23.1 C
București
marți, octombrie 3, 2023

Adevărata rezolvare pentru computerele vechi

Ar trebui să le citești

Computerele vechi

Computerele vechi au un singur tratament. Indiferent dacă vrem să acceptăm sau nu, poate cea mai enervantă problemă care macină nervii utilizatorilor de computere constă în vechimea acestor dispozitive. Pe românește, un dispozitiv care se apropie de un deceniu de viață este considerat depășit. Sistemele de operare și aplicațiile necesită resurse uriașe comparativ cu trecutul, resurse pe care computerele vechi nu mai sunt capabile să le ofere. Așdar, nu vorbim de un moft, ci de o necesitate. Nu poți fi productiv, nici măcar nu te poți distra decent, cu un PC care abia își trage sufletul.

Plin de rable

Câți dintre posesorii de computere de pe meleaguri mioritice și-au permis un dispozitiv decent din punctul de vedere al configurației. Puterea de cumpărare extrem de redusă a românilor i-a determinat pe cei mai mulți să achiziționeze produse cu mult inferioare pentru o anumită perioadă, dacă ne raportăm la caracteristici. Pentru un occindental , suma de 500 de euro, prețul unui laptop dedicat copiilor sau studenților, nu este mare. În cazul românilor, suma trece binișor peste pragul psihologic de 2000 de lei, adică salariul pe o lună și ceva în cazul multora. Așadar, de nevoie, ne-am mulțumit cu dispozitive catalogate ca pentru studenți sau elevi ori dedicate statelor din lumea a treia ori Indiei. Acestea erau slabe și când au fost achiziționte. În prezent … Așadar, ce pretenții poți avea de la un laptop de 2.000 de lei când un telefon costă tot cam atât?

O singură soluție

Desigur, depinde, de la caz la caz. Suferința poate fi prelungită prin instalarea unor distribuții Linux specializate în rularea pe computere vechi. Acestea sunt limitate și de cele mai multe ori arhaice, prin urmare, satisfacția finală a utilizatorului nu va fi una pozitivă. Întrebarea care se pune este dacă merită să îți irosești nervii și timpul pe toanele unui PC antic? Poate timpul și energia pe care le aloci rezolvării problemelor ar putea fi folosite în alte domenii.

Deci…

Pentru a putea să te bucuri de un sistem de operare la zi, nu poți face decât un singur lucru. Am putea să vă mințim îndemnându-vă să utilizați fel și fel de distribuții care îți pot readuce PC-ul la viață, dar nu facem asta. Când PC-ul este prea vechi și chinuit, nu Linux-ul este salvarea, ci reciclarea. Singura soluție în aceste cazuri constă în achiziționarea unor dispozitive noi. Dacă faci acest pas cu gândul că îți cumperi produsul pentru a-l utiliza mai mulți ani, atunci este bine. Dacă te arunci în brațele unor computere care pentru anul 2017/2018 sunt considerate slabe/depășite, atunci nu faci decât să repeți greșeala. Un dispozitiv decent pentru un utilizator fără pretenții se apropie de suma de 3000 de lei, cam acesta este pragul spre care ar trebui să te îndrepți. Restul, sunt povești.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”,
- Advertisement -

Cele mai noi articole