miercuri, iulie 8, 2020

Lucruri de făcut după instalarea Ubuntu 20.04 LTS

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

23 de unelte gratuite pentru un profesor super creativ în 2020

Un profesor creativ are toate șansele să stârnească interesul elevului pentru materia predată. Uneltele despre care veți citi în cele ce urmează au următoarele caracteristici:

Ubuntu 20.04 LTS

Ubuntu 20.04 LTS este, și nu doar după părerea noastră, cea mai bună versiune a acestei distribuții GNU/Linux de până acum. Am scris aici motivele și nu ne-am schimbat opinia nici la câteva luni de la lansare.

12

Echipa Linux Pentru Prieteni îți propune o listă cu 12 lucruri de făcut după instalarea acestui sistem de operare.

1. Actualizează OS-ul

Actualizarea Ubuntu 20.04 este un proces simplu și de scurtă durată. Dacă nu te grăbești, în câteva minute de la instalare, automat, Ubuntu te va anunța că are actualizări. Dacă te grăbești, trebuie să deschizi Magazinul de Aplicații și faci o căutare după actulizări. Simplu, nu?

  • Save
pentruprieteni.com – managerul de actualizări în Ubuntu 20.04 LTS

Dacă dorești, poți folosi și comenzile de mai jos (atenție cum le scrii în terminal)

sudo apt update (îți va fi solicitată parola)
sudo apt upgrade

2. Activează depozitele Canonical și cele proprietare

Pentru a parcuge acest pas trebuie să accesezi „Show Application/Arată aplicațiile” – să cauți după termenul „update/actualizări – să accesezi „Software and updates/Aplicații și actualizări” – apoi să selectezi „Other Software”. Nu uita să bifezi cele două tipuri de depozite.

  • Save
pentruprieteni.com – Software and Updates în Ubuntu 20.04 LTS

3. Instalează driverul plăcii video

Pentru performațe mai bune, îți recomandăm să instalezi driverul proprietar al plăcii video. Faci acest lucru accesând „Show Aplication/Arată aplicațiile” (cele 9 puncte plasate în partea de jos a barei “Unity”) – să cauți după termenul „drivere/drivers – să accesezi „Additional drivers/Drivere adiționale” – și să selectezi driverul recomandat de sistemul de operare. La finalul acestui proces îți recomandăm să restartezi Ubuntu.

4. Configurează tastatura

Cei care au nevoie de o tastatură configurată pentru alte limbi vor accesa „Settings/Setări” – „Region and Language/Regiune și limbă” de unde vor putea selecta configurația dorită. În cazul nostru, Romanian/Română (standard) și English US/Engleză US.

  • Save
pentruprieteni.com – “Region and Language” în Ubuntu 20.04 LTS

5. Dark mode/Modul întunecat

Poți selecta modul întunecat (Dark mode) accesând „Settings/Setări” – „Aspect”. Ai de ales între 3 moduri: Light/Luminos Standard și Dark/Întunecat

6. Dă-l după gustul tău

Poți modifica numerose aspecte ale ubuntu 20.04 LTS (teme, iconițe, fonturi, dimensiuni etc.) prin utilizarea GNOME Tweaks. Aplicația o poți găsi în Ubuntu Software (magazinul de aplicații).

7. Wallppere pentru Linux

Chiar dacă wallpaperele încărcate „din fabrică” sunt interesante, îți sugerăm să arunci o privire și aici. Sigur vei găsi ceva interesant.

8. Lasă Ubuntu să culeagă date

Este important ca echipa Canonical să aibă o evidență cât mai clară a configurațiilor care utilizează acest OS, fapt pentru care tu ar trebui să le permiți culegerea unor date tehnice. Subiectul este controversat, cu toate acestea, cunoscând pe ce configurații Ubuntu este instalat, acesta poate fi adaptat mult mai bine. Așadar, bifează trimiterea acestor date atunci când Ubuntu îți cere permisiunea, imediat după prima logare. Dacă vrei să modifici aceste setări trebuie doar să accesezi „Settings/Setări” – „Privacy”.

9. Închiderea automată a ecranului

Tot „din fabrică”, după 5 minute de inactivitate, monitorul se va închide. Poți dezactiva această funcție sau mări timpul de reacție accesând „Settings/Setări” – „Power”.

10. Protejează-ți vederea cu Night Light

Pentru a-ți proteja ochii de lumina puternică a monitorului după lăsarea întunericului, în afară de a închide PC-ul, o altă modalitatea constă în instalarea unui software care reduce intensitatea luminii albastre. GNOME oferă o opțiune încorporată numită Night Light. Ea se poate activa din„Settings/Setări” – „Displays” – „Night Light”.

11. Instalează totate codecurile media

Pentru a instala codecurile multimedia (precum Adobe Flash player, Microsoft True Type Fonts etc.) trebuie să scrii următoarea comandă în terminal:


sudo apt install ubuntu-restricted-extras

12. Promovează Ubuntu

Dacă te întrebi cum poți promova Linux-ul, ei bine, promovarea unei disribuții ar putea fi cel mai util lucru pe care îl poți face pentru comunitate. Distribuie materiale despre Ubuntu sau instalează-l pe cât mai multe computere care aparțin cunoscuților tăi.

MAI MULTE ARTICOLE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

UTIL

Un site foarte util pentru toți utilizatorii de Linux

Linux App Store Linux App Store este un hub online, gratuit, unde poți căuta aplicații după denumire și disponibilitate...
2,452FaniÎmi place
340CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Top 5 distribuții Linux în 2020

A venit momentul pentru „top 5 distribuții Linux” din 2020. Încercăm o abordare un pic diferită, într-un an plin de lansări importante în zona Linux.

O bibliotecă digitală cu mii de lecții înregistrate vă stă la dispoziție

O bibliotecă digitală cu peste 2500 de lecții înregistrate stă la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII

Aceasta este distribuția Linux folosită de echipa pentruprieteni.com în 2020

Tradițional, membrii echipei pentruprieteni.com folosesc mai multe distribuții GNU/Linux. Suntem destul de curioși și dornici să testăm cât mai mult

Serpent OS, o distribuție revoluționară creată de Ikey Doherty

Serpent OS Serpent OS este o nouă distribuție creată de Ikey Doherty, după ce acesta a părăsit echipa Solus...

openSUSE Leap 15.2 și Tumbleweed, tot ce trebuie să faci după instalare

Lansată pe 2 iunie 2020, openSUSE Leap 15.2 atrage interesul multor utilizatori de Linux prin noutățile aduse și despre care pentruprieteni.com a scris aici.
44 Shares
Copy link
Powered by Social Snap