miercuri, august 5, 2020

Nu postați poze sau înregistrări video cu lecțiile online pe Facebook, Whatsapp sau alte platforme

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Poze sau înregistrări video

Tot mai multe fotografii sau înregistrări video ale lecțiilor online sunt postate pe Facebook sau pe alte site-uri de socializare, asta fără respectarea datelor cu caracter personal. În unele situații, aceste imagini sunt editate iar participanții sunt expuși, în spirit de glumă sau nu, în ipostaze umilitoare și/sau degradante. Totul, de cele mai multe ori, fără acordul lor. (un astfel de clip este postat la finalul acestui material)

Atenție, cadre didactice!

Unele cadre didactice și numeroși elevi ori studenți recurg la a postarea de „dovezi” ale lecțiilor online fără a avea acceptul celor surprinși în imagini. Indiferent de justificarea pe care aceștia o au, legea este clară iar sancțiunile nu sunt ușoare. În plus, nu contează dacă vorbim de o persoană privată sau instituție.

În cazul cadrelor didactice, confuzia a fost întreținută de conducerile unor instituții de învățământ sau de declarațiile unor oficiali din fruntea MEC. Aceștia au cerut profesorilor să vină cu „dovezi” ale activității online.

Atenție la cei rău intenționați!

În cealaltă tabără, există cazuri de elevii și studenții inconștienți și ignoranți care consideră că legea nu îi poate atinge. Numărul imaginilor reale sau trucate care surprind aspecte din lecțiile online, cel puțin în utlima perioadă, a crescut. Platforma TikToc, Facebook, Whatsapp, YouTube sau alte platforme mustesc de postări video în care profesorii ori colegii de clasa apar în fel și fel de ipostaze, uneori jignitoare sau umilitoare. Eliminarea acestora sau tragerea la răspundere a celor care recurg la astfel de practici este dificil de realizat, dar nu un fapt imposibil. Să nu uităm, pe Internet totul se păstrează.

Încă ceva

Facebook-ul este considerat spațiu public, tot ce postezi pe această rețea (foto, video, informații, comentarii) trebuie să respecte legile naționale și termenii și condițiile pe care le-ați acceptat în momentul realizării contului. În contextul nostru, pentru a posta o imagine sau înregistrare video a unei lecții este nevoie de acordul scris al tuturor. Dacă subiecții sunt minori, acordul trebuie obținut de la părinți. În lipsa acestui acord, te poți trezi reclamat sau dat în judecată.

LELGEA

Articolul 74 din Codul Civil este clar:

Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;

Ce poți să faci?

Pentru a depista dacă ai devenit viral pe Internet, îți recomandăm să citești acest material. De asemenea, o simplă căutare a unui nume este mai mult decât utilă, detalii aici.

VIDEO

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Cum poți accesa gratuit HBO GO, o platformă care îți pune la dispoziție filme și seriale de top

Asemeni Netflix, HBO GO îți pune la dispoziție mii de filme și seriale. Ambele platforme pot fi accesate extrem de comod de pe orice computer ...
2,453FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
573 Shares
Copy link
Powered by Social Snap