12.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Patru moduri prin care poți simți spiritul Linux

Ar trebui să le citești

Ușor de instalat

Instalarea unei distribuții GNU/Linux este floare la ureche. Oricine a instalat vreodată sistemul de operare Windows poate instala fără probleme și o distribuție GNU/Linux. Utilizatorul, dacă se decide să facă trecerea de la Windows la Linux, are de unde alege, deoarece există o multitudine de arome (distribuții) GNU/Linux, iar cel puțin una sigur este pe placul său. Înainte de toate, însă, spiritul GNU/Linux trebuie descoperit. Cum faci asta?

Pași premergători

Cele mai cunoscute distribuții GNU/Linux sunt Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, Fedora, Manjaro, Voyager, iar pe acestea, pentru început, noi ți le și recomandăm.

Informează-te ca un profesionist despre distribuțiile pe care vrei să le testezi sau să le instalezi, pune întrebări pe forumuri sau grupuri Facebook, intră în dialog cu comunitatea.

Alege o distribuție cunoscută, apreciată și care se adresează începătorilor. Alegerea trebuie realizată în funcție de posibilitățile computerului și nevoile tale.

Pentru a putea instala/testa sistemul de operare ales, ai nevoie de imaginea .iso a acestuia, imagine care poate fi descărcată direct de pe site-ul distribuției sau prin intermediul pentruprieteni.com. Poți opta pentru descărcarea prin torent sau cea clasică.

Alege versiunile LTS

Fă rost de un DVD sau stick USB deoarece pe unul dintre aceste medii vei scrie imaginea .iso.

Nu uita să iți duci pe medii de stocare externe sau in cloud toate datele pe care le ai pe hard. Dacă ești la început, riscul de a șterge definitiv tot ce ai pe hard este destul de ridicat datorită lipsei de experiență. Pentru a reduce drastic acest risc trebuie să te informezi privitor la modalitățile de instalare.

Modalități prin care poți simți spiritul unui sistem de operare GNU/Linux (Ubuntu, openSUSE, Linux Mint etc.)

Instalare în Mașina Virtuală

Acesta ar trebui să fie primul pas în testarea unei distribuții. Pentru a stabili care sistem de operare ți se potrivește cel mai bine, descarcă imaginile de la cât mai multe și instalează-le, pe rând, în Mașina Virtuală, doar așa îți vei putea face o idee despre ceea ce te așteaptă.

Testare în modulul Live DVD sau Live USB

Cele mai multe sisteme de operare bazate pe GNU/Linux dispun de acestă facilitate. În esență, sistemul nu trebuie să fie instalat pentru a fi testat, acesta rulând direct de pe USB sau DVD. După arderea imaginii .iso pe DVD sau după instalarea acesteia pe stick-ul USB, se restartează computerul și se bootează fie de pe DVD sau stick-ul USB. În câteva secunde, în funcție de puterea computerului, sistemul de operare se va încărca și va fi perfect funcțional. Practic, acesta este cel mai realist mod de testare a unui sistem de operare Linux.

Instalare alături de Windows

Fără niciun fel de problemă, Linux-ul poate fi instalat pe o partiție separată aflată pe același hard pe care este instalat și Windows-ul. Regula este ca distribuția GNU/Linux să fie ultima instalată, iar după ce computerul a pornit poți, fără probleme, la bootare, să alegi pe ce sistem de operare vei intra.

Instalare în locul WIndows-ului/pe tot hardul

Acest pas presupune ștergerea Windows-ului și instalarea noului sistem de operare pe întreg hardul sau în locul Windows-ului. Este o măsură radicală la care vei ajunge după o perioadă în care vei testa cele două sisteme de operare în paralel și vei descoperi că Linux-ul se mișcă mai repede, este mai prietenos și mai tolerant cu computerul tău decât Windows-ul.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole