18.4 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Nici 2018 nu a fost anul Linux. De ce?

Ar trebui să le citești

Anul Linux

Nici 2018 nu a fost anul Linux! Nu este o surpriză pentru nimeni? Întrebarea legitimă care se pune este de ce? Desigur, ne mai interesează și ce îi oprește pe utilizatorii de Windows să treacă pe Linux. Oare ce îi determină pe dezvoltatorii Linux să nu fie în pas cu vremurile și de ce nu este Linux-ul prezent pe computerele noi?

Câteva explicații

Din punctul de vedere al pentruprieteni.com, și nu numai, avem de-a face cu mai multe mici aspecte . Toate acestea, adunate, duc spre rezultatul din prezent.

Lipsa mediatizării

Nu este un secret! Publicațiile clasice, dar și cele electronice nu abordează acest subiect, se vede clar. Din păcate, informațiile venite din tabăra pinguinului sunt, de cele mai multe ori, sterile și nu spun nimic omului simplu. Mai grav, atunci când se scrie despre Linux în publicațiile cu zeci de mii de vizualizări pe zi, autorii au grijă să descurajeze. Să nu uităm că, cei mulți scriu despre Linux fără să-l folosească.

Lipsa implicării

Cu o floare nu se face primăvară, cu o distribuire a unui articol, și aceea realizată odată pe an, Linux-ul nu va fi mai cunoscut. Fără instalări pe computere noi, nu se schimbă nimic.

Dezamăgire?

Spre uimirea multora, GNU/Linux-ul pare a fi tot mai restrictiv cu anumite configurații. Cei mai mulți își doresc învierea unor computere vechi, fapt pe care nici măcar aceste distribuții nu îl mai poate face. Mulți nu se pot adapta la noile interfețe, nu își găsesc aplicațiile cu care erau obișnuiți pe Windows. Unele distribuții de nișă sfârșesc prin a dezamăgi utilizatorii grație unei funcționări deficitare, rezultatul final fiind, nu doar nepromovarea, ci anti-promovarea.

Lipsa inovării

Mediile grafice, de ce să nu recunoaștem, în marea lor majoritate, au rămas la fel de ani de zile. Nu doar tema și iconițele sunt ieșite din uz, aceste medii sunt lipsite de widget-uri funcționale, existente la tot pasul pe Android. O interfață bătrânească, atât de specifică, multor aplicații și medii grafice, nu are cum să aducă noi utilizatori.

Fragmentarea

Sunt peste 500 de distribuții, energiile se disipă inutil. Această fragmentare împiedică consolidarea unor distribuții mature și nu are decât efecte negative. Dacă măcar 10% din aceste distribuții ar veni cu ceva nou, ar fi un mare avantaj, dar, din păcate, în afară de un wallpaper și un set de iconițe diferite, eventual, o colecție de aplicații, cele mai multe distribuții nu aduc nimic nou.

Lipsa preinstalării pe PC-uri

Puține distribuții gata funcționale sunt instalate predefinit de producătorii de PC-uri și laptop-uri, chiar dacă aceste sisteme de operare sunt gratuite. Cele mai multe PC-uri vin cu Windows sau, în cazuri de sărbătoare, sunt dotate cu un Linux care se prezintă în linie de comandă. În plus, Linux-ul nu a intrat nici pe dispozitive mobile, marile proiecte fiind abandonate tot de companiile care se află în spatele unor distribuții.

Comoditatea?

Acest aspect, al comodității utilizatorilor, este unul controversat. Totuși, exemplul Andoid ne arată cum oamenii, venind din ograda Windows, s-au putut adapta la un OS diferit. Oare dacă distribuțiile GNU/Linux ar avea un „vino-ncoace”, utilizatorii nu s-ar putea adapta? Din păcate, de ce să nu recunoaștem, niciun Linux din prezent nu vorbește pe limba utilizatorului din 2018, cel care vrea funcționalitate completă.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole