3.2 C
București
luni, decembrie 2, 2024

Iată cum îți poți localiza laptop-ul „dispărut”

Ar trebui să le citești

Expuse riscurilor

Laptop-urile, ca de altfel tot ce înseamnă tehnologie modernă, sunt obiecte de valoare care îi tentează pe mulți și le dau în același timp motive de îngrijorare posesorilor. Doar gândul la posibilitatea de a ni se fura acest dispozitiv ne dă fiori reci, atât după ce l-am achiziționat și încă mai resimțim efortul financiar, cât și mai târziu, când deja s-au acumulat pe el informații prețioase sau sensibile care poate uneori depășesc ca valoare prețul dispozitivului respectiv. Pentru a mai scădea într-o oarecare măsură neliniștea, dar nu și vigilența posesorilor de laptop-uri, vă prezentăm mai jos câteva soluții care ar putea ajuta, în anumite condiții, la localizarea și eventual recuperarea dispozitivului furat.

Câteva soluții

Dacă aveți ghinionul să vi se fure laptop-ul, iar acesta să aibă instalată una din aplicațiile despre care urmează să discutăm, șansele de a vă recupera pierderea cresc într-o oarecare măsură. Alegeți voi varianta pe care o considerați mai potrivită.

Prey

Prey este o aplicație multiplatformă, adică disponibilă pentru mai multe sisteme de operare. Se poate instala pe Windows, Linux, Android, iOS sau macOS. Dacă utilizați Ubuntu sau o distribuție înrudită, veți găsi această aplicație în Centrul Software. Este distribuită sub licență GPL, așa că face parte din categoria de software open source. Permite urmărirea a maxim trei dispozitive complet gratuit.

După instalare, vi se va solicita să vă creați un cont, iar dispozitivul va fi adăugat în baza de date a aplicației și asociat contului creat. Laptop-ul, tableta sau telefonul vor fi urmărite prin modalități de geolocație, bazându-se pe IP-ul conexiunii la Internet sau de datele furnizate de GPS, dacă dispozitivul este dotat cu această funcție.

Odată ce ați înregistat dispozitivul în baza de date, Prey începe urmărirea și puteți verifica acest lucru accesând site-ul aplicației și autentificându-vă în cont. Prey rulează în background pe dispozitiv, fiind greu de observat de cineva, asta și din cauza consumului foarte mic de resurse. Însă, la comanda voastră, poate face mai multe lucruri pentru a vă proteja datele, dar și pentru a ajuta la prinderea hoțului. Astfel, poate să blocheze dispozitivele și să șteargă parolele stocate pentru a adăuga un plus de siguranță datelor personale , dar va face și fotografii pe furiș „noului utilizator” fără a aprinde LED-ul camerei web, fotografii pe care le veți putea vedea din contul online.

Accesați pagina de download de pe site-ul aplicației și alegeți de acolo varianta corespunzătoare sistemului de operare pe care îl utilizați. Prey este o aplicație care îți face laptop-ul un dispozitiv cu adevărat inteligent.

Dropbox

Deși nu este destinat urmăririi, ci stocării de date în cloud, Dropbox ne poate furniza IP-ul de pe care dispozitivul se conectează la Internet, iar apoi, pe baza IP-ului se poate aproxima locația acestuia. Foarte multe dispozitive au instalată aplicația Dropbox, indiferent de sistemul de operare folosit, iar de fiecare dată când se stabilește o conexiune la Internet, are loc sincronizarea între datele stocate online și cele din folderul definit pe dispozitiv.

Astfel, dacă ne accesăm din browser contul de Dropbox și mergem la secțiunea „Settings” și alegem tab-ul „Security”, vom vedea IP-urile de pe care au avut loc sincronizări de date.

Location Magic

Este o altă modalitate de a vă pune sub urmărire laptop-ul. Întâi trebuie să vă creați un cont pe site-ul locationmagic apoi veți primi prin e-mail un cod de acces către pagina web care conține informații de geolocație. Este necesar, după generarea token-ului pe site, să vă instalați scriptul Location Magic în sistemul de operare scriind următoarea comandă în Terminal:

wget https://locationmagic.org/install_scripts/locationmagic.sh && sudo bash ./locationmagic.sh -install linux YOUR_TOKEN

(Se înlocuiește „YOUR_TOKEN” cu token-ul generat anterior.)

Din oră în oră, scriptul va trimite informațiile necesare localizării, dacă există o conexiune la Internet. Datele vor putea fi accesate pe baza codului primit după crearea contului.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole