8.7 C
București
duminică, noiembrie 3, 2024

6 întrebări pe care trebuie să ți le pui dacă vrei să treci pe Linux

Ar trebui să le citești

Linux, o atracție

Pe măsură ce este folosit din ce în ce mai mult în întreaga lume, Linux-ul devine treptat o atracție pentru mulți. Puțini sunt cei care nu au auzit de sisteme de operare bazate pe Linux, puțini sunt cei care nu le folosesc, dar foarte puțini realizează că zilnic, Linux-ul își face datoria față de ei. Câți dintre noi știu, ca să dăm doar un exemplu, că Androidul de pe telefon este Linux sau că …. Lumea prezentului nu ar putea exista fără Linux?
Înainte de a face primul pas spre cunoașterea mai aprofundată a distribuțiilor GNU/Linux, ar trebui să încerci să îți răspunzi, în cadrul unui moment de sinceritate și de autocunoaștere, la întrebările de mai jos.

Sunt dispus să învăț ceva nou?

O distribuție GNU/Linux precum Ubuntu, openSUSE sau Linux Mint, nu este Windows. Utilizarea unui nou sistem de operare, sau a oricărui lucru nou, necesită o perioadă de tranziție în care utilizatorul se învață cu noul. Din multe puncte de vedere, Linux-ul diferă de Windows, dar discutăm aici mai mult chestiuni de ordin tehnic irelevante pentru utilizatorul simplu. Din punctul de vedere al interfeței grafice, vei avea surpriza să constați că aceste distribuții sunt mai mult decât familiare, intuitive și plăcute ochiului și nu diferă prea mult față de modul în care arată iOS sau Windows. Desigur, fără un pic de răbdare și voință, nu vei putea face acest pas, dar oare cum vei putea cunoaște beneficiile pe care aceste sisteme ți le aduc dacă nu le oferi câteva zile șansa de a te acomoda cu ele?
În câteva zile, maxim o săptămână de utilizare în paralel cu Windows-ul, ar trebui să realizezi dacă există o compatibilitate între tine și Linux, dacă merită sau nu să continuați.

Ce avantaje îmi oferă?

Distribuțiile GNU/Linux au o serie de avantaje pe care le vei percepe doar după ce le vei testa. Astfel, ca să dăm un exemplu, Linux Mint este: gratuit, neimplicând nici un fel de costuri ascunse sau directe, rapid, intuitiv, cu mult mai sigur față de concurență.

Sunt dispus să fiu contra curentului?

A utiliza Linux presupune nu doar o luptă cu tine, ci și o luptă împotriva curentului majoritar. Masele nu au auzit sau nu vor să audă și de alternativă, nu din vina lor, ci din cauză că media le servește pe tavă Windows și iOS în calupurile de publicitate. Singurul mod prin care Linux-ul își face publicitate este prin satisfacția și mulțumirea utilizatorilor săi.
Dacă vei testa o zi-doua un Linux, ai să constați că este incomparabil mai stabil, rapid și eficient.

Computerul este compatibil?

Nu este de ajuns să dorești să utilizezi o distribuție GNU/Linux, mai trebuie ca aceasta să fie compatibilă cu laptop-ul sau desktop-ul tău. În prezent, compatibilitatea GNU/Linux s-a extins considerabil, atât computerele foarte vechi cât și cele de ultimă generație rulând excelent. Desigur, sunt cazuri în care anumite modele nu sunt compatibile cu sistemul tău, fapt ce va determina o funcționare defectuoasă a acestuia.
Cea mai bună metodă de a testa asta este prin descărcarea unei imagini .iso de Ubuntu sau Linux Mint și inscripționarea acesteia pe un stick USB ori arderea pe un DVD. La repornirea computerului, sistemul de operare se va încărca și îți va arâta cât de compatibil este.
Dacă computerul tău este prea vechi sau nu este compatibil cu Linux-ul, vezi aici câteva modele excelente și ieftine.

La ce voi folosi Linux-ul?

Atunci când încerci ceva nou te gândești la ce îl vei folosi.
Asemenea Windows-ului, pe Linux poți să fii foarte productiv. Este ideal la navigarea pe Internet, pentru vizionarea de filme și ascultarea de muzică, excelent prin alternativele pe care le oferă pentru editare foto (chiar dacă suita Adobe nu este disponibilă pentru Linux) și video, realizarea unor proiecte animate, lucrul cu de baze de date, pentru office etc. Nu cred că există ceva ce Linux-ul nu poate face sau vreo aplicație care să nu ofere răspuns la întrebările tale.

Voi dori să joc jocuri?

Linux-ul, în ultimii ani, a cunoscut o adevărată explozie de jocuri produse de firme recunoscute, asta pe lângă cele open source deja existente. Așadar, nu mai putem spune că pe Linux nu sunt jocuri, ci din contră.

Concluzie

Acționează cu precauție dar și cu îndrăzneală în a face primul contact cu o distribuție GNU/Linux dacă ai un răspuns pozitiv la minim trei întrebări. Fii pe fază, poate este greu la început dar, la final, cei mai mulți ajung să uite de Windows.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole