Gnome
Fundația Gnome a primit din partea dezvoltatorilor Endless nu mai puțin de jumătate de milion de dolari. Scopul este unul mobil, promovarea de idei inovatoare pentru a preda codificarea cu software gratuit și open-source. În acest sens, Fundația Gnome a anunțat „Coding Education Challenge”, o competiție la care vor putea participa profesori și studenți din întreaga lume. Competiția se va desfășura în trei etape, iar donația celor de la Endless va fi utilizată pentru acordarea de premii.
Endless OS
Endless OS este o distribuție GNU/Linux despre care am scris aici, tot mai prezentă în România pe diferite configurații. Obiectivul principal al acestui OS este să asigure informații utile și conținut educațional, cu sau fără ajutorul Internetului. În cadrul acestui material am expus 9 motive pentru care recomandăm acest sistem de operare.
Diferența
Spre deosebire de celelalte distribuții Linux, Endless OS nu folosește apt, rpm, yum sau alte sisteme de pachete. Se folosește doar un sistem de fișiere “root”. Acesta poate fi doar citit, gestionat de OSTree, căruia i s-au adăugat diverse aplicații. Printre tehnologiile aflate la baza acestui sistem de operare se numără: kernelul Linux, systemd, GNU, X, GNOME și Xapian. Conform spuselor lui Matt Dalio, fondator și CEO al proiectului Endless, acestea sunt principalele tehnologii. Prin acest proiect s-a construit un model de computer ce se speră a fi accesibil din punct de vedere financiar în zonele defavorizate. În cea mai ieftină variantă, prețul său este de 79 de dolari. Cea mai performantă versiune costă 229 de dolari (vezi aici). Trebuie remarcat prețul destul de redus. Aceste computere se remarcă atât printr-un design compact și interesant, cât și prin specificații tehnice deloc de neglijat.
Detalii suplimentare
Pentru mai multe detalii despre Endless OS sau pentru a-l descărca, accesați site-ul oficial (click aici). Nu vă costă nimic.
Nimic fără bani
Poate vă întrebați de ce nu sunt mai multe și mai complexe alternativele oferite de comunitatea open source. Ei bine, dezvoltatorii acestora se văd puși în situația de a lucra gratis la proiectele avute. În condițiile în care în viața reală totul este pe bani, o rezolvare a situației ar consta în realizarea de donații. Finanțarea pentru concursul celor de la Gnome are darul de a dinamiza și impulsiona acest domeniu.