Interese financiare uriașe
Microsoft, dar și mulți dintre cei care au direct de câștigat din instalarea, reinstalarea, devirusarea și întreținerea computerelor care rulează sistemul de operare Windows, lansează fel și fel de zvonuri referitoare la Linux. Linux-ul este prezentat într-un mod total defavorabil în încercarea de a ucide din fașă orice dorință pe care utilizatorul o are de a experimenta și de a fugi în alte tabere. Școala, bineînțeles, bagă pe gât elevilor, încă din fragedă pruncie, un singur sistem de operare, ignorând total alternativele. Folclorul „popular” abundă de teorii care transformă Linux-ul în ceva bun de nimic, teorii care au supraviețuit și mai fac și pui.
Primul contact
Primul contact cu o distribuție Linux, precum Ubuntu, Linux Mint, Solus, Zorin, Deepin, Fedora, openSUSE, poate fi un pic șocant, dar în bine. Desigur, dorința de testare trebuie să fie reală, nu un fals. Așadar, primul contact te va duce într-o lume nouă, grafic destul de asemănătoare cu cea existentă pe Windows. dar mult mai permisivă, o lume mai sigură, plăcută și logică.
Ce te va șoca
Pentru a vedea cum se comportă o distribuție, nu e nevoie de instalare, aceasta rulând direct de pe DVD sau Stick-ul USB. E șocant, nu-i așa?
- Instalarea și actualizarea sistemului de operare durează doar câteva zeci de minute, sub o oră.
- Vei putea folosi numeroase aplicații existente și pe Windows ori alternative ale acestora.
- Viteza cu care sistemul se va încărca, rula sau închide va fi superioară celei oferite de Windows.
- Lipsa necesității de a folosi un antivirus și programe de întreținere. Bine, la început îți va fi greu să înțelegi că nu ai nevoie de astfel de programe care îți mâncau timp, resursele PC-ului și, eventual, bani.
- Vei vedea că ai la dispoziție posibilități reale și foarte diverse de modificare a interfeței grafice și nu numai.
- Imprimanta va fi detectată în câteva secunde, la fel și multe alte periferice.
- Totul este funcțional fără ca tu să fii nevoit să descarci drivere. Sistemul identifică componența hardware și instalează, tot automat, driver-ele necesare unei funcționări complete.
- Nu trebuie să îl activezi. Distribuțiile Linux nu necesită activare.
- Aplicațiile se instalează cu mult mai ușor și repede față de tabăra adversă. Le cauți în Magazinul distribuției și dai click pe instalare. Deci, nu e nevoie să pierzi ore întregi și să riști luându-le de pe Internet.
- Vei constata că merg jocurile celor de la Steam dar și multe alte jocuri făcute pentru Windows, prin intermediul aplicației Wine.
- În final, îți vei pune întrebarea de ce este Linux-ul gratuit.
P.S. Poate cei mai șocați vor fi cunoscuții. Nu te lăsa influențat și mergi pe calea ta. Tu știi cei mai bine pentru tine.