pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, Linux Logo 2018 blue
pentruprieteni.com

Distribuția Linux

De-a lungul timpului, distribuția pe care o folosești poate deveni greoaie. Erori, lentoare, toate acestea pot fi cauzate, printre altele, de:

  • Lipsa actualizărilor
  • Aplicații vechi/incompatibile
  • “Șurubăreli” făcute sistemului de operare
  • Umplerea spațiului de stocare cu tot felul de fișiere

În final, este de ajuns să fii un pic neatent pentru ca Windows-ul, Linux-ul sau macOS-ul tău să ruleze precum melcul.

Soluții

De la caz la caz, avem și soluții. Câteva dintre acestea pot fi aplicate tuturor sistemelor de operare enumerate mai sus. Trebuie avută în vedere și posibilitatea ca un lucru să nu funcționeze, situația să devină mai gravă și să pierzi date.

Ce îți recomandăm:

Curăță partiția de date inutile. La fel ca în cazul telefonului, pe măsură ce îl lași să respire, ducând fișierele pe alte partiții, vei observa că distribuția ta Linux prinde viteză. Îți recomandăm să folosești aplicația Disk Usage Analyzer, preinstalată pe majoritatea distribuțiilor Linux.

Du gunoiul. În cazul în care simți că nu se schimbă nimic în modul în care distribuția rulează, nu ar strica să vizualizezi și conținutul coșului de gunoi. Dacă acesta este plin, șterge-l. O altă modalitate sigură de a scăpa definitiv de date inutile, fără posibilitatea de a le readuce înapoi, constă în ștergerea folosind combinația de taste Shift+Delete.

Șterge duplicatele. Un pic de neatenție și în sistemul tău pot apărea fișiere duplicat. Este destul de greu să le descoperi manual. Pentru Linux, recomandăm aplicația FSlint.

sudo apt install fslint

Șterge resturile rămase după instalarea de pachete. Printr-o simplă comandă, resturile rămase după instalarea pachetelor pot fi eliminate.

sudo apt autoclean

Elimină pachetele orfane. Pentru a rezolva această problemă, instalează aplicația “gtkorphan”. Se utilizează ușor, este intuitivă și rapidă

sudo apt install gtkorphan

La final

Ar mai fi multe, dar, pentru utilizatorii neexperimentați, există riscul ca sistemul de operare să se destabilizeze. Individual poate că nu, dar, aplicate împreună, aceste recomandări își vor face simțite efectele.