24.2 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Apple își arată ostilitatea față de Linux

Ar trebui să le citești

O nouă modă la Apple

Moda restricționării sistemelor de operare alternative a prins în cazul Apple și Microsoft. Încercările Windows 10 de a restricționa bootarea Linux pe anumite dispozitive mai noi încă pun probleme, să nu uităm asta. Mai nou, noile dispozitive de la Apple, dotate cu cipul T2 Security, refuză să permită încărcarea sistemelor de operare Linux sau BSD. În afară de Windows 10, oricărui OS alternativ îi este refuzată bootarea pe dispozitivele Apple.

Motivarea

Binențeles, motivul oficial ține de prețuirea pe care Apple o acordă securității pe dispozitivele sale. Dispozitivele mai sigure sunt mai prețuite și aduc mai mulți dolari. Cu toate acestea, Linux-ul este destul de sigur, limitarea la care este supus nu este altceva decât un abuz.

Motivul real, niciodată nu va fi făcut public, cu toate acestea îl putem bănui. Cum Linux-ul reprezenta o alternativă și în cazul deținătorilor produselor oferite de Apple, compania rezolvă astfel problema. În fond, de ce să lași pe cineva să readucă la viață un MacBook Air folosind un Linux, când poți să îi refuzi acest drept.

Să nu uităm că suportul pe care compania îl oferă produselor sale este destul de limitat în timp. După câțiva ani, dacă deții un dispozitiv destul de vechi, te poți trezi că acesta nu mai duce nicio versiune nouă de macOS și nici actualizări pentru cea veche nu mai primești. Ce-i de făcut în acest caz decât să cumperi un Mac nou. Doar nu o să folosești sistemul cu actualizările blocate și cu aplicațiile de pe timpul bunicii.

Să recunoaștem

Poate nu neapărat prin calitatea produselor, soliditatea hardware ori prin inovațiile aduse, cei de la Apple au cucerit și lumea dezvoltatorilor Linux. Și Linux-ul a primit ceva influențe din parte macOS, nu putem nega evidența. Nu puțini sunt cei care se folosesc de macOS pentru a dezvolta aplicații pentru Linux ori chiar distribuții. Dincolo de brand și semnificația din spatele acestuia, poate stabilitatea și designul diferit al produselor au generat această direcție. Desigur, sunt șanse mari ca problemele pe care le aduce noua piedică de securitate să fie rezolvată în cele din urmă, altfel situația ar fi extrem de complicată.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole