Linux
Aceast subiect este unul insuficient analizat și mediatizat pe pentruprieteni.com. Nici comunitatea nu stă mai bine la acest capitol. Indiferent de cuvintele de laudă pe care le aducem la adresa Linux, utilizatorul, în final, va realiza că este nevoit să facă, cel puțin temporar, unele compromisuri atunci când utilizează diverse distribuții. Mai bine îl punem în gardă pe viitorul utilizator, ne asigurăm că este pregătit și pentru câteva posibile neajunsuri.
PC-urile de ultimă generație
Dacă deții un computer cu o configurație de ultimă generație, pentru o perioadă, vei simți anumite lipsuri. Pe măsură ce acoperirea Linux va cuprinde și noile dispozitive, problemele vor dispărea. De aceea, este recomandat:
- să fii la zi cu actualizările
- să verifici dacă Linux-ul are suport pentru anumite configurații
- să alegi distribuțiile recunoscute
PC-urile vechi
Dacă ai un PC capabil de doar 32 de biți, mai curând decât crezi, va trebui să renunți la distribuțiile cunoscute în favoarea unora special menținute pentru computerele vechi. Despre adevărata rezolvare a acestei probleme s-a scris aici.
PC-urile slabe
Practic, pe un PC cu o configurație slabă, cele mai multe sisteme de operare Linux vor rula cu probleme. Bine, pe Windows sunt șanse să nu poată rula nici măcar ca pe Linux. Repet, soluția pentru astfel de cazuri poate fi citită aici.
Jocurile
Deși există, printre altele, Steam, disponibilitatea jocurilor pe Linux rămâne o problemă de netrecut pentru multe persoane. Probabil, peste 3-5 ani, dacă suntem optimiști, oferta de jocuri ar trebui să fie substanțial mai mare.
Aplicațiile favorite
Dacă vii de pe Windows pe Linux, cu mare amărăciune vei constata că nu puține sunt aplicațiile pe care le foloseai pe Windows și care nu sunt disponibile și pe Linux. Desigur, cu un pic de deschidere, fără probleme, poți oricând să alegi dintre alternativele puse la dispoziție de Linux. Totuși, cele mai cunoscute softuri au versiune și pentru Tux.
Interfața
Utilizatorii de Linux s-au adaptat mediilor grafice existente pe aceste sisteme de operare. Pentru un fost utilizator de Windows 10, fără să exagerăm, această adaptare ar putea fi extrem de greoaie. Chiar dacă sunt mai intuitive și plăcute, vorbim de moduri destul de diferite prin care aceste interfețe grafice se pun la dispoziția nostră. Sunt șanse mari ca această adaptare să dureze ceva vreme.
Prietenii
Nu puțini vor fi cei care te vor privi ca pe un „ciudat”. Da, sunt șanse mari ca utilizarea de către tine a unei distribuții Linux să scoată la iveală adevăruri neștiute despre grupul tău de prieteni.