Scriem aceste rânduri deoarece, încecând să instalăm extensia Draw On Your Screen (vezi aici la ce e utilă) pe GNOME Shell în Ubuntu 18.04, am întâmpinat unele mici obstacole. Și ne-am gândit că ar prinde bine câteva clarificări, să te scutim de efort.
GNOME Tweak Tool
GNOME Tweak Tool, deși foarte util, nu vine preinstalat pe Ubuntu. El se găsește totuși în Centrul Software și se poate instala în din două click-uri, tastarea parolei și Enter. Avem nevoie de el pentru că ne ajută să configurăm extensiile care permit acest lucru, dar și să efectuăm o mulțime de alte setări în GNOME.
Instalarea propriuzisă a extensiilor
Instalarea propriuzisă a extensiilor GNOME Shell se poate atât din depozitul de pachete (poate cea mai sigură variantă, caz în care se instalează și dependințele, acolo unde ecazul), cât și direct de site-ul https://extensions.gnome.org. Cea de-a doua variantă, poate și cea mai des folosită este mult mai simplă și a funcționat pentru cele mai uzuale extensii.
Pur și simplu accesați site-ul https://extensions.gnome.org din Firefox. Aici, vom da un click pentru a instala add-on-urile GNOME Shell Extensions. Va fi necesar un click pe Butonul „Allow” pentru a permite instalarea. Urmează un click pe butonul „Add” pentru a oferi permisiunile necesare. După instalare, vom da click pe „OK”.
Când dăm referesh la pagină, e posibil să apară o eroare de genul „Although GNOME Shell integration extension is running, native host connector is not detected.” Vom executa următoarea comandă în Terminal:
sudo apt install chrome-gnome-shell
De data aceasta nu ar trebui să mai apară nicio eroare.
Este foarte important ca în cazul anumitor extensii să cunoaștem versiunea de GNOME Shell pe care o folosim pentru a selecta ceea ce trebuie. Tastăm în Terminal următoarea comandă:
gnome-shell –version
Când găsim o extensie care ne interesează, mergem pe pagina ei, iar, dacă e cazul, selectăm versiunea de GNOME Shell pe care o utilizăm și instalăm extensia dând click pe comutatorul „On/Off” (în poziția „On”). Confirmăm instalarea dând click pe „Install”.
Majoritatea extensiilor se vor instala și se vor activa fără probleme, dar mai sunt și excepții. Respectivele extensii mai au nevoie de anumite pachete software pe care trebuie să le instalăm în prealabil.