miercuri, octombrie 21, 2020

Cele mai populare sisteme de operare pentru IoT

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Internetul lucrurilor

IoT – Internet of Things (Internetul lucrurilor) are ca idee centrală conectarea tuturor lucrurilor care se află în jurul nostru. Acest tip de rețea devine din ce în ce mai populară pe măsură ce crește diversitatea dispozitivelor ce se pot conecta la ea. În paralel, sunt dezvoltate aplicațiile necesare controlării dispozitivelor legate la IoT.

Domenii de dezvoltare

Printre domeniile în care IoT câștigă din ce în ce mai mult teren se numără: casele și orașele smart, automobilele autonome, agricultura inteligentă, cumpărăturile și chiar serviciile de sănătate.

Nevoia de eficiență

Pe măsură ce domeniile de aplicare se diversifică, iese mai mult în evidență necesitatea de a gestiona cât mai eficient infrastructura IoT. Sistemele de operare ce rulează pe computerele obișnuite îndeplinesc funcții precum gestionarea resurselor, interacțiunea cu utilizatorul etc. Cerințele cărora trebuie să le facă față sistemele de operare pentru IoT sunt specializate, adecvate naturii și dimensiunilor dispozitivelor conectate. Aceste dispozitive trebuie să poată interacțioa atât cu utilizatorul cât și între ele. Iată câteva dintre cele mai importante cerințe pentru sistemele de operare pentru IoT:

  • consum cât mai mic de memorie
  • eficiență energetică
  • conectivitate
  • funcționare pe hardware cât mai divers
  • procesare în timp real
  • securitate
  • ecosistem de aplicații

Îți facem cunoscute în cele ce urmează câteva dintre cele mai populare sisteme de operare pentru IoT. Ordinea în care sunt prezentate nu are legătură cu niciun criteriu ierarhic.

Ubuntu Core

La fel cum Ubuntu este o distribuție Linux apreciată de mulți utilizatori, popularitatea Ubuntu Core în domeniul IoT este și ea una ridicată. Acesta este un OS sigur și eficient, conceput pentru a se concentra pe securitate încă de la prima bootare. Aplicațiile, ținând cont că provin din diverse surse, primesc privilegii doar pentru propriile date. Astfel, o eventuală aplicație prost gândită nu va face vulnerabil întregul sistem. De asemenea, Ubuntu Core oferă și un magazin de aplicații bine securizat. Vezi aici mai multe.

RIOT

RIOT este un sistem de operare IoT prietenos cu utilizatorul . Este open source, dezvoltat de mai mulți colaboratori din diverse zone. Are suport pentru numeroase arhitecturi de microcontroller. Documentația oficială evidențiază următoarele motive pentru alegerea RIOT OS: este prietenos cu utilizatorul (nu îi solicită un efort mare de adaptare), prietenos cu resursele (consumă puțin), dar prietenos și cu IoT (compatibilitate cu numeroase alte dispozitive).

Contiki

Contiki este și el un sistem de operare relevant pentru IoT. El facilitează conectarea la Internet a dispozitivelor de dimensiuni, prețuri și consum reduse. Contiki OS poate fi ales deoarece suportă standardele IPv6 și IPv4, este compatibil cu o gamă variată de hardware și are suport extins din partea comunității.

Tiny OS

Tiny OS este un sistem de operare deschis destinat dispozitivelor wireless de mică putere. Este susținut de o comunitate activă, cu membri în toată lumea, care provin atât din mediul academic cât și din industrie. Datorită popularității sale are 35’000 de descărcări pe an. Este folosit în scenarii precum rețele de senzori, clădiri și instrumente de măsură inteligente. Depozitul principal al Tiny OS este disponibil aici.

Zephyr

Zephyr este un sistem de operare în timp real, care suportă multiple arhitecturi. Este optimizat pentru situațiile în care resursele sunt limitate. Securitatea ocupă, de asemenea, un loc important în cadrul acestui sistem de operare.

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

Google Classroom, sfaturi și trucuri pe care profesorii, elevii și studenții trebuie să le cunoască

Google Classroom a fost creat în 2014. Acest serviciu permite cadrelor didactice, elevilor și studenților să creeze săli de clasă digitale.
2,458FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

„Todoist” a devenit disponibil și pe Linux. Vei fi și mai productiv

Aplicația Todoist a venit oficial și pe Linux prin intermediul snapcraft. Aceasta este disponibilă pe Android, cu peste 20 de milioane de utilizatori la activ, macOS și Windows 10.

Ești pregătit să utilizezi Microsoft Edge pe Linux?

Microsoft Edge își încearcă norocul pe Linux. Browserul dezvoltat de Microsoft va fi disponibil pentru utilizatorii lui Tux, conform unei postări pe Windows Experience Blog, începând cu luna octombrie.

Cum poți preda online fără să fii înregistrat. Simplu și eficient

Predare online a generat, asta pe bună dreptate, numeroase discuții aprinse în spațiul școlii.

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,

Un bug din Windows 10 îți poate ucide lent SSD-ul

din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare
31 Shares
Copy link
Powered by Social Snap