Unii atacă virulent Linux-ul
Sunt foarte sigur de faptul că mulți cititori ai site-ului pentruprieteni.com au promovat și promovează în grupul de prieteni ideea de Linux. Mai mult ca sigur, unii dintre voi ați sesizat că unii, probabil cei mai mulți, fără să aibă habar de ceea ce vorbesc, atacă în modul cel mai crâncen Linux-ul. Încercăm să vedem care sunt motivele din spatele acestui gen de comportament. Pentru o înțelegere mai a complexă a fenomenului, vă invit să citiți și acest articol.
Din ignoranță/prostie/mediocritate
Fără intenția de a jigni, observăm că unele persoane au o gândire mediocră, dominată de plafonare și glazurată cu prostie. Sunt cei mai periculoși, își dau cu părerea despre orice fără să aibă habar de respectivul subiect. Ei sunt păreriștii de profesie, băgătorii în seamă. Nu sunt deloc puțini și numărul e în creștere. Sunt mulți care știu una și bună, linux-ul e doar terminal, e prost deoarece nu îl mai are nimeni din gașcă etc. Pentru că sunt plini de sine, neglijenți și foarte comozi atunci când este vorba de făcut ceva practic, nu doar de dat din gură, ei nu au testat Linux-ul și nici nu au de gînd să facă asta. În grupul lor, aceștia mai sunt și lideri de opinie. Practic, influența lor asupra celorlalți fiind destul de mare. Duplicitari și rău intenționați, aceste specimene vor căuta să combată în modul cel mai lipsit de argumente cu putință, dar destul de agresiv, ideea de Linux. Se vor da mari cu Windows-ul piratat, cu faptul că pot fura fără să fie prinși. În cazuri în care vorbim de intelectuali versați, aceștia vor aduce eternul argument … nu merge Phtoshop pe Linux.
Se simt atacați în mândrie
Cum să îi recomanzi un sistem de operare gratuit când el are atâția bani, lanțuri de sute de grame, mașină cu volan pe dreapta? Deci, vorbim de „valuoare”. Bine, Windows-ul este piratat, dar nu vorbește despre asta. Situația i se pare absolut normală, doar toți ai lui procedează la fel. Nu spune nici că nu are credit de bip pe „Sansumg” S9 original luat din China. Atunci când piratează un Windows, stima de sine a multora atinge cote alarmant de mari. A învins sistemul, este mai tare ca Miscrosoft, e ”jmeker”. Este de la sine înțeles că aceste agregate moleculare nu vor pune mâna pe Linux în viața lor. Aceștia sunt prea mândri și înțeleg lumea într-un mod cu totul… special. Au un statut social de afișat, iar un sistem de operare gratuit, fie el cel mai tare, este mult sub demnitatea lor.
Cei cărora le … ie silă
Sunt și astfel de persoane, prea comode pentru a testa ceva nou, prea fricoși, chiar dacă se dau zmei și știu că Linux-ul ar fi mai bun în cazul lor. Pentru aceste nestemate, Facebook-ul este întregul Internet. Le este greu să își actualizeze Windows-ul XP, să încerce să utilizeze și alt browser în afară de Internet Explorer 6, le este silă și de ei. Astfel de plante, adesea toxice, se leagănă în bătaia vântului. Pe scurt, nici ei nu știu ce vor și mai mult încurcă. Sunt prea mândri să depună și cel mai mic efort pentru a învăța ceva nou, le este pur și simplu prea … silă.
„Eroii pățiți”
O altă categorie este formată din cei care, cândva, pe un PC care abia ducea Windows ’98, au testat un Linux din prezent. Mai sunt și cei care își cumpără laptop-uri la mâna a zecea ori chestii noi, dar până într-o mie de lei. Dispozitivele sunt produse când era Burebista flăcău. Ei bine, eroii aceștia au pretenția ca Ubuntu, spre exemplu, să zbârnâie. Îi avem și pe cei în cazul cărora, Linux-ul, după instalare, nu a fost complet funcțional. Nu vor spune că au abandonat repede lupta, de multe ori nici actualizări nu au făcut. Aceștia sunt eroii, și sunt cei mai dificili. Lor le-a intrat în cap că Linuxu’ nu ie bun, dom’le. Cei mai mulți, asta au și încercat să își dovedească. Nu au depus efortul de a se acomoda, de a face treaba cum se face. Cu toate acestea, vor avea grijă ca toate rațele de pe drum să știe că Linux-ul nu este bun, dom’le, pentru-că … nu le-a „mers” lor.
Concluzie
Fiecare pasăre, pe limba ei piere. Libertatea celuilalt, chiar și de a fi plantă, trebuie respectată. Binele nu se face cu de-a sila, omul trebuie lăsat să încerce (dacă este curios, desigur), să vadă că unele soluții ar putea fi mai bune, să ajungă el la concluzia asta. Dar, cum mulți nu au nici măcar un strop de curiozitate, șansele de a-i convinge să încerce tind spre zero.