28.3 C
București
joi, septembrie 21, 2023

Ubuntu 22.04 LTS – tot ce trebuie să faci după instalare

Ar trebui să le citești

Ubuntu 22.04 LTS

Ubuntu 22.04 LTS a fost lansat, după cum poți citi aici, venind cu noutăți interesante despre care poți citi aici. Sistemul de operare se comportă mai mult decât bine, este stabil, modern și plăcut.

Ce faci după instalare?

Ubuntu 22.04 LTS vine complet echipat din fabrică cu tot ceea ce are nevoie un sistem de operare modern și complet. Totuși, pentru utilizatori, îndeosebi pentru români, ar mai fi câteva puncte de bifat. Echipa pentruprieteni.com a pregătit o serie de sugestii care vor duce la un alt nivel utilizarea acestui OS. Te invităm să citești acest material și să îl distribui pe rețelele de socializare.

Adu-l la zi

Actualizarea Ubuntu ar fi prima etapa majoră pe care trebuie să o bifezi. Acest pas se poate face folosind aplicațiile dedicate (software updater, settings, sau Magazinul de Aplicații) procedeului sau terminalul. Toate acestea pot fi accesate din meniu.

Comenzile pentru terminal sunt cele de mai jos:

sudo apt update && sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade

Aplicații și a actualizări/application&updates

Deschide acest program și asigură-te:

  • că ai selectat drept sursă a descărcărilor un server cât mai apropiat;
  • că ai verificat dacă ai cele mai noi drivere pentru placa video;
  • că ai selectat toate sursele pentru aplicații pe care ți le propune Ubuntu;
  • că ai bifat actualizările automate ale sistemului de operare (vezi mai jos)

Adu tastatura în limba dorită

Dacă l-ai instalat în engleză, o să ai nevoie și de tastatura în limba română. Desigur, acest pas îți permite să adaugi orice fel de configurație a tastaturii. Accesează settings (setări) – keyboard (tastatură) – input sources + limba dorită (română standard).

Instalează suportul complet pentru limbă

Accesează settings (setări) – regiune și limbă (region&language) – manage installed language (administrare limbi instalate).

Chestii de finețe

  • Ubuntu afișează pe meniul din stânga (dock) toate partițiile existente, fapt care umple inutil acest instrument. Pentru a nu mai afișa asta, accesează: Settings (setări) – appearence (afișare) – configure dock behaviour (configurează comportamentul dock-ului) – debifează „include unmounted volumes/include partiții nemontate”
  • Tot de la „appearence” poți modifica schema de culori sau stilul sistemului de operare.
  • Night Light (lumina de seară) poate fi setată prin intermediul „Display”.
  • Poți schimba poziția dock-ului, îl poți face să se auto ascundă, din setări setări (settings) – afișare (appearence) – dock.

Tu?

Tu ce recomanzi celor care instalează acest OS?

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Schimbări binevenite pentru utilizatorii Linux

Ar cam fi timpul unor schimbări. Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit de Linux, neinteresat prea tare de cea ce se petrece „sub capotă”,
- Advertisement -

Cele mai noi articole