18 C
București
vineri, iulie 26, 2024

Zeci de instrumente gratuite pentru profesorii creativi și eficienți în anul școlar 2021-2022

Ar trebui să le citești

Instrumente gratuite pentru profesori

Nu este pentru prima dată când scriem pe pentruprieteni.com despre aplicații și instrumente gratuite pentru profesori. Desigur, nu va fi nici ultima.

Câteva zeci de instrumente

Am actualizat lista de aplicații pe care le recomandăm cadrelor didactice. Am eliminat unele aplicații și am adăugat altele care să răspundă realității generată de școala online. Ceea ce îți propunem în acest articol va răspunde nevoii tale de creativitate și eficiență. Produsele pe care le vei realiza cu softurile propuse de noi vor stârni interesul elevilor, creativitatea și curiozitatea acestora și vor crește gradul de implicare. Nu trebuie să îți faci griji, softurile sunt intuitive și gratuite.

Trebuie să știi

Softurile despre care o să citești în acest articol sunt gratuite și pot fi instalate pe orice computer care rulează o distribuție Linux (Ubuntu, Linux Mint, Debian, openSUSE, Manjaro etc.) sau pe Windows 10/11. Câteva aplicații sunt disponibile și pentru iOS sau Android. Există și softuri care pot fi accesate prin intermediul unui browser web. Deci, ai de unde alege.

Rebus?

Orele care încep cu un rebus pot capta mai bine atenția elevilor tăi. Crossword Labb și Crossword puzzles sunt doar două exemple de softuri care te ajută în acest sens. Un articol dedicat acestui subiect poate fi accesat aici.

Prezi

Prezi este o alternativă online pentru Microsoft PowerPoint și LibreOffice Impress Presentation. Aceasta vă permite realizarea unor prezentări superbe, moderne, care vor captiva clasa. Se lucrează destul de ușor, trebuie doar să vă creați un cont și să aveți un pic de imaginație. Aplicația dă utilizatorului posibilitatea de a concepe prezentări dinamice și fluide, cu animații și efecte de mișcare, cu un impact mult mai puternic decât o simplă înșiruire de slide-uri.

Cursuri de la Google

De ceva vreme, Google vine în întâmpinarea doritorilor cu numeroase cursuri gratuite, interesante și utile. Publicul țintă este format din toți cei interesanți: studenți, elevi, profesori, antreprenori, oameni de media etc. La momentul redactării acestui material, Atelierul Digital de la Google oferea 19 cursuri la care pot participa toți doritorii.

Suită Office

Utilizarea unei prezentări PP sau a unor fișe de lucru dinamizează ora de curs. Am scris aici despre o suită office care te face să uiți de Microsoft Office prin faptul că este la fel de puternică, intuitivă și blindată de funcții. Îți oferă posibilitatea de a realiza cam tot ce ai nevoie, de la documente word la PPT-uri. Stai liniștit, softul despre care am scris intră în categoria instrumentelor gratuite pentru profesori.

Matematica mai ușoară

Ora de matematică poate deveni mai eficientă dacă folosești aplicații care precum Geogebra și Dudamath, adică două instrumente gratuite pentru profesori. Elevii vor fi captivați de demonstrațiile pe care le poți realiza prin intermediul acestor softuri educaționale.

Sute de mii de cărți gratuite

Sute de mii de cărți gratuite îți stau la dispoziție. Acestea acoperă toate domeniile care te-ar putea interesa pe tine și pe elevii tăi. Ești curios? Mai multe detalii poți accesa aici.

Teleskop

Teleskop este o aplicație special concepută pentru cadrele didactice. Softul este realizat de o profesoară de matematică și se poate dovedi esențial, un must have pentru cei implicați în actul cunoașterii. Detalii, aici.

Teleskop este un instrument care vine în ajutorul profesorilor pentru a genera feedback 100% anonim după orele de curs. Simplu și rapid, 100% de folos.

Franz

Un super soft îți permite să ții legătura cu elevii tăi (și nu numai). Franz, aplicația în cauză, este ideală din acest punct de vedere.

Nu doar pentru BAC

IziBAC este conceput într-un mod cu care tinerii secolului XXI sunt familiari. Aceștia pot folosi aplicația în orice moment în care aparent nu au de lucru – metrou, autobuz, taxi – asta pe lângă utilizarea clasică. Aplicația poate fi utilizată pe smartphone și îi ajută pe tineri să ia BAC-ul sau să își verifice cunoștințele. Află mai multe, aici.

Pentru ora de istorie

Aplicațiile despre care am scris aici sunt dedicate profesorilor de Istorie. Unele dintre acestea sunt realizate pentru dispozitive mobile (tabletă sau telefon), altele pot fi rulate și de pe laptop prin intermediul browserului web. Indiferent dacă se adresează posesorilor de Linux, Android, iOS sau Windows, softurile despre care vei citi mai jos au darul de a reinventa ora de istorie.

Aplicații pentru limba română

După ce am făcut câteva recomandări pentru iubitorii de istorie, a sosit timpul să venim cu soluții și pentru pasionații de limba română. Ordinea propunerilor este aleatorie.

Stellarium

Stellarium, pe scurt, este un software de tip planetariu, capabil să afișeze o simulare 3D a cerului înstelat. Softul dispune de un inventar standard de peste 600.000 de stele la care mai poate fi adăugat un catalog extra care cuprinde peste 210 milioane de stele.

Marble

Folosirea Marble este indicată atât la ciclul gimnazial ori liceal, dar și în cel universitar. . Nu doar profesorii de Geografie vor fi încântați de acest soft, de elevi nici nu mai spunem. Cu puțină imaginație, Marble poate fi folosită în cadrul marii majorități a disciplinelor școlare. Află mai multe.

Mii de lecții gratuite

Peste 2500 de lecții înregistrate stau la dispoziția profesorilor, elevilor și părinților. Materialele sunt disponibile pentru clasele I-XII și sunt realizate de cadre didactice. Accesează biblioteca aici.

Transfer de fișiere

Când ai fișiere de dimensiuni mari pe care trebuie să le transmiți mai departe, trebuie să recurgi la servicii specializate. Aici ai câteva exemple de unelte care te ajută gratuit în această situație.

Gimp

Gimp este o aplicație gratuită, open source, intuitivă și performantă prin intermediul căreia poți edita fotografii sau concepe afișe foarte atractive. Rezultatele, în funcție de talent, pot fi bestiale. Poate fi descărcat de aici.

Gimp a primit un fork
gimp-pentruprieteni

Călătorește virtual

Excursiile virtuale pot fi realizate prin intermediul acestei extrem de utile aplicații (Google Maps). Aici ai o listă cu peste 20 de locații pe care ai putea să le vizitezi. Nici la capitolul muzee nu stăm rău, o listă de instituții care oferă acces virtual poate fi accesată aici. Dacă ești curios, o altă listă cu locații fabuloase poate fi găsită aici.

Convertor de documente .pdf

Știm, documentele în format .pdf sunt un adversar de temut pentru orice elev sau profesor. Cu greu poți copia textul sau le poți edita. Am scris despre o soluție care chiar funcționează. Detalii și un bonus, aici.

Pentru limbi străine

Una dintre cele mai apreciate și utilizate aplicații pentru învățarea a numeroase limbi străine este Duolingo. Softul este gratuit, disponibil pe orice sistem de operare – Linux Windows macOS – prin intermediul browserului web, dar și ca aplicație de sine stătătoare pentru terminalele mobile ori tablete. Dacă rulezi Android, iOS ori Windows, poți utiliza fără probleme acest soft. Detalii, aici.

Simplenote

Simplenote este un soft excelent pentru planificare. Aplicația poate fi utilizată pe Linux, Windows 10 sau Android și te ajută să supraviețuiești într-o lume în care timpul înseamnă bani și sincronizarea este esențială.

Editor video

Avidemux este un soft ușor de folosit atunci când ai de editat clipuri video. Suportă nenumărate formate și are tot atâtea funcții mai mult decât interesante. Softul poate fi descărcat direct de pe site-ul oficial (fixounet.free.fr/).

Cititor de cărți

Calibre este o soluție e-library completă. Softul citește excelent felurite documente, indiferent că este vorba de cărți în format electronic (MOBI, LIT, PRC, EPUB, ODT, HTML, CBR, CBZ, RTF, TXT, PDF și LRS.) sau de banalul PDF. Pe lângă versiunea ce poate fi instalată pe OS X, Windows și Linux, există și una portabilă la fel de funcțională. Mai multe detalii precum și un link necesar descărcării găsiți aici.

Sute de materiale utile la clasă

Cadrele didactice au posibilitatea de a folosi gratuit sute de materiale digitale educaționale. Acestea sunt puse la dispoziție de Fundația Orange și se adresează profesorilor din învățământul primar și gimnaziu care predau discipline precum: matematică, informatică și TIC, limba română, chimie și limba franceză. Detalii, aici.

Google Books

Nu mai puțin de 30 de milioane de titluri sunt disponibile pe Google Books, un serviciu care se află prin zonă începând cu anul 2004. Multe dintre aceste cărți, ne referim la cele trecute în domeniul public, sunt disponibile în mod gratuit. Cărțile au fost scanate de Google și sunt depozitate într-o bază de date uriașă.

Ai toate manualele școlare

Ministerul Educației a pus la dispoziția tuturor celor interesați un loc în care manualele școlare pot fi consultate în format digital. Practic, complet și gratuit, corect? Cu alte cuvinte, poți să răsfoiești, virtual, ce-i drept, pagină cu pagina, zeci de astfel de documente, de la clasa I până la ultimul an liceal. Asta da schimbare, nu prea pare a fi România aici.

Google Scholar

Este o ramură a Google axată pe căutări mult mai precise nișei educaționale. Foarte multe din rezultate vor fi în limba română, fapt de apreciat. Printre multe altele, puteți descoperi studii, cărți, referate, printr-o simplă introducere a termenilor care vă interesează. Aveți și posibilitatea unor căutări mai precise folosind uneltele din stânga paginii Google Scholar. Mai multe detalii, aici.

Linux-ul

Nu este vorba de o aplicație, vorbim despre un sistem de operare care te face să uiti de WIndows 10. Gratuiti, stabil, sigur, puternic și productiv, cam acestea sunt caracterisiticile. Am selectat aici 5 distribuții Linux despre care credem să sunt perfecte pentru cadrele didactice, elevi sau studenți.

Translate

Google Translate este perfect pentru școală, dar nu neapărat în modul în care îl folosești. Trecând peste folosirea de bază, Google Translate vă poate fi util și în alte moduri. Cu puțin curaj, puteți extinde funcționalitatea acestui soft, devenit deja educațional. Aici poți citi detalii care vor revoluționa modul în care folosești acest soft.

Open culture

Open Culture vă pune la dispoziție nu mai puțin de 1500 de cursuri online. Acestea sunt gratuite, prezentate intuitiv și logic. Merită să îl încercați. Aici poți citi un material care include mai multe instituții care oferă cursuri gratuite pentru profesori.

Motoare de căutare educaționale

Îți oferim o listă argumentată cu motoare de căutare educaționale care îți pot fi utile dacă ești profesor, elev, student și nu numai. Acestea sunt adaptate nevoilor unui elev, student sau profesor. Rezultatele căutărilor vor lua forma unor studii și resurse de calitate, în general, din mediul academic sau al site-urilor de specialitate. Vei economisi timp și energie

Și asta nu este tot

Te invităm să parcurgi colecția noastră de materiale dedicate cadrelor didacticeelevilor și studenților Suntem siguri că îți va oferi o nouă perspectivă. Vei afla despre zeci de materiale educaționale care îți vor simplifica nespus munca. Și asta nu este tot, vezi aici despre ce este vorba.

P.S.

Ce instrumente gratuite pentru profesori mai cunoști?

- Advertisement -

Articole asemănătoare

2024 va fi anul unei cunoscute distribuții

Anul 2024  Anul 2024 vine cu noi provocări pentru fanii lui Tux. Cu siguranță, nu va fi „anul Linux”, dar are toate șansele să devină...
- Advertisement -

Cele mai noi articole