18.2 C
București
sâmbătă, iulie 27, 2024

Schimbări pe care utilizatorii de Windows trebuie să le accepte atunci când trec pe Linux

Ar trebui să le citești

Schimbări

Nu puține sunt schimbările pe care utilizatorii de Windows trebuie să le accepte dacă trec pe Linux. Cu puțină voință și deschidere, toate aceste modificări vor fi acceptate și vor deveni uzuale. În fond, dacă ai învățat sa utilizezi Andoid, sigur te descurci și pe Linux.

O scurtă listă

Am întocmit o scurtă listă de astfel de modificări care apar odată cu trecerea pe Linux. Echipa pentruprieteni.com a întocmit-o pe baza experienței de mai bine de un deceniu de utilizare a Linux-ului. Voi sunteți bineveniți să o completați prin intermediul mesajelor.

Diversitate

Aceasta se manifestă prin posibilitatea de a alege din peste 500 de distribuții Linux (un concept abstract pentru utilizatorii de Windows) și numeroase medii grafice. În timp ce pe Windows te „delectai” doar cu o singură versiune, ori cun un singur mediu grafic, cu totul altfel stă treaba pe Linux. Practic, ai de unde alege. Desigur, o simplă căutare pe Google îți va oferi lumina de care ai nevoie.

Fără antivirus și programe de întreținere

Este destul de greu, după ce te-ai obișnuit cu tot felul de antiviruși, să renunți la acest viciu. Dacă accepți idea, o să constați că nu ai nevoie nici de programe care să îți „întrețină” sistemul de operare.

Fără .exe

Pe distribuțiile Linux cele mai cunoscute, aplicațiile le instalezi prin intermediul Magazinelor de aplicații, și, din nou, ai de unde alege. Programele .exe nu pot fi instalate pe nicio distribuție în mod direct. Dacă, totuși, simți nevoia să călărești internediul în căutarea de softuri, ar fi excelent dacă le-ai alege pe cele cu extensia .rpm sau .deb.

Fără jocuri

Posibilitatea de a rula jocurile de ultimă generație este destul de redusă pe Linux. Acesta este și motivul pentru care cei mai mulți utilizatori de Windows abandonează această trecere pe Linux. Nu trebuie să disperi, ai de unde alege dacă doreși să joci ceva oferit de Magazinul de Aplicații.

Utilizarea terminalului

Pentru cei mai mulți, terminalul este un monstru greu de doborât. Nu de puține ori, pe Linux, trebuie să te confrunți cu terminalul. Dacă ai comenzile scrise bine și știi ce faci, acest „monstru” poate fi îmblânzit destul de repede.

Periferice

Pe Windows, pe bază de „Next”, driverele pentru imprimantă (ca să dăm un exemplu) sunt ușor de instalat. Trebuie doar să funcționeze, lucru mai greu de făcut. Pe Linux, este mult mai ușor. În plus, dacă sistemul nu ți le vede automat, poți să le configurezi extrem de rapid prin intermediul setărilor.

Fără aplicații de Windows

Pe Linux, nu vei găsi numeroase aplicații realizate de Microsoft pentru Windows. În schimb, cele mai multe aplicații uzuale au versiuni și pentru Linux. Nu uita, pe Linux, poți face aceleași lucruri ca pe Windows, chiar dacă prin intermediul unor aplicații, de multe ori, diferite. Alternativele sunt extrem de numeroase și performante.

Fără costuri

Pe Linux, problema utilizării unei copii „neoriginale” nu există. Vei uita rapid și de faptul că trebuie să dai bani pentru aplicații de bază, ori pentru sistemul de operare. Desigur, nimic nu te împiedică să donezi (ori să promovezi) pentru un soft/sistem de operare. Actualizările și upgrade-ul sunt gratis, nu costă nimic.

Actualizările

Până acum, pe Windows, erai obișnuit să blochezi actualizările (de frica descoperirii copiei neoriginale), pe Linux, actualizările sunt necesare. Nu trebuie să îți fie frică, copia Linux-ului tău este, întotdeauna, originală.

Personalizarea mediului de lucru

Distribuțiile Linux te lasă să faci cam ce dorești și atunci când este vorba de personalizarea sistemului de operare. Totul poate fi modificat, simplu, prin intermediul interfaței, fără să recurgi la terminal. Libertatea este deplină.

Îți recomandăm

Dacă ai decis să testezi și alternativa la Windows, îți recomandăm să încerci distribuțiile despre care poți citi aici. Acestea sunt perfecte pentru novici.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole