24.6 C
București
vineri, iulie 19, 2024

Profesori creativi în 2022 – 30 de instrumente educaționale gratuite

Ar trebui să le citești

Profesorii creativi

Acei profesori care vor să fie creativi au la dispoziție zeci de instrumente gratuite excelente. Acestea pot fi utilizate de acele cadre didactice care vor să iasă în evidență prin originalitate și imaginație. Vă invităm să testați toate propunerile echipei pentruprieteni.com, o să vă placă.

De ce o să vă placă?

Păi, instrumentele educaționale despre care o să citiți mai jos sunt:

  • gratuite, aspect extrem de important;
  • disponibile pe Linux, macOS sau Windows 11/10;
  • sunt ușor de instalat și utilizat;
  • încurajează creativitatea și implicarea;
  • îți permit să modernizezi și dinamizezi ora.

Atenție!

În dreptul fiecărei propuneri de instrument educațional ai un link care îți permite să accesezi un material complet. Deci, pentru toate detaliile, tot ce trebuie să faci este să dai click pe respectiva legătură.

Google Earth – 1

Google Earth poate fi genial dacă este folosit la ora de curs. Elevii pot evada preț de câteva minute și pot explora locuri care au legătură cu lecția. Aplicația poate fi folosită la cam tot ce înseamnă discipline de curs, în cam toate etapele lecțiilor. Mai multe informații și exemple poți citi aici.

Funcția de tastare vocală – 2

Computerul poate deveni, din 2 mișcări, secretarul tău personal. Mai nou, nu va mai trebui să scrii tu, pur și simplu dictezi computerului ce să scrie iar acesta se conformează, și chiar o face bine și fără bani. Practic, un cadru didactic va putea dicta computerului să scrie: un discurs, un referat, o compunere, un eseu, o lucrare, diverse teste de control, decizii, sinteze, cereri, adrese, planificări, cărți, culegeri etc. Te așezi confortabil în fața computerului și îi dictezi relaxat, ca unui secretar, ceea ce ar trebui să scrii.
Poți folosi tastarea vocală pentru a dicta diferite texte scrise de mână și pe care le dorești în format digital. După cum poți citi aici, tastarea vocală este viitorul.

Gimp – 3

Gimp este o aplicație prea bună pentru a fi ignorată. Vorbim despre o aplicație gratuită, open source, intuitivă și performantă prin intermediul căreia poți edita fotografii sau concepe afișe, diplome, felicitări etc. Softul este intuitiv, plăcut, blindat cu funcții și foarte puternice. Rezultatele muncii pot fi bestiale dacă îi implici și pe elevi. Poate fi descărcat de aici.

LibreOffice – alternativa perfectă la Microsoft Office – 4

LibreOffice este o suită office excelentă care te face să renunți la suita piratată a celor de la Microsoft, despre Office este vorba. Este gratuitiă, complexă și puternică. LibreOffice le cuprinde aproape pe toate. Spre exemplu, în Writer (echivalentul Microsoft Word) putem crea documente precum fișe de lucru, teste, chestionare, tabele, diagrame, figuri geometrice etc. În Impress Presentation (echivalentul Microsoft Powerpoint) putem crea prezentări de tip slideshow, cu sau fără efecte vizuale sau audio, folosindu-ne de numeroasele template-uri care ne stau la dispoziție. În Draw Drawing poți crea materiale grafice precum scheme sau forme geometrice, doar imaginația este limita. Calc Spreadsheet (echivalentul Microsoft Excel) îți permite să prelucrezi date și chiar să reprezinți rezultatele sub formă de diagrame.

pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2020, word, LibreOffice.
pentruprieteni.com, Linux Pentru Prieteni, 2020, word, LibreOffice.

Duolingo – 5

Una dintre cele mai apreciate și utilizate aplicații pentru învățarea a numeroase limbi străine este Duolingo. Softul este gratuit, disponibil pe orice sistem de operare – Linux Windows macOS – prin intermediul browserului web, dar și ca aplicație de sine stătătoare pentru terminalele mobile ori tablete. Dacă rulezi Android, iOS ori Windows, poți utiliza fără probleme acest soft. Detalii, aici.

Materiale școlare – 6

Cadrele didactice au posibilitatea de a folosi gratuit sute de materiale digitale educaționale. Acestea sunt puse la dispoziție de Fundația Orange și se adresează profesorilor din învățământul primar și gimnaziu care predau discipline precum: matematică, informatică și TIC, limba română, chimie și limba franceză. Detalii, aici.

Prezi – 7

Prezi este o alternativă online pentru Microsoft PowerPoint și LibreOffice Impress Presentation. Aceasta vă permite realizarea unor prezentări superbe, moderne, care vor captiva clasa. Se lucrează destul de ușor, trebuie doar să vă creați un cont și să aveți un pic de imaginație. Aplicația dă utilizatorului posibilitatea de a concepe prezentări dinamice și fluide, cu animații și efecte de mișcare, cu un impact mult mai puternic decât o simplă înșiruire de slide-uri. Site-ul Prezi poate fi accesat aici.

Open culture – 8

Open Culture vă pune la dispoziție nu mai puțin de 1500 de cursuri online. Acestea sunt gratuite, prezentate intuitiv și logic. Merită să îl încercați. Aici poți citi un material care include mai multe instituții care oferă cursuri gratuite pentru profesori.

Editor video – 9

Avidemux este un soft ușor de folosit atunci când ai de editat clipuri video. Suportă nenumărate formate și are tot atâtea funcții mai mult decât interesante. Softul poate fi descărcat direct de pe site-ul oficial (fixounet.free.fr/).

Stellarium – 10

Stellarium, pe scurt, este un software de tip planetariu, capabil să afișeze o simulare 3D a cerului înstelat. Softul dispune de un inventar standard de peste 600.000 de stele la care mai poate fi adăugat un catalog extra care cuprinde peste 210 milioane de stele.

Acei profesori care vor să fie creativi au la dispoziție zeci de instrumente gratuite excelente. Acestea pot fi utilizate de acele cadre didactice care vor să iasă în evidență prin originalitate și imaginație.

Marble – 11

Folosirea Marble este indicată atât la ciclul gimnazial ori liceal, dar și în cel universitar. . Nu doar profesorii de Geografie vor fi încântați de acest soft, de elevi nici nu mai spunem. Cu puțină imaginație, Marble poate fi folosită în cadrul marii majorități a disciplinelor școlare. Află mai multe.

Google Translate – 12

Google Translate este perfect pentru școală, dar nu neapărat în modul în care îl folosești. Trecând peste folosirea de bază, Google Translate vă poate fi util și în alte moduri. Cu puțin curaj, puteți extinde funcționalitatea acestui soft, devenit deja educațional. Aici poți citi detalii care vor revoluționa modul în care folosești acest soft.

Calibre – 13

Calibre este o soluție e-library completă. Softul citește excelent felurite documente, indiferent că este vorba de cărți în format electronic (MOBI, LIT, PRC, EPUB, ODT, HTML, CBR, CBZ, RTF, TXT, PDF și LRS.) sau de banalul PDF. Pe lângă versiunea ce poate fi instalată pe OS X, Windows și Linux, există și una portabilă la fel de funcțională. Mai multe detalii precum și un link necesar descărcării găsiți aici.

Convertor de documente – 14

Știm, documentele în format .pdf sunt un adversar de temut. Cu greu poți copia textul sau le poți edita. Aici ai o soluție care chiar funcționează. Detalii și un bonus, aici.

Simplenote – 15

Simplenote este un soft excelent pentru planificare. Aplicația poate fi utilizată pe Linux, Windows 10 sau Android și te ajută să supraviețuiești într-o lume în care timpul înseamnă bani și sincronizarea este esențială. Softul poate fi descărcat de aici.

Manuale școlare, toate – 16

Ministerul Educației a pus la dispoziția tuturor celor interesați un loc în care manualele școlare pot fi consultate în format digital. Practic, complet și gratuit, corect? Cu alte cuvinte, poți să răsfoiești, virtual, ce-i drept, pagină cu pagina, zeci de astfel de documente, de la clasa I până la ultimul an liceal. Asta da schimbare, nu prea pare a fi România aici.

pentruprieteni.com, Pentru Prieteni, 2018, manuale școlare
pentruprieteni.com,

Google Books – 17

Nu mai puțin de 30 de milioane de titluri sunt disponibile pe Google Books, un serviciu care se află prin zonă începând cu anul 2004. Multe dintre aceste cărți, ne referim la cele trecute în domeniul public, sunt disponibile în mod gratuit. Cărțile au fost scanate de Google și sunt depozitate într-o bază de date uriașă.

Google Scholar – 18

Este o ramură a Google axată pe căutări mult mai precise nișei educaționale. Foarte multe din rezultate vor fi în limba română, fapt de apreciat. Printre multe altele, puteți descoperi studii, cărți, referate, printr-o simplă introducere a termenilor care vă interesează. Aveți și posibilitatea unor căutări mai precise folosind uneltele din stânga paginii Google Scholar. Mai multe detalii, aici.

Transferă fișiere -19

Când ai fișiere de dimensiuni mari pe care trebuie să le transmiți mai departe, trebuie să recurgi la servicii specializate. Aici ai câteva exemple de unelte care te ajută gratuit în această situație.

IziBAC – 20

IziBAC este conceput într-un mod cu care tinerii secolului XXI sunt familiari. Aceștia pot folosi aplicația în orice moment în care aparent nu au de lucru – metrou, autobuz, taxi – asta pe lângă utilizarea clasică. Aplicația poate fi utilizată pe smartphone și îi ajută pe tineri să ia BAC-ul sau să își verifice cunoștințele. Află mai multe, aici.

Franz – 21

Un super soft îți permite să ții legătura cu elevii tăi (și nu numai). Franz, aplicația în cauză, este ideală din acest punct de vedere.

La Istorie – 22

Aplicațiile despre care am scris aici sunt dedicate profesorilor de Istorie. Unele dintre acestea sunt realizate pentru dispozitive mobile (tabletă sau telefon), altele pot fi rulate și de pe laptop prin intermediul browserului web. Indiferent dacă se adresează posesorilor de Linux, Android, iOS sau Windows, softurile despre care vei citi mai jos au darul de a reinventa ora de istorie.

Teleskop – 23

Teleskop este o aplicație special concepută pentru cadrele didactice. Softul este realizat de o profesoară de matematică și se poate dovedi esențial, un must have pentru cei implicați în actul cunoașterii. Detalii, aici.

Pentru Limba Română – 24

După ce am făcut câteva recomandări pentru iubitorii de istorie, a sosit timpul să venim cu soluții și pentru pasionații de limba română. Ordinea propunerilor este aleatorie.

Linux – 25

Nu este vorba de o aplicație, vorbim despre un sistem de operare care te face să uiti de Windows 10. Gratuiti, stabil, sigur, puternic și productiv, cam acestea sunt caracterisiticile. Am selectat aici 5 distribuții Linux despre care credem să sunt perfecte pentru cadrele didactice, elevi sau studenți.

Linux Pentru Prieteni, pentruprieteni.com, 2022, Ubuntu 22.04 LTS

Pentru matematică – 26

Cei care vor să aprofundeze matematica au de ales între Geogebra și Dudamath. Amblele își fac treaba de minune.

Cursuri de la Google – 27

De ceva vreme, Google vine în întâmpinarea doritorilor cu numeroase cursuri gratuite, interesante și utile. Publicul țintă este format din toți cei interesanți: studenți, elevi, profesori, antreprenori, oameni de media etc. La momentul redactării acestui material, Atelierul Digital de la Google oferea 19 cursuri la care pot participa toți doritorii.

Ceva rebus? – 28

Orele care încep cu un rebus pot capta mai bine atenția elevilor tăi. Crossword Labb și Crossword puzzles sunt doar două exemple de softuri care te ajută în acest sens. Un articol dedicat acestui subiect poate fi accesat aici.

Motoare de căutare – 29

Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile dacă ești profesor, elev, student și nu numai. Acestea sunt adaptate nevoilor unui elev, student sau profesor. Rezultatele căutărilor vor lua forma unor studii și resurse de calitate, în general, din mediul academic sau al site-urilor de specialitate. Vei economisi timp și energie. Detalii aici.

? – 30

Nu uita

Nu uita să distribui acest material și să accesezi toate articolele realizate de pentruprieteni.com pentru profesori, elevi și studenți.

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole