vineri, iunie 5, 2020

Indicii care îți sugerează că telefonul îți este ascultat

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Telefonul îți este ascultat?

Există o serie de indicii care vă pot sugera faptul că telefonul își este ascultat. Acestea pot fi, de asemenea, și semne ale unor erori de sistem de operare sau de aplicații instalate dar și ale unor defecte de natură fizică ale dispozitivului. Se recomandă citirea acestui material cu precauție.

E mai simplu decât credeai

Înainte de toate, trebuie să înțelegi faptul că spionarea unor dispozitive de comunicație de genul telefoanelor mobile nu este o activitate așa de complicată după cum ar părea la prima vedere. În prezent, dacă dispui de fonduri suficiente, curaj și un spate solid, poți achiziționa, fără să dai prea multe de bănuit și fără bătaie de cap, fel și fel de dispozitive care pot intercepta apelurile inițiate de pe telefoane și nu numai. Sunt destule magazine online care oferă astfel de “servicii”.

Ce funcție ai?

Dacă ești o persoană importantă, deții o afacere sau o funcție cu răspundere, sau dacă ai supărat vreo astfel de persoană, citește cu atenție indiciile pe care ți le furnizăm mai jos. Dacă descoperi că te încadrezi în mai multe cazuri, îți recomandăm să nu crezi în coincidențe, dar nici să intri în panică, oricum nu rezolvi nimic.

Ce șanse sunt?

Desigur, șansele ca apelurile tale să fie interceptate, legal sau ilegal, sunt destul de reduse. Plecăm totuși de la premiza că, din punct de vedere tehnic, ar fi destul de dificil ca toate apelurile să fie înregistrate. Desigur, nu este imposibil. Cert este că nu poți fi niciodată sigur de nimic. În plus, instituțiile statului nu au obiceiul de a da din casă, știm și noi cât de bine își apără corbii ochii. Acest subiect va fi detaliat cât de curând.

Cum poți fi spionat?

De fapt, ești spionat zi de zi, de mai toate aplicațiile instalate pe telefon, care au și o sete  teribilă de informații, de către providerul de Internet care îți ține o evidență strictă a activității tale, în teorie, de bază, de operatorul de telefonie mobilă care înregistrează și el, la rândul său, date care te pot identifica. Teoretic, ne aflăm sub aripa legii și ar fi nevoie de mandat de la un judecător pentru a fi legal spionat. Dar de la teorie la practică, ne omoară realitatea din România. În fond, până și Facebook, Microsoft sau Apple au fost suspectați/acuzați  că ar fi lăsat portițe serviciilor din SUA, prin care acestea pot accesa ceea ce face utilizatorul.

Telefonul, tableta, laptop-ul, computerul, televizorul, pot fi, așadar, controlate prin intermediul unor aplicații, în sensul, spre exemplu, de a le fi activată camera sau/și microfonul, fără ca tu să ai habar. De asemenea, tot traficul tău de date, realizat prin intermediul dispozitivului, poate fi la fel de bine controlat. Unde mai pui că  prin conectare directă la centralele operatorilor, serviciile pot avea acces direct la convorbirile tale.

Precedente

Nu demult, ziarele relatau despre pățania unui cuplu deținător de Windows. Un individ, om simplu de prin SUA, a fost descoperit că își spiona vecinii de ceva vreme. Se folosea în acest sens de rețeaua wireless a acestora și de un soft care permitea accesarea camerei Web și a microfonului laptop-ului. Nu ar fi fost prins dacă nu ar fi încercat să îi șantajeze, altfel el ar fi putut chiar și acum să se distreze pe seama vecinilor. Recent, Samsung a fost acuzat că își spionează clienții prin intermediul “plasmelor” sale iar în Marea Britanie au fost descoperite antene ale serviciilor secrete prin care acestea recepționau și spionau convorbirile clienților rețelelor de telefonie mobilă. Și tot recent, autoritățile au recunoscut că își spionează ilegal cetățenii, vezi aici. Așadar, ține cont că telefonul mobil poate fi ușor compromis și folosit pentru fel și fel de activități de spionaj de către firme, servicii și instituții, sau chiar de hackeri. Din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil.  Să nu uităm de obiceiul mafioților de a scoate până și bateria telefonului mobil atunci când se întâlnesc. Oare de ce? Chiar or fi așa de “dilii” sau știu ei ceva?

Semnele care pot sugera că un telefon este ascultat

  • bateria se consumă rapid chiar și când telefonul nu este activ

Durata de viață a unei baterii precum și numărul de reîncărcări la care aceasta poate fi supusă sunt reduse, indiferent câți bani ai dat pe telefon. Dacă aceasta dă semene de oboseală bruscă, materializată prin consumul rapid, este clar că există aplicații și procese în telefon care o consumă și care, în cel mai clar mod, lucrează la ceva sau pentru cineva, fără a te anunța.

  • telefonul se supraîncălzește

Acesta poate fi un semn clar de defecțiune fizică sau software sau de aplicație care rulează în background, fără acordul tău. Oricum am da-o, telefonul nu are voie să se supraîncălzească în timpul unei utilizări obișnuite sau chiar în stand-by (excludem de aici utilizarea unor aplicații mari consumatoare de resurse, de genul jocurilor). Verifică de îndată telefonul pentru a fi mai sigur, eventual scoate-i bateria, dacă acest lucru este posibil, în caz de bănuieli.

  • restartarea telefonului

La fel ca în cazul de mai sus, restartarea poate fi semnul unei defecțiuni sau o reacție a telefonului cauzată de supraîncălzire ori de sarcinile multiple  la care este supus. Problema poate fi gravă dacă restartarea are loc în timp ce telefonul se află în stand-by.

  • zgomote ciudate, foșnituri sau ecouri în timpul  convorbirii

Rețeaua sau vreun aparat de receptare a convorbirilor pot fi cauza acestora. Cert este că, într-o convorbire nu trebuie să se audă astfel de anomalii.

  • pierderea semnalului sau apariția unor rețele fantomă

Telefonul, rețeaua, dar și spionajul pot duce la astfel de incidente. Oricum am da-o, aparitția unei rețele necunoscute la care telefonul tău se conectează este un lucru grav.

  • ecranul se aprinde fără motiv în stand-by

Un antivirus setat să scaneze la o anumită oră poate aprinde ecranul, dar, la fel de bine poate fi și un soft spion care trimite date sau activează camera ori microfonul. Totuși, trebuie să ținem cont că și o setare a telefonului poate determina menținerea ecranului pornit.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Ce poți face când ești sunat cu număr privat (fără număr)?

Când ești sunat cu număr privat te aștepți la situații nu tocmai confortabile. Din acest motiv, cei mai mulți evită să răspundă la astfel de apeluri.
2,450FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mare atenție! VIDEO – Wallpaper-ul care îți poate crea probleme –

Deși pare greu de crezut, o simplă imagine setată ca wallpaper poate face ca unele telefoane cu Android să devină inutilizabile.

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...
104 Shares
Copy link
Powered by Social Snap