vineri, iunie 5, 2020

Nu postați poze sau înregistrări video cu lecțiile online pe Facebook, Whatsapp sau alte platforme

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Poze sau înregistrări video

Tot mai multe fotografii sau înregistrări video ale lecțiilor online sunt postate pe Facebook sau pe alte site-uri de socializare, asta fără respectarea datelor cu caracter personal. În unele situații, aceste imagini sunt editate iar participanții sunt expuși, în spirit de glumă sau nu, în ipostaze umilitoare și/sau degradante. Totul, de cele mai multe ori, fără acordul lor. (un astfel de clip este postat la finalul acestui material)

Atenție, cadre didactice!

Unele cadre didactice și numeroși elevi ori studenți recurg la a postarea de „dovezi” ale lecțiilor online fără a avea acceptul celor surprinși în imagini. Indiferent de justificarea pe care aceștia o au, legea este clară iar sancțiunile nu sunt ușoare. În plus, nu contează dacă vorbim de o persoană privată sau instituție.

În cazul cadrelor didactice, confuzia a fost întreținută de conducerile unor instituții de învățământ sau de declarațiile unor oficiali din fruntea MEC. Aceștia au cerut profesorilor să vină cu „dovezi” ale activității online.

Atenție la cei rău intenționați!

În cealaltă tabără, există cazuri de elevii și studenții inconștienți și ignoranți care consideră că legea nu îi poate atinge. Numărul imaginilor reale sau trucate care surprind aspecte din lecțiile online, cel puțin în utlima perioadă, a crescut. Platforma TikToc, Facebook, Whatsapp, YouTube sau alte platforme mustesc de postări video în care profesorii ori colegii de clasa apar în fel și fel de ipostaze, uneori jignitoare sau umilitoare. Eliminarea acestora sau tragerea la răspundere a celor care recurg la astfel de practici este dificil de realizat, dar nu un fapt imposibil. Să nu uităm, pe Internet totul se păstrează.

Încă ceva

Facebook-ul este considerat spațiu public, tot ce postezi pe această rețea (foto, video, informații, comentarii) trebuie să respecte legile naționale și termenii și condițiile pe care le-ați acceptat în momentul realizării contului. În contextul nostru, pentru a posta o imagine sau înregistrare video a unei lecții este nevoie de acordul scris al tuturor. Dacă subiecții sunt minori, acordul trebuie obținut de la părinți. În lipsa acestui acord, te poți trezi reclamat sau dat în judecată.

LELGEA

Articolul 74 din Codul Civil este clar:

Sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;

Ce poți să faci?

Pentru a depista dacă ai devenit viral pe Internet, îți recomandăm să citești acest material. De asemenea, o simplă căutare a unui nume este mai mult decât utilă, detalii aici.

VIDEO

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Google Drive – 5 funcții utile

Vă prezentăm în cele ce urmează cinci funcții utile de care putem beneficia folosind Google Drive și aplicațiile sale adiacente (pentru Windows, Linux sau Android).
2,450FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mare atenție! VIDEO – Wallpaper-ul care îți poate crea probleme –

Deși pare greu de crezut, o simplă imagine setată ca wallpaper poate face ca unele telefoane cu Android să devină inutilizabile.

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...
550 Shares
Copy link
Powered by Social Snap