20 C
București
duminică, iunie 23, 2024

HarmonyOS – Huawei are, oficial, propriul sistem de operare

Ar trebui să le citești

În urma blocajelor impuse de către guvernul Statelor Unite pe fondul unor acuze nu se știe cât de fondate, gigantul chinez Huawei nu se dă bătut și vine, într-un timp destul de scurt cu propriul sistem de operare, HarmonyOS, destinat a înlocui Android-ul și a reduce dependența de Google

HarmonyOS

HarmonyOS a fost lansat în cadrul Conferinței Dezvoltatorilor Huawei, când Richard Yu, președinte executiv al Huawei Consumer Business Group, a făcut cunoscută rațiunea care a motivat dezvoltarea propriului sistem de operare. Iată ce a declarat acesta:

Intrăm într-o eră în care oamenii se așteaptă la o experiență inteligentă și holistică pe multiple dispozitive și în orice scenariu. Pentru a sprijini acest lucru, am considerat important să avem un sistem de operare cu capabilități îmbunătățite de funcționare pe platforme multiple. Aveam nevoie de un sistem de operare care suportă orice scenariu, care poate fi folosit pe o gamă largă de dispozitive și platforme și care poate răspunde cererii consumatorilor pentru latență scăzută și securitate puternică.

Complet diferit de Android și iOS

Potrivit celor declarate de dezvoltatorii Huawei, HarmonyOS este complet diferit de Android și iOS. Este un sistem de operare distribuit, bazat pe microkernel. Astfel, oferă o experiență omogenă în orice scenariu. Ca arhitectură, este securizat și permite o colaborare unitară pe diferite dispozitive. Aplicațiile pot fi dezvoltate inițial iar apoi distribuite flexibil pe o gama diversă de dispozitive.

Implementare treptată

HarmonyOS va fi inițial folosit pe dispozitive precum ceasuri inteligente, ecrane, sisteme încorporabile în vehicule și difuzoare inteligente. Prin această implementare treptată se urmărește formarea bazelor unui ecosistem integrat și disponibil pe mai multe dispozitive, crearea unui mediu securizat și fiabil. De asemenea, se dorește să se ofere o experiență deosebită pentru utilizator la fiecare interacțiune cu dispozitivele pe care acest sistem de operare va rula.

HarmonyOS – patru caracteristici esențiale

HarmonyOS se dorește a fi în principal:

Unitar

Este primul sistem de operare cu arhitectură distribuită. Va oferi o experiență unitară pe dispozitive multiple

Omogen

HarmonyOS va avea latență deterministă, adică se va adapta dispozitivelor cu resurse limitate. De asemenea, va avea o comunicare inter-procesuală de înaltă performanță. Astfe, resursele vor fi alocate cu precădere proceselor prioritare, crescând viteza de reacție.

Sigur

Arhitectura de tip microkernel oferă mai multă securitate, pe lângă latența scăzută

Unificat

Un IDE multidispozitiv permite ca aplicațiile, odată dezvoltate, să poată fi utilizate pe dispozitive multiple. Astfel, HarmonyOS se poate adapta la diverse tipuri de ecran și interacțiuni

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole