Predare online
Predare online a generat, asta pe bună dreptate, numeroase discuții aprinse în spațiul școlii. Deoarece riscul de a fi înregistrat în timpul orelor în care predai „Live” este extrem de mare, numeroase cadre didactice refuză predarea online. Între noi fie vorba, s-a cam umplut YouTube-ul și TicTok-ul de clipuri în care profesorii și elevii sunt înregistrați fără să își dea acordul. Din păcate, autoritățile au zero activitate în vederea descurajării celor care fac astfel de înregistrări.
Alternativa
Cadrele didactice care refuză să devină potențiale victime au la dispoziție o alternativă excelentă – predarea asincronă. Aceasta este legală, fiind prevăzută în normele publicate pe 11 septembrie în Monitorul Oficial. Predarea asincronă evită expunerea video și audio prin încărcarea pe platformele agreate de unitatea de învățământ a unor materiale precum:
- sinteză/schiță a lecției
- fișe de lucru
- materiale powerpoint
- hărți
- imagini
- link-uri către materiale video sau către site-uri educaționale
Toate aceste materiale pot fi realizate gratuit cu o superbă și extrem de eficientă suită office despre care s-a scris aici.
Platforme educaționale precum Google Classroom și Teams asigură o comunicarea fără să fie nevoie de o interacțiune directă, în timp real, cu cadrul didactic. Practic, profesorii și elevii nu lucrează în același timp evitându-se riscul unor înregistră.
Cauți materiale?
Profesorii au la dispoziție resursele puse la dispoziție de cadrele didactice din Republica Modova. Practic, vorbim de o bibliotecă uriașă cu mii de lecții video și alte materiale. În plus, dacă nu ai aflat deja, MEC pune la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților un site în care publică cam tot ce înseamnă manuale școlare, totul în format electronic. Află mai multe și accesează această resursă, aici.
Pentru mai multe sugestii, accesează acest link.