luni, septembrie 21, 2020

Câteva recomandări după instalarea Ubuntu 19.10

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

L-ai instalat?

La fel ca și noi, ai fost nerăbdător să instalezi ultima versiune a celei mai populare distribuții Linux? Dacă da,  sperăm că și la tine instalarea a decurs fără probleme, iar acum te bucuri de un Ubuntu nou-nouț care funcționează ireproșabil.

Mai mult de atât

Ca să te bucuri și mai mult de noutate,  adaugă un plus de funcționalitate și productivitate noului sistem de operare.  Pune-l și mai mult în valoare făcând lucrurile pe care urmează să ți le recomandăm. 

Vezi ce e nou

Ca orice versiune nouă,  Ubuntu 19.10 vine și el cu o serie de schimbări. Ar fi bine să le cunoști, măcar în linii mari, dacă tot te-ai decis să faci trecerea. Printre îmbunătățiri se numără, spre exemplu, organizarea aplicațiilor în foldere, suport pentru instalare ZFS, si kernelul Linux 5.3.

Verifică update-urile

Dacă la instalare nu ai bifat opțiunea “Download updates while installing Ubuntu”, nu te panica, multă lume nu face asta. Dar, după ce se încheie instalarea, primul lucru pe care trebuie să-l faci aproape obligatoriu este să verifici disponibilitatea update-urilor si să le instalezi. În perioada imediat următoare lansării aproape sigur vor fi disponibile spre instalare patch-uri de securitate si remedieri de bug-uri.

Deblochează extraopțiunile de personalizare

GNOME Tweaks este un instrument care nu ar trebui să-i lipsească nimănui deoarece permite personalizarea sistemului de operare. Setări precum tema GTK, pictogramele, butoanele, fonturile, bara din partea de sus etc. pot fi efectuate extrem de simplu din această aplicație, fără a scrie comenzi în Terminal și fără a risca destabilizarea sistemului.

Configurări Ubuntu Dock

Ubuntu Dock înlesnește mult deschiderea aplicațiilor și comutarea de la una la alta. Dar e loc de mai bine. De exemplu, poți adăuga funcția de minimizare a ferestrei la click pe iconița ei din bara laterală. De asemenea, începând cu Ubuntu 19.10, se poate adăuga scurtătură către coșul de gunoi pe bara laterală, cunoscută și cu denumirea de Dock.

Configurări pentru laptop

Deși Ubuntu 19.10 funcționează “out-of-the-box” pe majoritatea laptopurilor, mai sunt câteva mici trucuri care îl vor face și mai bun. Se poate afișa procentul de încărcare a bateriei pe bara de sus (GNOME Tweaks → Top Bar → Battery Percentage ON/OFF). Se poate seta direcția scroll-ului atunci când utilizăm touchpad-ul (Settings → Devices → Mouse & touchpad → Natural Scroling ON/OFF). O altă configurare utilă ține de perioada după care se activează ecranul de logare (Settings → Devices → Privacy → Adjust Screen Lock).

Schimbă vizualizatorul de imagini

Poate că pentru mulți, aplicația predefinită pentru a vizualiza imaginile este suficient. Pentru cei care își doresc ceva mai mult în privința funcțiilor de editare. Dacă obișnuiești să rotești, să ajustezi sau să decupezi imagini, atunci Shotwell Image Viewer poate ar fi mai potrivit ca vizualizator predefinit. 

Alege-ți un avatar

Ca să adaugi o notă mai personală, îți poți seta un avatar, o imagine care să-ți amintească de tine și care va apărea pe ecranul de logare. Poți face asta din Settings → Users.

Activează Flatpak

Ubuntu 19.10 vine cu o mulțime de software open source în depozite și cu suportul Snap care funcționează “out-of-the-box”. Dar, pentru a nu-ți lipsi cu adevărat nimic, activează Flatpak și deblochează accesul Flathub app store.

Învață scurtături din tastatură

Vei lucra mult mai rapid dacă înveți câteva combinații de taste esențiale. Iată doar niște exemple:

 • Windows → Window Spread
 • Shift+PrtSc → Screenshot selectiv
 • Windows+D → Ascunde toate ferestrele
 • Windows+A → Deschide Apps Grid
 • Shift+Ctrl+Alt+R → Înregistrează desktop-ul
 • Windows+1-9 → Deschide una din aplicațiile de pe Dock (în ordine, de la 1 până la 9)
 • Windows+H → Ascunde aplicația din prim-plan

Adaugă software suplimentar

Iată câteva aplicații free, extrem de utile, pe care le găsești în Ubuntu Software: 

 • GIMP (alternativă decentă la Photoshop)
 • Kdenlive (editor video)
 • Visual Studio Core (editor de cod)
 • Blender (pentru creație grafică)
 • Geary (client de e-mail)
 • Chromium (browser web)

Și alte câteva, de data aceasta non-free:

 • Google Chrome
 • Spotify (serviciu de streaming pentru muzică)
 • Skype
 • Steam
 • Discord (voice chat)
 • Slack (team messaging)

MAI MULTE ARTICOLE

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.

UTIL

În acest mod activezi Dark Mode în Facebook Messenger. Durează 5 secunde

Funcția Dark Mode este relativ recent introdusă în aplicația Messenger de echipa Facebook. În cazul multor alte aplicații cunoscute, tema întunecată
2,458FaniÎmi place
344CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ai testat noul Deepin 20? Video

Nou lansatul Deepin 20 merită toată atenția. Cu un mediu grafic reproiectat pentru a fi unitar, mult ma stabil, solid și rapid,

Un bug din Windows 10 îți poate ucide lent SSD-ul

din cauza unui bug strecurat într-un update recent, Windows 10 nu mai înregistrează corect data ultimei optimizări și optimizează, adică drefragmentează SSD-ul la fiecare pornire a sistemului de operare

Zeci de platforme și resurse educaționale gratuite pentru predarea online

Zeci de platforme și resurse Echipa pentruprieteni.com oferă cadrelor didactice câteva sugestii de platforme și resurse pentru învățământul digital....

Cele mai bune distribuții Linux pentru computere vechi sau pentru configurațiile slabe

Distribuții Linux Sunt numeroase acele distribuții Linux care promit readucerea la viață a unor PC-uri vechi. Despre câte reușesc,...

Au trecut 6 ani de pentruprieteni.com. Vezi câteva statistici

Oficial, pentruprieteni.com s-a născut pe 31 iulie 2014, momentul primului articol. Acea zi a marcat și primul record, 11 vizite unice.
51 Shares
Copy link
Powered by Social Snap