duminică, iulie 5, 2020

Ubuntu sau Windows 10, ce să aleg?

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Ubuntu sau Windows 10

Ubuntu sau Windows 10? Care este mai potrivit nevoilor tale? Fie că vrei să îți achiziționezi un laptop nou, cu sau fără sistem de operare, fie că vrei să schimbi OS-ul pe care îl folosești sau să experimentezi lucruri noi, site-ul pentruprieteni.com îți recomandă să citești în întregime acest articol. Îți mai recomandăm să nu ai prejudecăți referitoare la sistemele de operare și să încerci să adopți deciziile cele mai logice și profitabile pentru tine. Încercăm să fim cât mai imparțiali cu putință.
Nu uita să ne trimiți și opinia ta.

Generalități

 • Atât Ubuntu cât și Windows 10 sunt două sisteme de operare moderne și complete pentru computere, servere și dispozitive mobile, disponibile în varianta x32/x64.
 • În fapt, Ubuntu este cea mai cunoscută distribuție GNU/Linux, adică un sistem de operare Linux, controlat de Canonical și de comunitate.
 • Windows 10 reprezintă cea mai nouă variantă de Windows aparținând Microsoft Corporation.
 •  Ambele suportă foarte multe configurații hardware cât și periferice.
 •  Suportul complet pentru limba română este disponibil atât pentru Windows 10 cât și pentru Ubuntu

Asemănări

 • Ubuntu și Windows 10 sunt recomandate atât utilizatorilor simpli cât și celor profesioniști.
 • Ambele sisteme de operare permit rularea a mii de aplicații prin intermediul cărora poți realiza o gamă variată de activități.
 • Ambele sisteme vin din fabrică cu un set complet de aplicații. Programele suplimentare pot fi instalate sau dezinstalate prin intermediul unor magazine, cu deosebirea că Ubuntu Software Center găzduiește, în majoritate, aplicații gratuite.
 • Driverele sunt identificate și instalate automat, sistemele fiind funcționale imediat după instalare. Ubuntu are ceva în plus, vezi deosebiri.
 • Ambele sisteme de operare vin preinstalate pe computere. Vezi aici câteva exemple de laptop-uri care rulează Ubuntu și câteva exemple de laptop-uri cu Windows aici.

Deosebiri

 • Ubuntu este gratuit, folosirea Windows 10 necesită achiziționarea unei licențe (vezi aici prețuri), altfel devine ilegală. Faptul că Ubuntu este gratuit nu trebuie să îl eticheteze drept un produs prost, cum nici faptul că Windows 10 dacă este un produs pe bani, nu îl face automat un produs mai bun.
 • Datorită faptului că este Linux, Ubuntu este apreciat pentru stabilitate, rapiditate, eficiență, performanță, gradul superior de adaptabilitate.
 • Descărcarea, testarea, instalarea și folosirea Ubuntu este legală și necondiționată de licențe și nu implică costuri financiare directe sau ascunse. Cu alte cuvinte, Ubuntu este complet gratuit.
 • Ubuntu nu necesită achiziționarea de programe antivirus (vezi aici) sau de întreținere, adică investirea unor sume de bani în aplicații care îngreunează sistemul. Windows 10, pentru o funcționare mai bună și un plus de siguranță, necesită astfel de aplicații care în final îl vor îngreuna.
 • Ubuntu permite, asemeni sistemului de operare Android, upgrade-ul gratuit de la o versiune la alta fără necesitatea unei instalări pe curat sau fără costuri. Trebuie să știți că la interval de șase luni este lansată o versiune nouă de Ubuntu ce aduce noi funcții interesante și repară anumite probleme. Timpul scurs între astfel de lansări este cu mult mai mare în cazul Windows-ului.
 • Ubuntu a servit drept bază și pentru alte sisteme de operare GNU/Linux. Linux Mint este cel mai cunoscut exemplu.
 • Windows 10 este cu mult mai cunoscut de publicul larg datorită mediatizării și campaniilor publicitare în care Microsoft a investit sume uriașe. Să nu uităm că scopul acestuia este de a câștiga bani din produsele oferite.
 • Windows 10 este utilizat în prezent de zeci de milioane de oameni, cifră de care se bucură și Ubuntu.
 • Ubuntu este open source, cu alte cuvinte codul său este pus la dispoziția oricărei persoane interesate și poate fi analizat de oricine. Această transparență este extrem de utilă deoarece te lasă tot timpul să vezi ce face cu adevărat sistemul. În cazul în care sunt identificate probleme, comunitatea de dezvoltatori poate mult mai rapid să le remedieze. Windows 10 este un sistem închis, proprietar, netransparent.
 • Ubuntu permite testarea și rularea sa fără a fi instalat pe hdd, ci în sistem Live DVD/ USB, adică direct de pe un DVD sau stick USB. Windows 10 necesită instalare pe hard pentru a fi testat sau folosit.
 • Ubuntu vine în întâmpinarea utilizatorilor cu mai multe arome, a se înțelege medii grafice diferite, precum: Xfce, KDE, MATE, Cinnamon etc., adaptate în funcție de preferințele tuturor și de puterea computerelor. Windows 10 se rezumă doar la un singur mediu grafic.
 • Ubuntu permite schimbarea temelor, a iconițelor, fiind intuitiv, ușor de dat după preferințele utilizatorilor și rapid. Windows 10 este mai restrictiv în acest sens.

Concluzie

Nu putem spune că un anume sistem de operare este mai bun decât celălalt. Ambele sunt apreciate și au mulți fani și la fel de adevărat este faptul că, atât Ubuntu cât și Windows 10 nu au atins încă perfecțiunea, avantaje și dezavantaje găsim în ambele tabere. Cea mai bună decizie o poți adopta doar după ce le testezi pe amândouă sau le instalezi în sistem dual boot pe același hard. Când te plictisești de unul, poți trece pe celălalt. La final, îl vei alege pe cel mai potrivit nevoilor tale.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Cursuri gratuite oferite de Google pentru cei care vor să își dezvolte cariera și compania

De ceva vreme, Google vine în întâmpinarea doritorilor cu numeroase cursuri gratuite, interesante și utile. Publicul țintă este format din toți cei interesanți:
2,452FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.

Bucură-te!!! openSUSE Leap 15.2 a fost lansat și vine cu inteligență artificială

Bucură-te, openSUSE Leap 15.2 este gata pentru descărcare, testare și instalare. Începând cu această versiune, conform notelor de lansare, disponibile aici, se face un pas important în zona AI.

Arc Menu 47 a fost lansat. Noutățile sunt importante

Arc Menu 47 Arc Menu este un app launcher disponibil pentru instalare în mediul grafic Gnome. Este popular și...

Ești sunat cu număr privat/ascuns? Aceasta este cea mai simplă metodă de a scăpa

Apelurile cu numere ascunse/private, în care identitatea celui care apelează este ascunsă, sunt, de cele mai multe ori, prilej de stres.
63 Shares
Copy link
Powered by Social Snap