34.2 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Cele mai populare sisteme de operare pentru IoT

Ar trebui să le citești

Internetul lucrurilor

IoT – Internet of Things (Internetul lucrurilor) are ca idee centrală conectarea tuturor lucrurilor care se află în jurul nostru. Acest tip de rețea devine din ce în ce mai populară pe măsură ce crește diversitatea dispozitivelor ce se pot conecta la ea. În paralel, sunt dezvoltate aplicațiile necesare controlării dispozitivelor legate la IoT.

Domenii de dezvoltare

Printre domeniile în care IoT câștigă din ce în ce mai mult teren se numără: casele și orașele smart, automobilele autonome, agricultura inteligentă, cumpărăturile și chiar serviciile de sănătate.

Nevoia de eficiență

Pe măsură ce domeniile de aplicare se diversifică, iese mai mult în evidență necesitatea de a gestiona cât mai eficient infrastructura IoT. Sistemele de operare ce rulează pe computerele obișnuite îndeplinesc funcții precum gestionarea resurselor, interacțiunea cu utilizatorul etc. Cerințele cărora trebuie să le facă față sistemele de operare pentru IoT sunt specializate, adecvate naturii și dimensiunilor dispozitivelor conectate. Aceste dispozitive trebuie să poată interacțioa atât cu utilizatorul cât și între ele. Iată câteva dintre cele mai importante cerințe pentru sistemele de operare pentru IoT:

  • consum cât mai mic de memorie
  • eficiență energetică
  • conectivitate
  • funcționare pe hardware cât mai divers
  • procesare în timp real
  • securitate
  • ecosistem de aplicații

Îți facem cunoscute în cele ce urmează câteva dintre cele mai populare sisteme de operare pentru IoT. Ordinea în care sunt prezentate nu are legătură cu niciun criteriu ierarhic.

Ubuntu Core

La fel cum Ubuntu este o distribuție Linux apreciată de mulți utilizatori, popularitatea Ubuntu Core în domeniul IoT este și ea una ridicată. Acesta este un OS sigur și eficient, conceput pentru a se concentra pe securitate încă de la prima bootare. Aplicațiile, ținând cont că provin din diverse surse, primesc privilegii doar pentru propriile date. Astfel, o eventuală aplicație prost gândită nu va face vulnerabil întregul sistem. De asemenea, Ubuntu Core oferă și un magazin de aplicații bine securizat. Vezi aici mai multe.

RIOT

RIOT este un sistem de operare IoT prietenos cu utilizatorul . Este open source, dezvoltat de mai mulți colaboratori din diverse zone. Are suport pentru numeroase arhitecturi de microcontroller. Documentația oficială evidențiază următoarele motive pentru alegerea RIOT OS: este prietenos cu utilizatorul (nu îi solicită un efort mare de adaptare), prietenos cu resursele (consumă puțin), dar prietenos și cu IoT (compatibilitate cu numeroase alte dispozitive).

Contiki

Contiki este și el un sistem de operare relevant pentru IoT. El facilitează conectarea la Internet a dispozitivelor de dimensiuni, prețuri și consum reduse. Contiki OS poate fi ales deoarece suportă standardele IPv6 și IPv4, este compatibil cu o gamă variată de hardware și are suport extins din partea comunității.

Tiny OS

Tiny OS este un sistem de operare deschis destinat dispozitivelor wireless de mică putere. Este susținut de o comunitate activă, cu membri în toată lumea, care provin atât din mediul academic cât și din industrie. Datorită popularității sale are 35’000 de descărcări pe an. Este folosit în scenarii precum rețele de senzori, clădiri și instrumente de măsură inteligente. Depozitul principal al Tiny OS este disponibil aici.

Zephyr

Zephyr este un sistem de operare în timp real, care suportă multiple arhitecturi. Este optimizat pentru situațiile în care resursele sunt limitate. Securitatea ocupă, de asemenea, un loc important în cadrul acestui sistem de operare.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole