văzut copită de Windows și, Dumnezeu îmi este martor, nici nu va mai vedea, nici bani dacă îmi dau. Motivul este simplu: mi-au ajuns miile de ore, dacă ar fi să le adun pe toate, pierdute și petrecute instalând și reinstalând Windows XP, Vista, Seven, așteptând etectuarea update-urilor, care mai mult stricau și îngreunau decât reparau, sau a diverselor aplicații, sau tensiunea clipelor de blocaj total când antivirusul se făcea că lucrează.

Despre viruși

Interesantă și greu de explicat problema antivirușilor. Deși nu foloseam computerul decât pentru a citi știri, a vedea filme și a asculta muzică, foarte des trebuia să o iau de la capăt, calculatorul se virusa și se îngreuna rapid, așa de bine își făceau treaba antivirușii. Am ajuns să cunosc și să utilizez, de nevoie, nu din plăcere, cam tot ce însemnă antivirus, iar toți m-au dezamăgit.

Astăzi

Astăzi, am ajuns să scriu despre Linux pe un site plănuit de mult, pentru care am depus mult suflet și efort în încercarea de ai ajuta și pe cei aflați în situații similare și de a deschide ochii celor care cred că nu există viață fără Windows, site care, în curând, va împlini un an.


Tu cum ai făcut cunoștință cu Linux-ul?

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Facebook nu vrea ca tu să știi asta. Cum te cenzurează și manipulează rețeaua

Sunt sigur că ai remarcat faptul că, ori de câte ori îți accesezi profilul Facebook, deși ai sute de prieteni în listă și ai dat like la zeci de pagini, tot ce primești ca ’’noutăți’’ sunt actualizări și știri vechi
2,452FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.

Bucură-te!!! openSUSE Leap 15.2 a fost lansat și vine cu inteligență artificială

Bucură-te, openSUSE Leap 15.2 este gata pentru descărcare, testare și instalare. Începând cu această versiune, conform notelor de lansare, disponibile aici, se face un pas important în zona AI.

Arc Menu 47 a fost lansat. Noutățile sunt importante

Arc Menu 47 Arc Menu este un app launcher disponibil pentru instalare în mediul grafic Gnome. Este popular și...

Ești sunat cu număr privat/ascuns? Aceasta este cea mai simplă metodă de a scăpa

Apelurile cu numere ascunse/private, în care identitatea celui care apelează este ascunsă, sunt, de cele mai multe ori, prilej de stres.
124 Shares
Copy link
Powered by Social Snap