vineri, mai 29, 2020

Iată cum îți poți localiza laptop-ul “dispărut”

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cele mai bune motoare de căutare educaționale. Studii, cărți și resurse de calitate pentru profesori, elevi și studenți

Motoare de căutare educaționale Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile...

Expuse riscurilor

Laptop-urile, ca de altfel tot ce înseamnă tehnologie modernă, sunt obiecte de valoare care îi tentează pe mulți și le dau în același timp motive de îngrijorare posesorilor. Doar gândul la posibilitatea de a ni se fura acest dispozitiv ne dă fiori reci, atât după ce l-am achiziționat și încă mai resimțim efortul financiar, cât și mai târziu, când deja s-au acumulat pe el informații prețioase sau sensibile care poate uneori depășesc ca valoare prețul dispozitivului respectiv. Pentru a mai scădea într-o oarecare măsură neliniștea, dar nu și vigilența posesorilor de laptop-uri, vă prezentăm mai jos câteva soluții care ar putea ajuta, în anumite condiții, la localizarea și eventual recuperarea dispozitivului furat.

Câteva soluții

Dacă aveți ghinionul să vi se fure laptop-ul, iar acesta să aibă instalată una din aplicațiile despre care urmează să discutăm, șansele de a vă recupera pierderea cresc într-o oarecare măsură. Alegeți voi varianta pe care o considerați mai potrivită.

Prey

Prey este o aplicație multiplatformă, adică disponibilă pentru mai multe sisteme de operare. Se poate instala pe Windows, Linux, Android, iOS sau macOS. Dacă utilizați Ubuntu sau o distribuție înrudită, veți găsi această aplicație în Centrul Software. Este distribuită sub licență GPL, așa că face parte din categoria de software open source. Permite urmărirea a maxim trei dispozitive complet gratuit.

După instalare, vi se va solicita să vă creați un cont, iar dispozitivul va fi adăugat în baza de date a aplicației și asociat contului creat. Laptop-ul, tableta sau telefonul vor fi urmărite prin modalități de geolocație, bazându-se pe IP-ul conexiunii la Internet sau de datele furnizate de GPS, dacă dispozitivul este dotat cu această funcție.

Odată ce ați înregistat dispozitivul în baza de date, Prey începe urmărirea și puteți verifica acest lucru accesând site-ul aplicației și autentificându-vă în cont. Prey rulează în background pe dispozitiv, fiind greu de observat de cineva, asta și din cauza consumului foarte mic de resurse. Însă, la comanda voastră, poate face mai multe lucruri pentru a vă proteja datele, dar și pentru a ajuta la prinderea hoțului. Astfel, poate să blocheze dispozitivele și să șteargă parolele stocate pentru a adăuga un plus de siguranță datelor personale , dar va face și fotografii pe furiș “noului utilizator” fără a aprinde LED-ul camerei web, fotografii pe care le veți putea vedea din contul online.

Accesați pagina de download de pe site-ul aplicației și alegeți de acolo varianta corespunzătoare sistemului de operare pe care îl utilizați. Prey este o aplicație care îți face laptop-ul un dispozitiv cu adevărat inteligent.

Dropbox

Deși nu este destinat urmăririi, ci stocării de date în cloud, Dropbox ne poate furniza IP-ul de pe care dispozitivul se conectează la Internet, iar apoi, pe baza IP-ului se poate aproxima locația acestuia. Foarte multe dispozitive au instalată aplicația Dropbox, indiferent de sistemul de operare folosit, iar de fiecare dată când se stabilește o conexiune la Internet, are loc sincronizarea între datele stocate online și cele din folderul definit pe dispozitiv.

Astfel, dacă ne accesăm din browser contul de Dropbox și mergem la secțiunea “Settings” și alegem tab-ul “Security”, vom vedea IP-urile de pe care au avut loc sincronizări de date.

Location Magic

Este o altă modalitate de a vă pune sub urmărire laptop-ul. Întâi trebuie să vă creați un cont pe site-ul locationmagic apoi veți primi prin e-mail un cod de acces către pagina web care conține informații de geolocație. Este necesar, după generarea token-ului pe site, să vă instalați scriptul Location Magic în sistemul de operare scriind următoarea comandă în Terminal:

wget https://locationmagic.org/install_scripts/locationmagic.sh && sudo bash ./locationmagic.sh -install linux YOUR_TOKEN

(Se înlocuiește “YOUR_TOKEN” cu token-ul generat anterior.)

Din oră în oră, scriptul va trimite informațiile necesare localizării, dacă există o conexiune la Internet. Datele vor putea fi accesate pe baza codului primit după crearea contului.

MAI MULTE ARTICOLE

Ubuntu 20.04 LTS, cel mai bun de până acum

Ubuntu Ubuntu 20.04 LTS „Focal Fossa”, un sistem de operare dorit și așteptat cu sufletul la gură. S-au pus...

UTIL

Facebook nu vrea ca tu să știi asta. Cum te cenzurează și manipulează rețeaua

Sunt sigur că ai remarcat faptul că, ori de câte ori îți accesezi profilul Facebook, deși ai sute de prieteni în listă și ai dat like la zeci de pagini, tot ce primești ca ’’noutăți’’ sunt actualizări și știri vechi
2,449FaniÎmi place
339CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Redcore Linux Hardened 2004 „Neptune” a fost lansat. Bucură-te!

Redcore 2004 Redcore Linux Hardened 2004, nume de cod „Neptune”, a fost lansat. După 9 luni de dezvoltare, imaginea...

GTA 5 poate fi descărcat gratuit pentru o perioadă limitată. Vezi și alte surprize

GTA 5 Cine nu a auzit de celebrul joc GTA 5? Până pe 21 mai, cei de la Epic...

Sugestii și trucuri pentru profesorii care predau online. Nu le ignora

Sugestii și trucuri Am pregătit o scurtă listă cu sugestii și trucuri de care profesorii ar trebui să țină...

Zoom, trucuri și idei pentru profesori, elevi și studenți

Zoom Zoom este una dintre cele mai folosite, utile și, de ce nu, controversate aplicații pentru realizarea de conferințe...

Google Classroom, sfaturi și trucuri pe care profesorii, elevii și studenții trebuie să le cunoască

Google Classroom a fost creat în 2014. Acest serviciu permite cadrelor didactice, elevilor și studenților să creeze săli de clasă digitale.
38 Shares
Copy link
Powered by Social Snap