9.5 C
București
joi, noiembrie 7, 2024

Cum să pășești cu dreptul în universul Linux

Ar trebui să le citești

Tentația

Tentația de a descoperi dacă mai există viață și după Windows este destul de mare pentru mulți dintre noi. Nu toți, așa ceva nu se poate, au curajul de a testa o distribuție Linux, chiar dacă dorința de a scăpa de Windows este destul de mare, la fel și curiozitatea. Dintre cei care vor avea puterea să testeze o distribuție Linux, nu toți vor fi convinși, unii nu vor să fie convinși. Cu toate acestea, poate nu acum, dar cu siguranță mai târziu, mulți dintre cei care nu au fost convinși de Linux vor dori să îl reîncerce. Da, odată deschisă cutia Pandorei, Linux-ul îți va intra în sânge iar tentația de a-l folosi va fi mereu acolo.

Din experiență

Vă oferim, din experiența proprie, 6 sfaturi pentru cei care vor să pășească cu dreptul în universul Linux. Atenție, vei fi tentat să renunți, prietenii se vor uita la tine mai ciudat, important este să continui ceea ce ți-ai propus.

Alege ceva ușor

Pe forumuri ori pe site-uri, sunt promovate distribuții pentru utilizatorii avansați. Nu trebuie să începi cu astfel de sisteme de operare, vei fi depășit de situație, schimbarea va fi bruscă iar problemele întâmpinate te vor determina să crezi că Linux-ul este „defect”. Mergi pe distribuțiile din familia Ubuntu/Debian (Ubuntu și toate aromele, Deepin, Solus etc.), acestea funcționează complet, sunt stabile, intuitive, automatizate, adică numai bune să îți faci intrarea.

Ai grijă pe ce configurație încerci Linux-ul

Nu toate PC-urile sunt compatibile cu Linux-ul, asta este sigur. Ce mai simplă metodă de a testa dacă un Linux este compatibil cu configurația PC-ului tău este prin rularea acestuia direct de pe Live DVD/Stick USB. Ai grijă să arzi imaginea .iso corect. Dacă acesta nu rulează decent direct de pe stick, sunt reduse șansele de a rula mai bine după instalare. Dacă totul este OK, după instalare și actualizări, te vei putea bucura de un OS funcțional și plăcut, complet și sigur.

Atenție la PC-urile dinozaur

Există tentația de a readuce la viață un PC vechi prin instalarea unui OS Linux, dar trebuie să ne asigurăm că acesta respectă cerințele medii ale sistemelor. Un PC mai vechi de zece ani s-ar putea să îți facă probleme. Distribuțiile prezentului au nevoie de ceva resurse, asta dacă dorești să le savurezi la adevărata lor putere.
Distribuțiile mai vechi s-ar putea să nu îți placă, chiar dacă acestea rulează decent. Pentru a-ți face o imagine obiectivă despre Linux, cel mai bine ar fi să îl testezi pe un laptop decent, cât de cât din prezent.

Apelează la cunoscători

Sunt utile forumurile, site-urile de specialitate ori tutorialele de pe YouTube, dar nimic nu întrece sfaturile pe care ți le poate da un un cunoscător într-ale Linux-ului. Dacă nu te simți destul de curajos pentru a face o instalare de Linux, apelează la cineva care se price, vei învăța rapid și ușor, vei evita greșelile și minimaliza riscurile. Stai lângă respectiva persoană atunci când instalează sau configurează un Linux, pune-o să îți explice, filmează, ia notițe, îți va fi mai ușor să reparcurgi aceeași pași. Rapid, îți vei da seama că ceea ce face respectiva persoană sunt lucruri simple, clare, pe care le poți face și tu, trebuie doar să îți arate cineva.

Folosește Linux-ul în paralel cu Windows-ul

Dacă ai trecut cu bine de primii pași, PC-ul este compatibil și instalarea a avut succes, îți recomandăm să folosești Linux-ul alături de Windows, cel puțin pentru o perioadă de timp. Până te vei acomoda, va trebui să treacă ceva vreme, și mai mult ca sigur, vei avea nevoie de Windows până te vei pune la punct.

Linux-ul nu este Windows

Aplicațiile se instalează, în enorma lor majoritate, prin intermediul unor magazine, unele softuri pe care le foloseai pe Windows nu există și pe Linux, așadar vei fi nevoit să folosești alternative. Trebuie să ai răbdare și un pic de timp, să fii deschis și să ai dorința de a explora lucruri noi pentru a folosi Linux-ul la capacitate maximă. Nu va trebui să explorezi internetul pentru aplicații, le găsești pe toate gratuit în magazine, nu vei fi nevoit să folosești antiviruși ori programe de întreținere, trebuie să renunți la obiceiurile pe care le aveai pe Windows.

Cu ce te vei alege

Un utilizator de Linux este un om liber, inteligent, dornic să învețe. Vei economisi bani și timp, vei vedea că un OS poate rula cu mult mai repede și mai bine decât orice Linux, cu timpul, vei constata că Windows-ul nu îți mai are loc pe computerul tău. În fond, de ce să îl ții dacă poți face pe Linux, mai ușor, mai repede și mai bine, aceleași lucruri.

Curaj!

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole