miercuri, august 5, 2020

Linux de 13 ani. Ce am învățat, bune și rele

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Linux – concluzii

Ceea ce veți citi mai jos sunt concluziile a doar 13 ani de utilizare a numeroase distribuții Linux. Puteți fi sau nu de acord, puteți evidenția și alte opinii, important este să mergem mai departe. Nici nu cred că există o altă variantă, mă refer la cea numită Windows…

Mai pe scurt

Nu există distribuția perfectă. Linux-ul nu este Windows, dar face aceleași chestii. Linux-ul încă mai are de lucru la capitolul ofertă de jocuri puternice.

Atunci când apare o versiune nouă, ar fi mai indicat să o instalezi pe curat decât să îi faci upgrade.

În general, distribuțiile cu puțini dezvoltatori nu vor avea o viață îndelungată, chiar dacă, deseori, își depășesc, prin inovații și ambalaj, mentorii.

Să știi să utilizezi terminalul nu este obligatoriu. Cam toate aplicațiile dispun de interfață grafică, fapt care face ca utilizarea să devină floare la ureche.

Că tot am adus vorba, Ubuntu, Linux Mint, Debian, Suse, au rămas bază pentru utilizatorii care vor ceva simplu și funcțional.

Trebuie să fii precaut la sfaturile date de forumuri, cele mai multe sunt depășite ori doar pentru pasionați.

Am învățat să las distribuțiile dificile pe seama celor pasionați. Arch, Gentoo, nu au rulat niciodată direct pe computerul meu. Unele lucruri cer mult prea mult.

Legat de Windows

Tranziția spre Linux nu este dificilă. Faptul că vezi că lucrurile se pot face mai bine pe Linux te încurajează și te îndepărtează de Windows 10, 11, 7, 8, Vista sau XP. Odată ce ai dobândit virusul* „Linux”, nu mai este cale de întoarcere. (* termenul „virus” este o metaforă)

Comparativ cu Windows-ul, pe Linux treburile ți le faci mai repede, mai sigur și mai bine. Pentru mine acest aspect este clar.

Nu doar că este gratuit, Linux-ul te stresează mai puțin sau aproape deloc. Nu ai grija costurilor ascunse, a notificărilor primite de la fel și fel de softuri care te anunță că poți să le cumperi, nu ai stresul virușilor sau al actualizărilor care durează cât o viață de om. Așadar, stres mai puțin sau deloc.

Despre PC-urile depășite

Computerele vechi și foarte vechi, slabe și foarte slabe, nu prea mai duc versiunile noi de Linux. Poate o fi o excepție, cine știe…

Nu există o distribuție Linux care să îți învie cu adevărat un PC antic. Desigur, se pot face minuni, dar prețul plătit poate fi destul de mare.

Încă 7

Da, deși este neplăcut de spus, poate fi o aventură arderea imaginii unei distribuții pe un stick USB.

Realizarea unui Stick USB bootabil cu Linux, de multe ori, implică greutăți inutile. Linux-ul îți stârnește curiozitatea. Sunt sute de distribuții în acest moment, dorința de a vedea cum se simt și cum se mișcă te va determina să testezi multe dintre acestea.

Fie în mașina virtuală, fie prin instalare directă, consumi ceva timp pentru a-ți satisface curiozitatea.

Multe dintre distribuțiile mici au șanse mari să dispară în câțiva ani de la lansare. Practic, unele nu au decât wallpaperele schimbate față de distribuțiile pe care se bazează. Bine, de denumire nici nu mai aducem vorbă.

Nu este neapărat nevoie să utilizezi o versiune LTS. Lucrurile au evoluat în bine într-o așa măsură încât poți fi la fel de productiv și stabil chiar și pe versiunile standard. Un lucru este cert, dacă vrei tot ce este mai noi, nu utilizezi, spre exemplu, Ubuntu LTS.

Comunicarea a rămas o problemă în lumea Linux. Sunt puține site-uri dedicate, dezvoltatorii, în general, se rezumă la fraze tehnice, seci, neinteresante și neimportante pentru utilizatorul simplu. Aproape totul în materie de comunicare este sobru, tehnic sau acid.

Distribuțiile au interfețe grafice logice, multe dintre acestea arată mai modern și mai bine comparativ cu macOS sau Windows.

Nu puține sunt aplicațiile lansate și neactualizate de multă vreme. Probabil, dezvoltatorii au vrut doar să își demonstreze că pot ori să și le treacă în CV.

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Netflix – coduri secrete. Deblochează un întreg univers

Netflix, în acest moment, este cea mai puternică platformă care oferă seriale și filme pentru un abonament ce începe de la 8 euro lunar. Aici găsești
2,453FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
165 Shares
Copy link
Powered by Social Snap