29.1 C
București
vineri, iulie 26, 2024

Cum putem ascunde o partiție sau chiar un HDD întreg pe Linux

Ar trebui să le citești

Linux

Pe linux ai posibilitatea de a ascunde o întreagă partiție. De ce ai face asta?

Mulți dintre noi au în casă un loc secret în care să-și poată păstra obiectele de valoare. Acest lucru este perfect normal, chiar recomandat. Aceeași regulă se aplică și în cazul datelor importante, fiind adesea necesară un fel de ascunzătoare și pe spațiul de stocare al PC-ului. Astfel, din diverse motive este bine să existe și pe computer un loc de care să știi doar tu.

De ce am face asta?

Probabil, din cauză că nu dorim ca altă(e) persoană(e) cu care împărțim PC-ul să acceseze și să modifice, să șteargă sau să-și însușească fișiere al căror conținut este foarte important sau personal –

Cum creezi?

Crearea unui spațiu strict personal este foarte ușor de realizat pe majoritatea distribuțiilor GNU/Linux. Putem face ca anumite partiții sau chiar HDD-uri întregi să devină invizibile de pe acel sistem de operare. Bineînțeles, această metodă de ascundere se adresează celor care vor ca respectivele spații de stocare să nu fie detectate de managerele de fișiere și consideră această măsură suficientă.

Primul pas

Primul pas pe care-l vom parcurge constă în deschiderea aplicației „Disks”. Dacă nu o aveți instalată, este de obicei disponibilă în Centrul Software și extrem de ușor de instalat. Uneori o găsim în Centrul Software sub denumirea „Gnome Disk Utility” în funcție de distribuția pe care o folosim.

Pasul următor

La pasul următor, trebuie să seletăm, din partea stângă a ferestrei aplicației, HDD-ul sau partiția pe care vrem s-o facem invizibilă. Dacă pe acel HDD avem mai multe partiții, trebuie să alegem una, afișată în schema de pe partea dreaptă. Apoi trebuie să dăm click pe butonul cu rotițe dințate de sub acea schemă.

Când dăm click pe acel buton cu rotițe dințate, se deschide un meniu din care noi vom alege „Edit Mount Options…”. Va apărea o nouă fereastră.

Prima dată trebuie să mutăm comutatorul de la „Automatic Mount Options” în poziția OFF și se vor activa toate opțiunile de mai jos. Acum nu mai trebuie decât să debifăm căsuțele din dreptul „Mount at startup” și „Show in user interface” și să dăm click pe butonul „OK”. Vi se va cere să introduceți parola. Iar misiunea este îndeplinită. Ar trebui ca acea partiție sau acel HDD să nu mai poată fi văzut(ă) sau accesat(ă) din managerul de fișiere. Un avantaj, pe lângă ușurința procedurii îl constituie și faptul că aceasta are efect imediat, nefiind nevoie de restart.

Vizibilitate

Acea partiție sau HDD poate fi făcut(ă) din nou vizibil(ă) tot din această aplicație, fiind nevoie din nou de introducerea parolei. Așadar, cine nu vă știe parola nu poate efectua modificări asupra sistemului de operare. Acesta este unul dintre motivele pentru care sistemele GNU/Linux au un grad sporit de siguranță.

Procedați totuși cu atenție! Nu este deloc indicat să dați „unmount” partiției pe care se află instalat sistemul de operare folosit în acel moment.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole