11.5 C
București
joi, octombrie 3, 2024

Linux de 13 ani. Ce am învățat, bune și rele

Ar trebui să le citești

Linux – concluzii

Ceea ce veți citi mai jos sunt concluziile a doar 13 ani de utilizare a numeroase distribuții Linux. Puteți fi sau nu de acord, puteți evidenția și alte opinii, important este să mergem mai departe. Nici nu cred că există o altă variantă, mă refer la cea numită Windows…

Mai pe scurt

Nu există distribuția perfectă. Linux-ul nu este Windows, dar face aceleași chestii. Linux-ul încă mai are de lucru la capitolul ofertă de jocuri puternice.

Atunci când apare o versiune nouă, ar fi mai indicat să o instalezi pe curat decât să îi faci upgrade.

În general, distribuțiile cu puțini dezvoltatori nu vor avea o viață îndelungată, chiar dacă, deseori, își depășesc, prin inovații și ambalaj, mentorii.

Să știi să utilizezi terminalul nu este obligatoriu. Cam toate aplicațiile dispun de interfață grafică, fapt care face ca utilizarea să devină floare la ureche.

Că tot am adus vorba, Ubuntu, Linux Mint, Debian, Suse, au rămas bază pentru utilizatorii care vor ceva simplu și funcțional.

Trebuie să fii precaut la sfaturile date de forumuri, cele mai multe sunt depășite ori doar pentru pasionați.

Am învățat să las distribuțiile dificile pe seama celor pasionați. Arch, Gentoo, nu au rulat niciodată direct pe computerul meu. Unele lucruri cer mult prea mult.

Legat de Windows

Tranziția spre Linux nu este dificilă. Faptul că vezi că lucrurile se pot face mai bine pe Linux te încurajează și te îndepărtează de Windows 10, 11, 7, 8, Vista sau XP. Odată ce ai dobândit virusul* „Linux”, nu mai este cale de întoarcere. (* termenul „virus” este o metaforă)

Comparativ cu Windows-ul, pe Linux treburile ți le faci mai repede, mai sigur și mai bine. Pentru mine acest aspect este clar.

Nu doar că este gratuit, Linux-ul te stresează mai puțin sau aproape deloc. Nu ai grija costurilor ascunse, a notificărilor primite de la fel și fel de softuri care te anunță că poți să le cumperi, nu ai stresul virușilor sau al actualizărilor care durează cât o viață de om. Așadar, stres mai puțin sau deloc.

Despre PC-urile depășite

Computerele vechi și foarte vechi, slabe și foarte slabe, nu prea mai duc versiunile noi de Linux. Poate o fi o excepție, cine știe…

Nu există o distribuție Linux care să îți învie cu adevărat un PC antic. Desigur, se pot face minuni, dar prețul plătit poate fi destul de mare.

Încă 7

Da, deși este neplăcut de spus, poate fi o aventură arderea imaginii unei distribuții pe un stick USB.

Realizarea unui Stick USB bootabil cu Linux, de multe ori, implică greutăți inutile. Linux-ul îți stârnește curiozitatea. Sunt sute de distribuții în acest moment, dorința de a vedea cum se simt și cum se mișcă te va determina să testezi multe dintre acestea.

Fie în mașina virtuală, fie prin instalare directă, consumi ceva timp pentru a-ți satisface curiozitatea.

Multe dintre distribuțiile mici au șanse mari să dispară în câțiva ani de la lansare. Practic, unele nu au decât wallpaperele schimbate față de distribuțiile pe care se bazează. Bine, de denumire nici nu mai aducem vorbă.

Nu este neapărat nevoie să utilizezi o versiune LTS. Lucrurile au evoluat în bine într-o așa măsură încât poți fi la fel de productiv și stabil chiar și pe versiunile standard. Un lucru este cert, dacă vrei tot ce este mai noi, nu utilizezi, spre exemplu, Ubuntu LTS.

Comunicarea a rămas o problemă în lumea Linux. Sunt puține site-uri dedicate, dezvoltatorii, în general, se rezumă la fraze tehnice, seci, neinteresante și neimportante pentru utilizatorul simplu. Aproape totul în materie de comunicare este sobru, tehnic sau acid.

Distribuțiile au interfețe grafice logice, multe dintre acestea arată mai modern și mai bine comparativ cu macOS sau Windows.

Nu puține sunt aplicațiile lansate și neactualizate de multă vreme. Probabil, dezvoltatorii au vrut doar să își demonstreze că pot ori să și le treacă în CV.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole