Dezvoltatorii și statisticile
Dezvoltatorii distribuțiilor Linux, în foarte rare ocazii, „dau din casă” statisitici oficiale. Chiar dacă ar aduce o serie de beneficii, atât pentru comunitate, cât și pentru dezvoltatori, nu se practică publicare unor informații privind numărul de descărcări sau utilizatori. Ba mai mult, acest subiect, în comunitate, pare a fi de neatins.
O curiozitate perfect normală
Mulți dintre voi, cu siguranță, ați fi extrem de receptivi la informații referitoare la numărul de utilizatori pe care îi are o distribuție. Desigur, și numărul de descărcări, avute de o versiune nouă a unei distribuții Linux, contează în ecuație și ar fi interesant de aflat. Practic, suntem cu toții în căutarea celei mai bune distribuții iar statisticile ar cântări mult în luarea unei decizii.
Gigantul Google dezvoltă gigantul Android. Opacitatea și secretomania nu par a fi pe gusutul companiei. Regulat, sunt publicate statistici generale privind numărul de dispozitive care utilizează Android. Ba mai mult, nu există aplicație în Google Play sau Apple Store care să nu informeze asupra numărului de descărcări. Așadar, astfel de abordări se practică peste tot, fiind o normalitate și un motiv de mândrie.
Face rău transparența?
Transparența nu face rău, fiind un principiu de bază în lumea open source, principiu care se aplică deja în multe aspecte. Oricum ai privi problema, lipsa unor statistici nu dă bine în fața unor potențiali utilizatori, a comunității sau a unor potențiali donatori/inverstitori.
Posibil tehnologic
Tehnic, demersul este posibil. Astfel de date sunt preluate deja, statisticile fiind generate, probabil, automat. Nu pot să cred că nu există informații referitoare la numărul de descărcări de imagini .iso sau de sisteme de operare care trimit interogări către servere pentru actualizări de pachete.
În plus, distribuțiile majore preiau în momentul înstalării, cu acordul utilizatorului, anumite informații generale. Știm asta deja. Desigur, cei care nu doresc pot alege să nu ofere aceste informații.
De ce ar fi bine
Oferirea unor statistici de către dezvoltatorii Linux, în opinia echipei Linux Pentru Prieteni, ar aduce mai multe benficii. Să evidențiem doar câteva:
- Prin transparență, confuzia abil întreținută ar dispărea și ar spori încrederea în Linux, open source, sau într-o anume distribuție. Nu este nimic greșit să afli detalii referitoare la popularitatea unei distribuții și evoluția acesteia în timp. Toate acestea, într-un final, s-ar traduce prin creșterea numărului celor care decid să treacă pe Linux.
- Ar atrage atenția publicului și a presei. Expunerea în lumina reflectoarelor ar duce la creșterea curiozității și a numărului de utilizatori.
- Ar creea un mediu concurențial între cele mai multe distribuții, chiar dacă vorbim despre sisteme de operare gratuite. Distribuțiile ar înregistra performanțe mai bune, ar fi mai atractive pentru omul de rând sau specialiști. Toate acestea ar duce la creșterea numărului de utilizatori și a investițiilor din partea dezvoltatorilor, a donațiilor sau a sponsorizărilor. Din concurență, toată lumea are de câștigat. Corect?
- Mai puțină fragmentare în lumea Linux. Cu siguranță ar scădea numărul distribuțiilor care diferă între ele printr-un wallpaper, un set de iconițe și o temă. Ar fi mai puțin probabil să se lanseze noi distribuții care sunt foarte asemănătoare și care nu aduc nimic nou. Câte resurse sunt irosite astfel?
- Dezvoltatorii ar primi un feedeback direct de la utilizator și ar avea tot interesul să rezolve problemele care îl fac pe acesta să plece.
- Ar întări unitatea, ar crește prestigiul, spiritul de echipă și sentimentul de apartenență la o familie. Uitați-vă la utilizatorii Apple.
Concluzia noastră
Mai mult ca sigur, avantajele publicării unor statistici generale ar fi mai numeroase decât dezavantajele. Decizia de a renunța la secretomanie ar fi apreciată de comunitate și viitori utilizatori, ar dinamiza domeniul, ar atrage atenția, inclusiv donații sau inverstiții. Probabil, este nevoie de o schimbare de mentalitate. Oare nu ar fi timpul?
P.S. Singurul dezavantaj real
Este posibil ca unele distribuții să nu accepte publicarea de statistici dintr-un motiv foarte simplu: ar putea fi percepute ca fiind mai puțin populare decât altele.