25.3 C
București
vineri, iulie 26, 2024

Backlight bleed, o problemă frustrantă care poate afecta orice laptop, telefon și televizor

Ar trebui să le citești

Nu te aștepți

Backlight bleed reprezintă o problemă extrem de des întâlnită, deși cei mai mulți preferă să o ignore. Bine, mulți dintre deținătorii de laptopuri, televizoare ori telefoane nici nu știau că există. Din păcate, producătorii, vânzătorii ori site-urile de promovare nici nu aduc vorbă despre această problemă.

Practic, din moment ce investești câteva mii de lei într-un dispozitiv, te aștepți ca acesta să fie mai mult decât OK. Procesorul foarte bun, placa video și RAM-ul din belșug nu fac două parale în fața unui ecran care, deși vine cu o rată de refresh de 144 de Hz și diagonală de vis, are backlight bleed și glow. Problema poate apărea chiar dacă urmezi aceste sfaturi.

Nu i se dă atenție

Practic, un ecran bun nu ar trebui să prezinte „pete” și „norișori” colorați ori ceață. Problema, de la caz la caz, nu prea este vizibilă și deranjantă atunci când ecranul redă scene deschise la culoare, are luminozitatea redusă ori te afli într-o încăpere luminoasă. Din păcate, atunci când te uiți la un film cu scene întunecate, petele colorate vor fi vizibile și deranjante. La fel, dacă te afli într-o încăpere întunecată iar ecranul are luminozitatea crescută, poți sesiza acest fenomen.

Descrierea Backlight bleed

Pe scurt, lumina emisă de ecranul IPS LCD nu este distribuită uniform, aceasta fiind mai puternică în anumite zone. Poți întâlni asta la colțuri, pe marginile monitorului sau chiar spre centrul acestuia.

Cauzată de

Cauzele pot fi diverse. Astfel:

  • putem vorbi despre panouri de proastă calitate. De obicei, acestea echipează toate produsele din seria respectivă. Situația nu se rezumă doar la produse accesibile ca preț. Poți, dacă ai ghinion, să dai mii de lei pe un Laptop și să te confrunți cu această situație.
  • poate fi cauzată de transport – lovituri, trepidații etc.
  • poate fi rezultatul unui defect al asamblării, zonele de margine sunt presate prea puternic de șuruburi sau adeziv
  • Poate fi rezultatul unei politici a unor firme private. De multe ori, serii cu defecte sunt distribuite în state precum România, țări cu putere de cumpărare redusă, considerate de mâna a treia.

Nu este acoperită de garanție

Problema nu poate fi acoperită de garanție. Deși îți strică toată experiența de folosire, industria nu vede în asta o problemă. Ideea este aberantă, în fond, monitorul este legătura noastră cu dispozitivul. Când îl folosești, contează ceea ce îți afișează. Nu te mai interesează nici RAM-ul, nici procesorul atunci când imaginea nu este decentă.

Fă un test

Folosește clipul de la YouTube sau afișează pe display un wallpaper complet negru. Nu este cazul celor de aici, totuși, aruncă o privire. Ar fi de preferat ca luminozitatea monitorului să fie ridicată, iar camera în care te afli să fie întunecoasă. Dacă monitorul afișează tot fel de „pete” și „norișori” colorați sau albi, concluzia este clară.

Fă-i retur

Dacă mai poți, fă-i retur. Nu are sens să ții un laptop, telefon sau televizor cu bleeding și glow. Din moment ce ai sesizat problema, chiar dacă încerci să o ignori, te va sâcâi. Ai între 14 și 30 de zile timp să îl trimiți înapoi, asta dacă îl cumperi online. Returul este cu mult mai dificil la magazinele fizice. Nefiind considerat un defect, ești la mâna vânzătorilor.

Un alt exemplu

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole