sâmbătă, iunie 6, 2020

Nici 2018 nu a fost anul Linux. De ce?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Anul Linux

Nici 2018 nu a fost anul Linux! Nu este o surpriză pentru nimeni? Întrebarea legitimă care se pune este de ce? Desigur, ne mai interesează și ce îi oprește pe utilizatorii de Windows să treacă pe Linux. Oare ce îi determină pe dezvoltatorii Linux să nu fie în pas cu vremurile și de ce nu este Linux-ul prezent pe computerele noi?

Câteva explicații

Din punctul de vedere al pentruprieteni.com, și nu numai, avem de-a face cu mai multe mici aspecte . Toate acestea, adunate, duc spre rezultatul din prezent.

Lipsa mediatizării

Nu este un secret! Publicațiile clasice, dar și cele electronice nu abordează acest subiect, se vede clar. Din păcate, informațiile venite din tabăra pinguinului sunt, de cele mai multe ori, sterile și nu spun nimic omului simplu. Mai grav, atunci când se scrie despre Linux în publicațiile cu zeci de mii de vizualizări pe zi, autorii au grijă să descurajeze. Să nu uităm că, cei mulți scriu despre Linux fără să-l folosească.

Lipsa implicării

Cu o floare nu se face primăvară, cu o distribuire a unui articol, și aceea realizată odată pe an, Linux-ul nu va fi mai cunoscut. Fără instalări pe computere noi, nu se schimbă nimic.

Dezamăgire?

Spre uimirea multora, GNU/Linux-ul pare a fi tot mai restrictiv cu anumite configurații. Cei mai mulți își doresc învierea unor computere vechi, fapt pe care nici măcar aceste distribuții nu îl mai poate face. Mulți nu se pot adapta la noile interfețe, nu își găsesc aplicațiile cu care erau obișnuiți pe Windows. Unele distribuții de nișă sfârșesc prin a dezamăgi utilizatorii grație unei funcționări deficitare, rezultatul final fiind, nu doar nepromovarea, ci anti-promovarea.

Lipsa inovării

Mediile grafice, de ce să nu recunoaștem, în marea lor majoritate, au rămas la fel de ani de zile. Nu doar tema și iconițele sunt ieșite din uz, aceste medii sunt lipsite de widget-uri funcționale, existente la tot pasul pe Android. O interfață bătrânească, atât de specifică, multor aplicații și medii grafice, nu are cum să aducă noi utilizatori.

Fragmentarea

Sunt peste 500 de distribuții, energiile se disipă inutil. Această fragmentare împiedică consolidarea unor distribuții mature și nu are decât efecte negative. Dacă măcar 10% din aceste distribuții ar veni cu ceva nou, ar fi un mare avantaj, dar, din păcate, în afară de un wallpaper și un set de iconițe diferite, eventual, o colecție de aplicații, cele mai multe distribuții nu aduc nimic nou.

Lipsa preinstalării pe PC-uri

Puține distribuții gata funcționale sunt instalate predefinit de producătorii de PC-uri și laptop-uri, chiar dacă aceste sisteme de operare sunt gratuite. Cele mai multe PC-uri vin cu Windows sau, în cazuri de sărbătoare, sunt dotate cu un Linux care se prezintă în linie de comandă. În plus, Linux-ul nu a intrat nici pe dispozitive mobile, marile proiecte fiind abandonate tot de companiile care se află în spatele unor distribuții.

Comoditatea?

Acest aspect, al comodității utilizatorilor, este unul controversat. Totuși, exemplul Andoid ne arată cum oamenii, venind din ograda Windows, s-au putut adapta la un OS diferit. Oare dacă distribuțiile GNU/Linux ar avea un “vino-ncoace”, utilizatorii nu s-ar putea adapta? Din păcate, de ce să nu recunoaștem, niciun Linux din prezent nu vorbește pe limba utilizatorului din 2018, cel care vrea funcționalitate completă.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Iridium, mai mult decât un browser pentru Windows, Linux sau macOS

Iridium este un browser bazat pe proiectul Chromium, al cărui scop este de a-ți reda intimitatea. Acesta a fost setat să nu distribuie datele tale de navigare și să îți protejeze în acest mod un drept pe care ai uitat că îl ai
2,450FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mare atenție! VIDEO – Wallpaper-ul care îți poate crea probleme –

Deși pare greu de crezut, o simplă imagine setată ca wallpaper poate face ca unele telefoane cu Android să devină inutilizabile.

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...
20 Shares
Copy link
Powered by Social Snap