Linux în 2019
2019 s-a dorit a fi anul Linux. Cel puțin pe desktop, 2019 nu a adus schimbări importante. În schimb, sisteme de operare Linux se află instalate pe cele mai importante 500 de supercomputere ale prezentului. Pe mobil, prin Android, Linux-ul domină totul. Unde mai pui că, până și alternativele tot pe Tux sunt bazate. Dacă te gândești că miliardele de locuitori ai planetei folosesc dispozitive Android, concluzia este clară: Tux a spulberat „concurența”.
Pe desktop
Pe desktop, autosuficiența utilizatorilor, camioanele de bani băgate de Microsoft în publicitate, mențin Windows-ul pe cea mai înaltă poziție a podiumului. Linux-ul ocupă un loc 3, după Windows și macOS. Ca și cotă de piață, situația Linux este critică, chiar dacă mai bună, comparativ cu cea din anul precedent.
Pune totul în mișcare
Fără să facă mare scandal, Linux-ul pune în mișcare lumea în care trăim. Se află peste tot, asta, repet, fără să se laude strident prin fel și fel de bannere sau logouri. Cam tot ce înseamnă dispozitive inteligente îl au în ADN pe Tux. Dacă ne gândim că acesta este viitorul…
Nu e o dramă
Pe desktop, dispozitivele Linux sunt necunoscute pentru cei mai mulți, nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, credem noi, situația nu trebuie privită ca dramatică. În fond, bine cu forța nu se poate. Oricum, utilizatorii care își doresc mai mult de la viață au testat cel puțin odată o distribuție. Cei mai mulți nu au mai renunțat la Linux.
De remarcat
Ar fi o crimă să nu remarcăm următoarele:
- Din punct de vedere grafic, distribuțiile Linux se modernizează, luminează și animă. Așa și trebuie;
- Accentul s-a mutat pe utilizator. Linux-ul nu se mai adresează unei „secte”, s-a umanizat;
- Automatizarea se vede și se simte. Instalarea și utilizarea celor mai multe distribuții au devenit floare la ureche.
P.S.
Nu punem prea mare bază pe datele oficiale. Cine învârte banii are și puterea de a stabili procentele. Nu știu de ce, parcă cota de piață este simțitor mai mare.