34.7 C
București
duminică, iunie 23, 2024

Cum să creezi un Stick USB bootabil cu Ubuntu, Linux Mint sau alte arome

Ar trebui să le citești

Stick USB bootabil

Contrar credințelor populare, sunt numeroși cei care ar dori să testeze Ubuntu sau oricare altă distribuție Linux. Informațiile depășite, documentația prea stufoasă, lipsa curajului sau a unei persoane care să te ghideze, sunt principalele probleme pe care le invocă cei care fac un pas înapoi. Dar, pentru a ajunge să testezi ou OS Linux, ești nevoit să „arzi” corect imagina distribuție pe un Stick USB.

Ubuntu este cel mai cunoscut, motiv pentru care am ales să îl aducem în centrul acestui scurt tutorial. Din fericire, tutorialul acesta poate fi aplicat și atunci când dorești să testezi o aromă de Ubuntu sau un OS care să fie bazat pe acesta, Linux Mint este cel mai cunoscut exemplu. Și alte distribuții care nu au o legătură cu Ubuntu pot fi „arse” pe un Stick USB după modelul de mai jos.

De ce ai nevoie

  • De un Stick USB, minim 6 GB. Este musai să nu conțină date, asta de oarece dispozitivul va fi formatat și se va pierde totul;
  • Recomandăm formatarea de lungă durată a dispozitivului USB (în format FAT32) în scopul de a preîntâmpina eventualele erori de scriere;
  • este musai ca sistemul de operare pre care îl folosești să fie actualizat la zi;
  • Operațiunea necesită una din următoarele aplicații: Balena Etcher sau Rufus;
  • Nu poți face nimic fără imaginea .iso a sistemului de operare. În cazul Ubuntu, aceasta poate fi descărcată de aici, aici pentru Linux Mint. Folosește un browser cunoscut și asigură-te că imaginea este corect și complet descărcată.
  • Îți trebuie atenție și curaj.

Linux sau Windows?

Dacă utilizezi Linux îți recomandăm să folosești aplicația Etcher. În cazul în care rulezi Windows 10, le poți folosi pe amândouă, Etcher sau Rufus.

Realizarea imaginii

Realizarea imaginii este simplă. După formatarea Stick-ului USB și descărcarea sistemului de operare, urmezi pașii de mai jos. Noi am folosit Windows și Rufus.

  • 1 Deschizi aplicația Rufus
  • 2. Te asiguri că ai selectat Stick-ul USB (formatat în FAT32) și imaginea .iso, schema de partiții a fost MBR iar sistemul țintă este BIOS sau UEFI.
  • 3. Click pe inscripționare

Baftă!

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole