21.8 C
București
luni, iunie 24, 2024

Ubuntu 22.10 sau 22.04 LTS?

Ar trebui să le citești

Ubuntu

Ubuntu 22.10, din prima vă scriem, ar fi recomandarea noastră. Cei care citesc pentruprieteni.com, cu siguranță, au realizat că noi promovăm rămânerea în actualitate. Accesul la noutăți nu este principalul motiv care ne determină să recomandăm utilizatorilor să arunce o privire asupra ultimei versiuni de Ubuntu.

Ubuntu 22.04 LTS

Versiunea LTS a Ubuntu, la 22.04 ne referim, a venit cu o problemă suficient de enervantă încât să te determine să te refugiezi în curtea Fedora, dar și cu altele care mai pot fi trecute cu vederea. Nu doar noi ne-am confruntat cu aceste neajunsuri, sunt pline forumurile pe Internet de încercări de rezolvare.

Un neajuns

Am utilizat Ubuntu 22.04 timp de câteva luni. L-am considerat a fi nava noastră amiral, încununarea a doi ani de dezvoltare și evoluție. Așa să fie?

Pe Ubuntu 22.04 LTS actualizarea Magazinului de Aplicații necesita un efort suplimentar. Magazinului de Aplicații, în cazul nostru, nu voia să se actualizeze decât prin intermediul terminalului. Era nevoie de dezinstalare și apoi de instalarea de la zero al acestuia. Reinstalarea repetată a sistemului de operare nu a adus nimic nou.

În primele săptămâni de la lansarea LTS-ului, am ignorat neajunsul, problema părea că se va rezolva de la sine printr-o actualizare care să repare gândacul. Cel puțin, așa ar fi logic. Ei bine, acest fapt nu a avut loc. Canonical nu a considerat necesar nici până în prezent să rezolve acest enervant neajuns. Probabil, mai marii Canonical sunt de părere că utilizatorii Ubuntu, fie se plictisesc și își caută de treabă, fie cu toții sunt experți Linux.

Ca prin minune …

Ca prin minune, această problemă a actualizării Magazinului de Aplicații nu se manifestă pe Ubuntu 22.10. În plus, această ultimă versiune de Ubuntu se mișcă mai fluent și nu ne-a oferit bătăi de cap de altă natură. LTS-ul, și nu doar noi am experimentat asta, avea momente, rare ce-i drept, de scădere vizibilă a performanțelor. Acesta, pe românește, nu se simte la fel de bine precum 22.10.

Ambalajul

Deși nu suntem prea convinși că direcția de evoluție a GNOME este una de admirat, căutăm să fim la zi cu tot ce înseamnă noutăți. În cazul nostru, Ubuntu 22.10 este cel care le livrează centralizat și în siguranță.

Concluzie

Din punctul de vedere al stabilității și productivității, Ubuntu 22.10 se comportă ca un LTS. Nu credem că exagerăm când afirmăm că pare a fi mai stabil decât versiunea pe termen lung. Prin urmare, dacă versiunea LTS nu se ridică la nivelul așteptărilor, sau dorești să te folosești de noutăți, îți recomandăm să faci upgrade-ul la 22.10.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole