12.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

De la Windows la Linux, experiența mea personală

Ar trebui să le citești

De la Windows la Linux

Primul contact cu Linux-ul a avut loc în anii de final ai facultății, adică nu de mult. Nu a fost dragoste la prima vedere între mine și Ubuntu sau, putin mai târziu, openSUSE, deoarece arâtau diferit față de modul în care mă dresase Windows-ul, deși făceau cam aceleași lucruri, dar parcă mai rapid și mai bine.
Un imbold mi-a fost dat de un cunoscut, exasperat fiind că nu îmi puteam face treaba în tihnă datorită mult prea deselor probleme cu Windows-ul. Acesta, la întrebarea mea dacă mai există și altceva în afară de Windows, m-a trăznit cu o replica țintită să mă descurajeze „…mai sunt și câțiva proști care folosesc Linux”.

Puterea Linux

Mai târziu, am aflat că acei proşti lucrează cu Linux-ul pe cele mai performante computere, au salarii de invidiat, iar, poate, cel mai important, nu se confruntă cu atâtea probleme cu care se bate un fan Windows. Și tot mai târziu am aflat că Linux-ul rulează pe cele mai tari super computere din lume, că este preferatul hackerilor, al serverelor, serviciilor secrete, că este mai sigur și cu mult mai stabil și rapid decât concurența, și asta chiar dacă este gratuit.
Practic, în primele luni de la descoperirea Linux-ului, eram mai mult contrariat și nu înțelegeam cum putea un sistem de operare ce rula, de cele mai multe ori de pe un CD, să îmi învie computerul, care, fie vorba între noi, nu era chiar slab. Nu puteam înțelege cum de un Windows legal, actualizat, întreținut și alintat, îmi poate scoate peri albi la câteva zile de la reinstalare, mă poate chinui cu lentoarea sa sau poate executa mișelește utilizatorul cu deja celebrele sale ecrane albastre. Nu înțelegeam nici de ce nu am nevoie de antivirus sau de programe de întreținere, de ce se actualizează în jumătate de oră, în timp ce Windows-ului îi trebuie mai mult de o zi și nici atunci nu ești sigur. Desigur, nu înțelegeam de ce Linux-ul meu nu arată precum Windows Seven ori Vista. Acum, peste ani, am ajuns să apreciez originalitatea și detest acele distribuții care copie brutal modul în care Windows-ul arată.

Recunosc

Recunosc, la început făceam totul pentru a-mi transforma Ubuntu sau openSUSE într-un Windows-like. Partea comică consta în faptul că ajunsesem, în final, să reinstalez mai des Linux-ul decât Windows, dar nu din cauză că acesta ar fi făcut probleme ci pentru a testa noi și noi versiuni, distribuții, iar, de câteva ori, din cauza unor cedări ale sistemului de operare în măruntaiele căruia îmi băgasem eu nasul. Adevărul este că, la câte medii grafice instalam pe Ubuntu sau pe openSUSE, mă mir că mai funcționau.
Perioada experimentului nu s-a încheiat nici acum, doar că testele au loc în mașina virtuală sau pe live DVD/USB și mai puțin prin instalare directă. Adevărul este că, atunci când, din greșeala mea, Manjaro sau openSUSE îmi mai formatează câte o partiție sau hardul, mă simt ca în anii facultății.

Nu mai pun Windows pe PC

Pentru o vreme, feluritele distribuții Linux au rulat în sistem dual boot alături de Windows. De trei ani încoace, computerul meu nu a mai văzut copită de Windows și, Dumnezeu îmi este martor, nici nu va mai vedea, nici bani dacă îmi dau. Motivul este simplu: mi-au ajuns miile de ore, dacă ar fi să le adun pe toate, pierdute și petrecute instalând și reinstalând Windows XP, Vista, Seven, așteptând etectuarea update-urilor, care mai mult stricau și îngreunau decât reparau, sau a diverselor aplicații, sau tensiunea clipelor de blocaj total când antivirusul se făcea că lucrează.

Despre viruși

Interesantă și greu de explicat problema antivirușilor. Deși nu foloseam computerul decât pentru a citi știri, a vedea filme și a asculta muzică, foarte des trebuia să o iau de la capăt, calculatorul se virusa și se îngreuna rapid, așa de bine își făceau treaba antivirușii. Am ajuns să cunosc și să utilizez, de nevoie, nu din plăcere, cam tot ce însemnă antivirus, iar toți m-au dezamăgit.

Astăzi

Astăzi, am ajuns să scriu despre Linux pe un site plănuit de mult, pentru care am depus mult suflet și efort în încercarea de ai ajuta și pe cei aflați în situații similare și de a deschide ochii celor care cred că nu există viață fără Windows, site care, în curând, va împlini un an.


Tu cum ai făcut cunoștință cu Linux-ul?

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole