9.5 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Unde se află Linux la final de 2019

Ar trebui să le citești

Linux în 2019

2019 s-a dorit a fi anul Linux. Cel puțin pe desktop, 2019 nu a adus schimbări importante. În schimb, sisteme de operare Linux se află instalate pe cele mai importante 500 de supercomputere ale prezentului. Pe mobil, prin Android, Linux-ul domină totul. Unde mai pui că, până și alternativele tot pe Tux sunt bazate. Dacă te gândești că miliardele de locuitori ai planetei folosesc dispozitive Android, concluzia este clară: Tux a spulberat „concurența”.

Pe desktop

Pe desktop, autosuficiența utilizatorilor, camioanele de bani băgate de Microsoft în publicitate, mențin Windows-ul pe cea mai înaltă poziție a podiumului. Linux-ul ocupă un loc 3, după Windows și macOS. Ca și cotă de piață, situația Linux este critică, chiar dacă mai bună, comparativ cu cea din anul precedent.

Pune totul în mișcare

Fără să facă mare scandal, Linux-ul pune în mișcare lumea în care trăim. Se află peste tot, asta, repet, fără să se laude strident prin fel și fel de bannere sau logouri. Cam tot ce înseamnă dispozitive inteligente îl au în ADN pe Tux. Dacă ne gândim că acesta este viitorul…

Nu e o dramă

Pe desktop, dispozitivele Linux sunt necunoscute pentru cei mai mulți, nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, credem noi, situația nu trebuie privită ca dramatică. În fond, bine cu forța nu se poate. Oricum, utilizatorii care își doresc mai mult de la viață au testat cel puțin odată o distribuție. Cei mai mulți nu au mai renunțat la Linux.

De remarcat

Ar fi o crimă să nu remarcăm următoarele:

  • Din punct de vedere grafic, distribuțiile Linux se modernizează, luminează și animă. Așa și trebuie;
  • Accentul s-a mutat pe utilizator. Linux-ul nu se mai adresează unei „secte”, s-a umanizat;
  • Automatizarea se vede și se simte. Instalarea și utilizarea celor mai multe distribuții au devenit floare la ureche.

P.S.

Nu punem prea mare bază pe datele oficiale. Cine învârte banii are și puterea de a stabili procentele. Nu știu de ce, parcă cota de piață este simțitor mai mare.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole