6.1 C
București
duminică, noiembrie 3, 2024

Cât costă un laptop bun? Nimeni nu îți va spune ce vei citi aici

Ar trebui să le citești

Laptop bun

Indiferent de scopul pentru care ne propunem să achiziționăm un laptop, sunteți, cu siguranță, de acord cu noi atunci când susținem că prețul acestuia nu ar trebui să fie mai mic decât al unui smartphone decent. Cu alte cuvinte, nu poți avea pretenții de la un laptop care costă sub 3000 de lei. Te vei bucura crezând că faci o afacere, în realitate, îți vei complica viața.

O problemă

Marea greșeală pe care o facem când cumpărăm un laptop este că îi gândim prețul în lei și nu în euro. La nivelul salariului din România, 3000 de lei reprezintă o sumă capabilă să îți solicite bugetul pe câteva luni. Este această sumă garanția unui laptop care să nu ne scoată fulgi albi? Nu. Transfomată în moneda europeană, avem de-a face cu aproximativ 600 și ceva de euro. Dacă pentru noi suma depășește lejer salariul unui profesor, în Europa situația este mult mai normală. Știm povestea salarizării și a puterii de cumpărare, nu mai intrăm în detalii.

Strategia producătorilor

Revenim. Până în 3000 de lei nu poți avea pretenții la un dispozitiv performant, bine închegat din punct de vedere hardware și care să reziste în timp. Producătorii îți vor lua ochii cu o caracteristică și vor ascunde alta care trage în jos respectivul model. Cu alte cuvinte, dacă un laptop de 2000 de lei este promovat pentru cei 16 GB de RAM și Windows 10, fii sigur că procesorul este sub așteptări iar laptop-ul va leșina când vei urmări un film în format full HD sau vei insera câteva tabele într-un document. Vrei asta?

Ce să cauți?

Există niște praguri de preț care îți asigură o anumită calitate. În opinia noastră, ar trebui să eviți modelele sub 3000 de lei, asta chiar dacă dorești să folosești laptop-ul pentru office. Doar în cazul în care folosești Linux poți coborâ spre 2500 de lei.

Practic, în funcție de nevoi, trebuie să alegi acele modele unitare din punct de vedere hardware și pe cât se poate lansate cât mai aproape de prezent. Nu poți pune prea mare bază pe comentariile cumpărătorilor, multe dintre ele sunt falsuri grosolane și nici pe sfaturile reprezentanților magazinului. Folosește-te de filtrele magazinelor online și de review-urile site-urilor de specialitate. Caută modelul pe Google și vezi dacă îl găsești la vânzare și în magazinele din afară. Eviți în acest mod modelele realizate pentru România. În plus, încearcă să nu să nu alegi nici cel mai ieftin model dintr-o gamă, nici pe cel mai scump.

Praguri

Revenim la pragurile de preț care, în teorie, îți asigură o anumită calitate și acces la mărci care nu își bat joc de cumpărători. Astfel:

  • Pentru un laptop destinat unui elev sau student, suma de plecare este de cel puțin 2500 de lei. Pentru office, găsești modele acceptabile în acești bani.
  • Pentru activități uzuale, office, browsing și ceva jocuri fără pretenții, suma de la care ar trebui să pleci este de 3000-3500 de lei.
  • Pentru laptop-uri capabile de activități normale pentru anul 2019, ar trebui să investești mai mult de 1000 de euro.
  • Atunci când vorbim de jocuri, socoteala începe de pe la 1500 de euro.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

Viața cu Linux: 3 câștiguri fundamentale ale unui utilizator

Viața cu LinuxViața cu Linux nu reprezintă doar trecerea de la Windows la una dintre sutele de distribuții existente în prezent, ci mult mai...
- Advertisement -

Cele mai noi articole