luni, iulie 13, 2020

Cum facem corect upgrade-ul la Linux Mint 19

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

 

Linux Mint

Linux Mint a trecut la versiunea cu numărul 19, “Tara”, iar în cursul săptămânii anterioare au devenit disponibile pentru descărcare imaginile .iso pe 32 și 64 de biți, cu mediile grafice Cinnamon, MATE și Xfce. Acest eveniment a stârnit, pe bună dreptate, curiozitatea utilizatorilor. Însă nu toți sunt dispuși să facă o instalare pe curat. Pentru aceștia există, bineînțeles, opțiunea upgrade-ului. Însă și aici trebuie avute în vedere anumite aspecte și urmați niște pași. Despre aceste lucruri ne propunem să îți scriem astăzi. Vestea bună e că se poate utiliza în aces sens utilitarul “Mint Upgrade”.

Nu fă asta doar pentru că se poate

În general, upgrade-ul la o nouă versiune este recomandat doar atunci când versiunii anterioare îi lipsesc funcții importante de care utilizatorul chiar are nevoie sau când perioada de suport s-a încheiat și sistemul de operare învechit se poate transforma într-un risc de securitate. Nu e cazul să luăm în calcul ultima situație în privința Linux Mint 18.3, a cărei perioadă de suport se întimde până în anul 2021.

Făcând upgrade orbește, de dragul rulării celei mai noi versiuni, nu prea are sens, mai ales dacă ești mulțumit și totul funcționează perfect.

Clement Lefebvre

Nu tot ce e nou e și recomandat

Un aspect foarte importatnt de care ar trebui să ținem cont înainte de a face upgrade-ul ține de tocmai de noutatea softurilor conținute de noua versiune și mai ales a kernel-ului Linux, care s-ar putea să nu mai fie compatibil cu toate configurațiile hardware. Aceste probleme sunt destul de rare, dar asta nu înseamnă că nu pot apărea. Cu alte cuvinte, upgrade-ul implică asumarea unor riscuri. De asemenea, upgrade-ul la un timp atât de scurt după lansare te poate pune față în față cu unele bug-uri de ultim moment. Așadar, gândește-te bine, chiar ai nevoie de acest upgrade?

Înainte de a începe

Dacă ai ajuns la concluzia că nu poți sta fără ultima versiune, atunci asigură-te că te-ai ocupat de următoarele înainte de a trece mai departe:

  • backup al fișierelor importante
  • un snapshot al sistemului
  • instalat toate update-urile
  • te-ai asigurat că ai instalat LightDM și l-ai setat va și manager de afișare predefinit

Upgrade în patru pași

Odată pregătirile încheiate, te poți apuca de upgrade-ul propriuzis. Această operațiune se face în patru pași, după cum urmează:

I.

1. Descarcă instrumentul “Mint Upgrade”
Mint Upgrade este un instrument necesar efectuării upgrade-ului. Se poate instala foarte simplu astfel:

sudo apt install mintupgrade

2. Caută cea mai nouă versiune
După ce ai instalat Mint Upgrade, îl poți folosi pentru căuta cea mai nouă versiune. Folosește următoarea comandă:

mintupgrade check

Această operațiune va simula procesul de upgrade, făcând o listă cu toate pachetele care urmează a fi descărcate și instalate. Le va verifica de erori sau conflicte cu actuala configurație. Dacă observi ceva în neregulă la acest pas, ai grijă să rezolvi toate problemele înainte de a trece mai departe. Sunt șanse mai mari să întâmpini probleme dacă ai PPA-uri terțe adăugate în sistem.

3. Descarcă pachetele de upgrade
Toate pachetele necesare pentru upgrade vor fi descărcate la acest pas. Astfel, ca măsură de siguranță, în caz că âși pică netul în timpul upgrade-ului, nu vei rămâne cu un sistem de operare defect. Folosește comanda:

mintupgrade download

II.

4. Trecerea la Linux Mint 19
În sfârșit, totul este pregătit pentru etapa finală. Rulează următoarea comandă pentru a trece la cea mai nouă versiune de Linux Mint:

sudo mintupgrade install

Upgrade-ul va dura ceva timp, dar nu uita ca din când în când să mai arunci o privire. S-ar putea să fie necesară confirmarea unor acțiuni sau soluționarea unor conflicte. Când totul se încheie cu succes, ți se va cere să dai restart. După restart, dacă totul a mers bine, te vei loga pe Linux Mint 19.

Succes!

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Această setare este vitală pentru siguranța contului tău Facebook

Contul tău Facebook poate fi o mină de aur pentru răuvoitori. Accesul la mesajele sau fotografiile trimise pe chat, lista de prieteni, datele cardului ori alte informații pot fi țintele celor de la care te aștepți mai puțin, unii pot să ți se dea drept prieteni.
2,453FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Mobian, un nou sistem de operare pentru smartphone

Mobian este un nou sistem de operare open source pentru smartphone. Acesta se dorește a fi o alternativă la cunoscutul Android, alături de PureOS sau Ubuntu Touch.

Video – LinuxFX, o distribuție Linux ușor de confundat cu Windows 10

LinuxFX este o distribuție Linux care a copiat extrem de bine modul în care arată Windows 10. Dacă nu ești cunoscător, nici nu zici că ai de-a face cu Linux sub capotă.

Ce poți face pentru a nu mai fi spionat online?

Consideri că ești spionat? Când vorbim despre securitate și intimitate în mediul online, despre siguranța datelor personale, nu trebuie să facem, sub nicio formă, compromisuri.

Cum să îți protejezi contul Facebook. 16 reguli de aur

Cum să îți protejezi contul Facebook? Nu este deloc greu să îți protejezi contul Facebook. Ai nevoie de un...

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,
24 Shares
Copy link
Powered by Social Snap