sâmbătă, noiembrie 21, 2020

Nu postați poze sau înregistrări video cu lecțiile online pe Facebook, Whatsapp sau alte platforme

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care nu îl ai în agenă, de...

Poze sau înregistrări video

Tot mai multe fotografii sau înregistrări video ale lecțiilor online sunt postate pe Facebook sau pe alte site-uri de socializare, asta fără respectarea datelor cu caracter personal. În unele situații, aceste imagini sunt editate iar participanții sunt expuși, în spirit de glumă sau nu, în ipostaze umilitoare și/sau degradante. Totul, de cele mai multe ori, fără acordul lor. (un astfel de clip este postat la finalul acestui material)

Atenție, cadre didactice!

Unele cadre didactice și numeroși elevi ori studenți recurg la a postarea de „dovezi” ale lecțiilor online fără a avea acceptul celor surprinși în imagini. Indiferent de justificarea pe care aceștia o au, legea este clară iar sancțiunile nu sunt ușoare. În plus, nu contează dacă vorbim de o persoană privată sau instituție.

În cazul cadrelor didactice, confuzia a fost întreținută de conducerile unor instituții de învățământ sau de declarațiile unor oficiali din fruntea MEC. Aceștia au cerut profesorilor să vină cu „dovezi” ale activității online.

Atenție la cei rău intenționați!

În cealaltă tabără, există cazuri de elevii și studenții inconștienți și ignoranți care consideră că legea nu îi poate atinge. Numărul imaginilor reale sau trucate care surprind aspecte din lecțiile online, cel puțin în utlima perioadă, a crescut. Platforma TikToc, Facebook, Whatsapp, YouTube sau alte platforme mustesc de postări video în care profesorii ori colegii de clasa apar în fel și fel de ipostaze, uneori jignitoare sau umilitoare. Eliminarea acestora sau tragerea la răspundere a celor care recurg la astfel de practici este dificil de realizat, dar nu un fapt imposibil. Să nu uităm, pe Internet totul se păstrează.

Încă ceva

Facebook-ul este considerat spațiu public, tot ce postezi pe această rețea (foto, video, informații, comentarii) trebuie să respecte legile naționale și termenii și condițiile pe care le-ați acceptat în momentul realizării contului. În contextul nostru, pentru a posta o imagine sau înregistrare video a unei lecții este nevoie de acordul scris al tuturor. Dacă subiecții sunt minori, acordul trebuie obținut de la părinți. În lipsa acestui acord, te poți trezi reclamat sau dat în judecată.

LELGEA

Articolul 74 din Codul Civil este clar:

Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;

Ce poți să faci?

Pentru a depista dacă ai devenit viral pe Internet, îți recomandăm să citești acest material. De asemenea, o simplă căutare a unui nume este mai mult decât utilă, detalii aici.

VIDEO

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

Sketched Ubuntu by pentruprieteni.com – descarcă wallpapere 4k

„Sketched Ubuntu”, un alt mic proiect de vacanță al pentruprieteni.com. Pe moment, lucrăm de zor la randarea unor wallpapere noi.
2,458FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ubuntu 20.10 „Groovy Gorilla”, câteva informații

Lansat pe 22 octombrie 2020, Ubuntu 20.10 „Groovy Gorilla” reprezintă un update bine venit care va bucura utilizatorul.

„Todoist” a devenit disponibil și pe Linux. Vei fi și mai productiv

Aplicația Todoist a venit oficial și pe Linux prin intermediul snapcraft. Aceasta este disponibilă pe Android, cu peste 20 de milioane de utilizatori la activ, macOS și Windows 10.

Ești pregătit să utilizezi Microsoft Edge pe Linux?

Microsoft Edge își încearcă norocul pe Linux. Browserul dezvoltat de Microsoft va fi disponibil pentru utilizatorii lui Tux, conform unei postări pe Windows Experience Blog, începând cu luna octombrie.

Cum poți preda online fără să fii înregistrat. Simplu și eficient

Predare online a generat, asta pe bună dreptate, numeroase discuții aprinse în spațiul școlii.

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,
576 Shares
Copy link
Powered by Social Snap