vineri, august 7, 2020

Backlight bleed, o problemă frustrantă care poate afecta orice laptop, telefon și televizor

TREBUIE SĂ LE CITEȘTI

Nu mai posta pe Facebook poze cu tine, cu casa ta și cu locurile pe care le vizitezi

Periculos obicei Un obicei tot mai des întâlnit al utilizatorilor Facebook constă în expunerea extrem de detaliată a vieții personale pe această rețea. Înâlnim pe...

Ești profesor? Verifică-ți salariul

Fă-ți temele! Orice profesor din România are, la ora actuală, mai multe posibilități prin care pot cere o a doua opinie atunci când este vorba...

Cum poți avea acces gratuit la Netflix, cel mai mare site de seriale și filme din lume

Netflix este cel mai tare Netflix, cel mai mare site de filme și seriale din lume este prezent și în România începând cu luna ianuarie...

Cum afli cine te sună cu număr necunoscut. Este foarte simplu

Te sună cu număr necunoscut? Apelurile în care cineva te sună de pe un număr necunoscut ție, pe care...

Nu te aștepți

Backlight bleed reprezintă o problemă extrem de des întâlnită, deși cei mai mulți preferă să o ignore. Bine, mulți dintre deținătorii de laptopuri, televizoare ori telefoane nici nu știau că există. Din păcate, producătorii, vânzătorii ori site-urile de promovare nici nu aduc vorbă despre această problemă.

Practic, din moment ce investești câteva mii de lei într-un dispozitiv, te aștepți ca acesta să fie mai mult decât OK. Procesorul foarte bun, placa video și RAM-ul din belșug nu fac două parale în fața unui ecran care, deși vine cu o rată de refresh de 144 de Hz și diagonală de vis, are backlight bleed și glow. Problema poate apărea chiar dacă urmezi aceste sfaturi.

Nu i se dă atenție

Practic, un ecran bun nu ar trebui să prezinte „pete” și „norișori” colorați ori ceață. Problema, de la caz la caz, nu prea este vizibilă și deranjantă atunci când ecranul redă scene deschise la culoare, are luminozitatea redusă ori te afli într-o încăpere luminoasă. Din păcate, atunci când te uiți la un film cu scene întunecate, petele colorate vor fi vizibile și deranjante. La fel, dacă te afli într-o încăpere întunecată iar ecranul are luminozitatea crescută, poți sesiza acest fenomen.

Descrierea Backlight bleed

Pe scurt, lumina emisă de ecranul IPS LCD nu este distribuită uniform, aceasta fiind mai puternică în anumite zone. Poți întâlni asta la colțuri, pe marginile monitorului sau chiar spre centrul acestuia.

Cauzată de

Cauzele pot fi diverse. Astfel:

  • putem vorbi despre panouri de proastă calitate. De obicei, acestea echipează toate produsele din seria respectivă. Situația nu se rezumă doar la produse accesibile ca preț. Poți, dacă ai ghinion, să dai mii de lei pe un Laptop și să te confrunți cu această situație.
  • poate fi cauzată de transport – lovituri, trepidații etc.
  • poate fi rezultatul unui defect al asamblării, zonele de margine sunt presate prea puternic de șuruburi sau adeziv
  • Poate fi rezultatul unei politici a unor firme private. De multe ori, serii cu defecte sunt distribuite în state precum România, țări cu putere de cumpărare redusă, considerate de mâna a treia.

Nu este acoperită de garanție

Problema nu poate fi acoperită de garanție. Deși îți strică toată experiența de folosire, industria nu vede în asta o problemă. Ideea este aberantă, în fond, monitorul este legătura noastră cu dispozitivul. Când îl folosești, contează ceea ce îți afișează. Nu te mai interesează nici RAM-ul, nici procesorul atunci când imaginea nu este decentă.

Fă un test

Folosește clipul de la YouTube sau afișează pe display un wallpaper complet negru. Nu este cazul celor de aici, totuși, aruncă o privire. Ar fi de preferat ca luminozitatea monitorului să fie ridicată, iar camera în care te afli să fie întunecoasă. Dacă monitorul afișează tot fel de „pete” și „norișori” colorați sau albi, concluzia este clară.

Fă-i retur

Dacă mai poți, fă-i retur. Nu are sens să ții un laptop, telefon sau televizor cu bleeding și glow. Din moment ce ai sesizat problema, chiar dacă încerci să o ignori, te va sâcâi. Ai între 14 și 30 de zile timp să îl trimiți înapoi, asta dacă îl cumperi online. Returul este cu mult mai dificil la magazinele fizice. Nefiind considerat un defect, ești la mâna vânzătorilor.

Un alt exemplu

MAI MULTE ARTICOLE

Răspunsuri la întrebările celor care vor să treacă pe Linux

Nu puține sunt întrebările referitoare la Linux pe care și le pot adresa curioșii. Echipa pentruprieteni.com a realizat o scurtă sinteză care cuprinde cel mai des auzite întrebări,

UTIL

Cum adăugăm un live bookmark pe Firefox

O modalitate cât se poate de lejeră de a fi la curent cu articolele cele mai recente de pe site-urile preferate este utilizarea live bookmark-urilor pe Firefox.
2,452FaniÎmi place
342CititoriConectați-vă
86AbonațiAbonați-vă

ARTICOLE RECENTE

Ți-ai șters fotografiile din greșeală de pe telefon? Le recuperezi integral, fără aplicații suplimentare sau costuri

Dacă ai șters fotografiile de pe telefonul mobil, nu este totul distrus. Le poți recupera imediat, fără costuri sau aplicații care îți promit marea cu sarea.

Află cum stai cu inteligența. Câteva aplicații care susțin că îți măsoară IQ-ul, gratuit

Vrei să afli cum stai cu inteligența? Dacă vrei să afli cum stai cu inteligența, ai nimerit unde trebuie....

În curând, Ubuntu Web alternativă la Chrome OS

Ubuntu Web este un proiect pe cale de a deveni realitate, demarat de Rudra Saraswat. Acest tânăr dezvoltator a lansat deja Ubuntu Unity Remix și Ubuntu Education (UbuntuEd).

Nu ar trebui să publici poze cu tine pe Facebook, Instagram și pe alte rețele de socializare

Bombardați cu poze Trăim vremuri în care unii fac poze chiar și în baie sau răstigniți pe mașina de...

10 servicii și unelte gratuite, utile cadrelor didactice în rezolvarea multor probleme

Cadrele didactice au la dispoziție numeroase servicii și unelte online gratuite care le pot fi de mare ajutor în diverse situații.
286 Shares
Copy link
Powered by Social Snap